L'AMB dona suport a la reducció de transvasaments del Ter

Ho ha certificat mitjançant un acord firmat amb la Generalitat i altres entitats

L'acord preveu que l'aigua que va des del riu fins al territori metropolità disminueixi un 50% en 10 anys

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha participat en la signatura solemne de l'Acord del Ter, el document en què es fixa el compromís de reduir, de mica en mica, els transvasaments d'aigua de la conca d'aquest riu cap al territori metropolità. L'acte de signatura, presidit per Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, ha comptat amb diversos representants de la Taula del Ter, entre ells, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB.

La Taula del Ter és l'espai institucional de diàleg que està participada per les administracions locals, els usuaris i les entitats del territori. Aquesta taula de debat ha sigut el marc on s'ha definit el document final que fixa les mesures necessàries per retornar el riu a un estat ecològic òptim, mantenint l'activitat agrícola, turística i social al llarg del seu curs.

Implicació en la problemàtica

L'AMB aplicarà el seu compromís per reduir el transvasament del Ter cap a l'àrea de Barcelona, i ho farà en dues fases. Primer es farà un major aprofitament del Llobregat, i després i de manera progressiva, s'hi incorporaran nous recursos que formen part del cicle de l'aigua metropolità, com les dessaladores del Prat i del Tordera, la regeneració d'aigües i un millor aprofitament de les aigües freàtiques.

En els últims 50 anys, una bona part del cabal del Ter ha sigut utilitzat per satisfer les grans necessitats d'aigua que té el territori metropolità. I tot i que l'ús d'aquesta aigua ha contribuït al desenvolupament econòmic del país, les derivacions del cabal han deixat, en alguns punts, el nivell d'aigua sota mínims.

Inversions i actuacions

En l'Acord del Ter es descriuen les inversions i actuacions necessàries per reduir la quantitat d'aigua transvasada cap al territori metropolità a un 50% de la quantitat actual, en un període de 10 anys, sense que aquest canvi vagi associat a una disminució de la qualitat de l'aigua ni de les seves característiques organolèptiques.

Notícies relacionades

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, va manifestar durant la signatura del document que "la millor garantia per tenir el Ter en bon estat ecològic és invertir també al Llobregat i millorar-ne la qualitat, atacant el problema de la indústria salina i els abocaments industrials". 

Els organismes i administracions representades en l'acte de signatura de l'Acord del Ter són la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, el Grup de Defensa del Ter, l'AMB, el Consorci de la Costa Brava i la plataforma d'organitzacions de la societat civil Aigua és vida.