SITUACIÓ PREELECTORAL

Les ciutats de l'àrea metropolitana, en 'alerta taronja'

Rubí, Sant Boi, Gavà i Viladecans, a més de Mataró, els ajuntaments on el 'sorpasso' respecte als governs d'esquerres és més factible

zentauroepp43190209 ciutadans gava180505162042

zentauroepp43190209 ciutadans gava180505162042

2
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ

L'‘alerta taronja' per als governs locals d'esquerres a l'àrea metropolitana està activada especialment en aquells municipis on els d'Albert Rivera ja han estat el partit més votat en unes eleccions autonòmiques, sobretot en aquells en què ja van guanyar el 2015. Així, entre les ciutats de més de 50.000 habitants, en les quals Ciutadans pot tenir moltes opcions d'imposar-se en les municipals de l'any que ve, hi ha Rubí, ja que va ser una de les grans ciutats metropolitanes on el 27 de setembre ja va guanyar: va obtenir un 25,88% dels vots davant el 25,31% de Junts pel Sí. Posteriorment, el 21 de desembre del 2017 encara van eixamplar aquests resultats amb un 33,82% de l'escrutini, molt per sobre del 19,02% d'Esquerra. A més, aquí  els socialistes d'Ana María Martínez governen el consistori de Rubí amb només 6 dels 27 regidors, amb el suport puntual dels taronges i les populars.

Els altres tres municipis metropolitans on Ciutadans va guanyar tant el 2015 com el 2017, deixant de banda l'Hospitalet, van ser Viladecans (el 2015 ja van treure set punts al PSC), Sant Boi (tres punts respecte els socialistes) i Gavà (en aquest cas, dos). En els tres casos, però, el PSC té majories més sòlides al ple, especialment en els casos de Carles Ruiz i Lluïsa Moret. On més por podria fer Ciutadans al PSC és a Gavà, ja que els d'Albert Rivera ja van obtenir en les últimes municipals quatre regidors, per vuit dels socialistes.

En segona línia d'alerta hi ha els municipis on Ciutadans es va imposar ‘només' el passat 21-D: Cornellà, Mataró i Santa Coloma de Gramenet. On hauria de patir menys el PSC per revalidar la seva majoria és en aquesta última població, on Núria Parlon té majoria absoluta, amb 14 regidors, havent-se convertit en un feu inexpugnable dels socialistes (encara que ella funcioni de vegades com un vers lliure). Al mig hi ha Cornellà, en la qual Antonio Balmón té 11 dels 25 regidors, i on Ciutadans podria donar la campanada és a la capital del Maresme, ja que David Bote, l'alcalde socialista des del 2015, només té 6 dels 27 regidors, en una situació molt semblant a la de Rubí. A la capital del Maresme, els taronges van treure tres regidors i ara donen per fet que com a mínim poden empatar amb els socialistes a 6-7 escons.

Notícies relacionades

  

Un cas diferent és Badalona, en la qual l'estrebada popular de Xavier García Albiol va fer que el 27S del 2015 Ciutadans quedés com a tercera força i el PP fos segon. El passat 21 D, Ciutadans es va imposar sobre ERC per tretze punts però és una incògnita veure fins a quin punt en unes municipals, deixant de banda la marca del seu partit tot el que pugui, Albiol és capaç de retenir almenys part dels vots dels que el van fer guanyador en els últims comicis municipals –tot que després no pogués governar. Aquell cop, el PP va treure deu regidors i Ciutadans només un, però ara la tensió nacional –que Albiol sens dubte explotarà– podria permetre'ls governar amb el suport dels d'Albert Rivera. És a dir, que encara que el PP baixés molt, presumiblement ho farà menys que en el conjunt català, amb la qual cosa els regidors de Ciutadans podrien tornar l'alcaldia a Albiol, que ja va ser primer regidor entre el 2011 i el 2015.