ENTREVISTA ABANS DE LA FINAL

Alèxia Putellas: «L’aposta del Barça pel futbol femení no era maquillatge i és ferma»

  • «El futur passa perquè les nenes que ens vegin diumenge vulguin jugar una final de Champions»

  • «La final no tindrà res a veure amb la de fa dos anys, perquè estem en molt millor moment individualment i col·lectivament»

Alèxia Putellas: «L’aposta del Barça pel futbol femení no era maquillatge i és ferma»
4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alèxia Putellas no podia imaginar quan començava a xutar una pilota per les places de Mollet que disputaria no una sinó dos finals de Champions. «No m’ho imaginava ni llavors ni quan vaig fitxar pel Barça amb 18 anys», comenta la segona capitana blaugrana. Nou anys després d’enfundar-se per primera vegada la samarreta barcelonista i dos després de la final de Budapest, aquesta talentosa centrecampista aspira a aixecar aquest diumenge la primera corona continental del Barça femení, motor del creixement del futbol femení a Espanya.

Ara hi ha nenes que l’hauran vist a dues finals de Champions. ¿Com creu que ajuda això al futur del futbol femení?

És molt important que aquests partits es retransmetin perquè tot el que no es veu, no existeix. Si una nena no veu una dona jugant una final de la Champions pensarà que no es pot dedicar a això. Per això és important perquè hi hagi moltes nenes i nens que vegin que l’esport també és cosa de noies i que les dones poden ser també professionals.

«El futur passa perquè les nenes que ens vegin diumenge vulguin jugar una final de Champions»

¿Quina importància tenen els referents en l’evolució del futbol femení?

La nena que vulgui ser futbolista veurà que hi ha una professió i que s’hi pot dedicar. Fa 20 anys era inimaginable pensar que una jugadora es pogués dedicar 100% a això i ser professional. A Espanya hem començat més tard a donar importància al futbol jugat per dones, però s’està avançant en temps rècord. El futur passa perquè totes aquestes nenes vegin jugadores que es dediquen a això. El futur passa perquè les nenes que ens vegin diumenge vulguin jugar elles una final de Champions.

¿Hi ha una aposta real pel futbol femení a Espanya o molt postureig?

Hi ha de tot. Però es nota de seguida quan estàs a dins qui va de postureig i qui va de veritat. 

Els patrocinadors són clau per a la professionalització. El regal per anar al Mundial del 2015 amb Espanya va ser una tassa de cafè i al del 2019 un cotxe. ¿Quina evolució ha vist en l’interès dels espònsors?

Només 1% dels espònsors van destinats a l’esport femení. Si l’esport femení està accelerant com ho està fent, imaginem-nos si s’hi inverteix una mica més. Avançaríem una barbaritat. Cal donar-li visibilitat, que genera més interès, demanda, el consumidor anirà més a l’estadi, a comprar-se la samarreta. I llavors els espònsors hi entren. És una cadena on tot és necessari.

Patrocinis que tenen un valor afegit en termes socials.

Estem en un moment social en què entre tots hem d’aconseguir que hi hagi una igualtat real. En llocs de treball normals hi ha d’haver igualtat salarial. Remarco que parlo d’altres feines, en empreses en què pel mateix càrrec cobren més els homes que les dones. En l’esport, donar les mateixes oportunitats que un nen pugui jugar que una nena. S’ha d’aconseguir ja, és el moment. Per desgràcia abans ha passat, però entre tots hem d’aconseguir-ho.

¿Quin paper ha tingut el Barça en la visibilització del futbol femení?

El Barça ha sigut pioner en aquest aspecte. La forma en què ha encarat tota l’evolució i la planificació que ja hi ha i hi continua havent per convertir-se en el mirall en què tothom es fixi. Nosaltres hem estat tres i quatre anys sense guanyar la Lliga. I no ha depès d’això voler convertir-se en el millor equip del món al nostre sector. S’ha de posar en relleu. No era maquillatge, era de veritat i la idea és ferma.

L’aposta del Barça no era maquillatge, era de veritat i la idea és ferma

¿Però quan aquesta idea va acompanyada de resultats tot és molt més fàcil, no?

Sí, però normalment el que passa en l’esport femení és que primer has de tenir els resultats i després ve la inversió. Perquè és com que ja has justificat la inversió. El que és estrany i el que cal reivindicar és el que ha fet el Barça. Sí que és cert que abans ja s’havien guanyat Lligues, però en el moment en què es fa professional la secció, no es guanya la Lliga. I el segon any podria haver dit algú «no heu guanyat, així que fora, no podeu ser professionals». I no va passar això, sinó al contrari. Es va normalitzar que en l’esport es pot guanyar o perdre, però la inversió en el món de l’esport no es toca. Creiem realment que s’ha de fer i serà així.

«La final no tindrà res a veure amb la de fa dos anys, perquè estem en molt millor moment individualment i col·lectivament»

Notícies relacionades

¿Quina diferència hi ha entre l’equip que va arribar fa dos anys a la final de Budapest i el que arriba a la de Göteborg?

Crec que hi ha molta diferència. Per començar a Budapest vam sortir pensant que són 90 minuts, a veure si tenim alguna possibilitat. Òbviament anàvem a guanyar, però érem conscients que el nivell que teníem era inferior al del Lió. Ara està al 50%. Hem treballat moltíssim aquests dos anys, fins i tot l’any passat contra el Wolfsbur vam jugar 10 partits i en vam guanyar 9. Si no hagués sigut per aquest partit serien tres finals consecutives. Són paraules importants. La final no tindrà res a veure amb la de fa dos anys perquè estem en molt millor moment individualment i col·lectivament.

Temes:

Barça