FI A QUATRE PROCESSOS JUDICIALS

El Barça i Neymar fumen la pipa de la pau

  • Arriben a un acord per posar fi als quatre processos judicials que tenien pendents

  • El Barça deixa de reclamar-li 16,7 milions i l’exjugador, 43,65

El Barça i Neymar fumen la pipa de la pau
3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça i Neymar han enterrat la destral i han posat fi als litigis que estaven arrossegant des que el davanter brasiler va posar rumb a París. El club ha perdonat al brasiler 16,7 milions d’euros a canvi que aquest deixi de reclamar-ne 43,65.

Les dues parts ja van decidir suspendre el judici que tenien pendent pels diners que l’exjugador reclamava per la seva liquidació. El Barça li reclamava 10 milions per la retencions fiscals a més dels 6,7 que el Jutjat Social número 15 de Barcelona va dictaminar que l’estrella del PSG li havia de tornar.

L’entitat blaugrana ha anunciat aquest dilluns que finalment s’ha arribat a un pacte amistós per posar fi als quatre processos judicials oberts: tres en l’àmbit laboral i un en el civil.

El club, condemnat pel seu fitxatge

Tant el fitxatge com la liquidació de Neymar havien suposat un mal de cap legal per al club. S’ha de recordar que Josep Maria Bartomeu va arribar a un pacte amb la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat perquè tant ell com l’expresident Sandro Rosell en quedessin exonerats i el Barça fos condemnat a pagar 5,5 milions d’euros per dos delictes de frau a Hisenda. El fiscal demanava set anys i sis mesos de presó per a Bartomeu i tres mesos per a Rosell. 

El club va considerar llavors aquell pacte com un mal menor, ja que la fiscalia reclamava 22,2 milions d’euros. No obstant, ja va portar a terme, a principis del 2014, una declaració complementària de 13,5 milions. Segons l’acord, al llarg del 2011, Rosell, en la seva qualitat de president del Barça, va iniciar les negociacions amb el davanter brasiler per incorporar-lo a la plantilla. Com a conseqüència d’aquestes converses, les dues parts van arribar a un acord segons el qual el club blaugrana pagaria 40 milions d’euros com a «prima fitxatge». Com va anticipar el Barcelona va pagar 10 milions per assegurar-se el fitxatge que, de manera definitiva, s’havia de produir el 2014. També es va firmar un contracte d’imatge amb la societat N&N (propietat de la família Neymar).

No obstant, el 2013 els directius del Barça van prendre la decisió d’anticipar el fitxatge de Neymar a aquell mateix any. Aquella decisió va suposar, entre altres qüestions, la necessitat d’abonar una quantitat al jugador superior a l’inicialment prevista el 2011. Per a això es van formalitzar una sèrie de contractes amb tres societats vinculades a la família del jugador. L’acord reflecteix que «la finalitat última» de la utilització d’aquelles societats era «fer veure que els pagaments» obeïen a operacions mercantils amb aquestes empreses i «fragmentar» la veritable retribució del jugador per «mantenir-la oculta». Aquestes societats, per tant, només van operar com a «mitjanceres» en els pagaments satisfets pel club.

Però l’objectiu «principal» d’aquesta operació era reduir el cost per a l’entitat que suposava la incorporació del jugador, «i això pel procediment d’eludir o minorar subreptíciament la tributació» a Hisenda. És a dir, es va simular «l’objecte real dels pagaments», que en realitat no era el formalment declarat, sinó encobrir les veritables retribucions al jugador. D’aquesta manera, es va eludir, «majoritàriament», el pagament dels impostos derivats dels rendiments de treball que havien d’haver tributat per l’impost de renda de no residents, ja que el 2013 Neymar no va arribar a residir a Espanya més de 183 dies.

Final dels culebrons

Notícies relacionades

Pels contractes firmats el 2011 i el 2013, l’Agència Tributària va entendre que s’havien defraudat a Hisenda 9,1 milions d’euros, satisfets al fisc pel club amb la declaració complementària de 13,5 milions d’euros de principis del 2014.

Amb l’acord aconseguit aquest dilluns, es posa fi al culebró legal de Neymar. L’esportiu, un clàssic de cada estiu des que va fer les maletes fa quatre anys, va acabar quan l’exblaugrana va renovar el maig fins al 2015 amb el PSG.

Temes:

Neymar