‘CAP’ PER DOS PARTITS

Schreuder, els ulls i la veu de Koeman a Mestalla

No eren amics. Amb prou feines es coneixien Ronald Koeman i Alfred Schreuder fins que van coincidir l’estiu passat a Eivissa. Estaven de vacances el llavors seleccionador neerlandès i l’extècnic del Hoffenheim (se’n va anar el juny del 2020). Avui, Alfred dirigirà el Barça a València per la sanció de Ronald

Schreuder, els ulls i la veu de Koeman a Mestalla
5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Koeman sabia qui era Schreuder. I Schreuder sabia, és clar, qui era Koeman. Una protocol·lària visita del seleccionador dels Països Baixos a un entrenament del Hoffenheim, l’últim club en el qual va treballar, va exercir d’improvisada targeta de visita. Després, cadascú va fer la seva vida fins que l’hipnotitzant paisatge eivissenc els va reunir l’estiu passat.

Una primera xerrada, gens important, i fins a una segona trobada, a la mateixa illa, en la qual Koeman ja li va insinuar que «en el futur necessitaré un entrenador de camp», segons va revelar Schreuder al diari holandès AlgemeenDaglbad sense saber que aquesta necessitat arribaria de manera urgent. I que el futur seria present immediat. De l’atur al Camp Nou, al solitari Camp Nou per la pandèmia. I aquest diumenge a Mestalla com a cap del Barça per la sanció de Koeman.

Perd el Barça a Lisboa (2-8), es consuma la ruïna total amb un equip i un club camí de la decadència més absoluta quan Koeman, després de rebre la visita de Bartomeu al seu acabat d’estrenar pis de Barcelona l’agost passat, marca a la pantalla tàctil del seu mòbil el número d’Alfred, aquest tècnic que acabava de conèixer personalment.

Schreuder i Larsson, a la banqueta del Camp Nou durant el Barça-Granada. / Jordi Cotrina

 «¿Potser vols venir amb mi ara? ¿Vols?», li va preguntar el nou entrenador blaugrana mentre completava el seu nou quadro tècnic per asseure’s a la banqueta del Camp Nou després de gairebé dues dècades d’inacabable espera. Era l’elegit el 2003, coincidint amb l’inici del primer mandat de Laporta, però el Barça, que no tenia ni un euro llavors, no podia assumir el milió que li demanava l’Ajax.

La influència de Nagelsmann

La influència de NagelsmannKoeman li va trucar i Schreuder va respondre a l’instant. «¡Sí, és clar!», va assegurar amb energia l’actual segon entrenador del Barça, que volia explorar nous horitzons després de la seva experiència, l’última com a primer entrenador al Hoffenheim. Va marxar el juny del 2020, deixant l’equip en setè lloc, sense accés a Europa, quatre jornades abans d’acabar la Bundesliga.

Tenia contracte fins al 2022, però per diferències en la gestió esportiva va abandonar el futbol alemany, influït per sempre per l’obra que va compartir prèviament en aquest mateix club amb Julian Nagelsmann, per qui el Bayern Munic acaba de pagar 25 milions d’euros, convertit en el tècnic més car de la història.

Ell (48 anys) i el seu germà gran Dick Schreuder (49), que exercia d’assistent seu al Hoffenheim, es van acomiadar amb un empat al camp del Fortuna Düsseldorf (2-2) mantenint el dibuix tàctic del 4-2-3-1.

Impactats els dos pel corrent alemany d’entrenadors que marquen tendència, amb el mateix Nagelsmann, el qual havia sondejat fins i tot Laporta, però va resultar inabastable pel seu preu, o Tuchel, que va portar el Paris SG a l’última final de la Champions, tot i que la va perdre, i ara té el Chelsea a la semifinal amb el Madrid (1-1 a l’anada).

Schreuder, Koeman i Larsson, a la ciutat esportiva del Barça. / FCBARCELONA

Schreuder com a centrecampista va transitar pel RKC Waalwijk, NAC Breda, Feyenoord, Twente i Vitesse Arnhem. Després, va començar la seva carrera a la banqueta seguint un camí lent però segur. Es va quedar com a segon entrenador del Vitesse i Twente, on va debutar com a cap i se’n va anar a Alemanya (octubre del 2015) per treballar primer amb Stevens i després amb Nagelsmann, abans de tornar al seu país com a assistent de Ten Hag a l’Ajax.

La xerrada amb Ten Cate

La xerrada amb Ten CateDesprés, el retorn a la Bundesliga ja com a cap, tot i que no va durar ni un any al Hoffenheim abans de marxar-ne, pròleg d’un parell de mesos de descans que van acabar a Eivissa. Va acceptar la trucada de Koeman, però abans va voler parlar amb Ten Cate, que havia sigut el seu entrenador al NAC Breda, per preguntar-li per la vida al Camp Nou ja que aquest va ser l’ajudant que va tenir Frank Rijkaard (2003-08).

De fet, quan tots dos van coincidir a l’equip (Henk com a tècnic, Alfred com a capità) ja tenien moltes xerrades sobre el joc. Quan li va trucar, just abans de trepitjar el Camp Nou, va rebre un parell de missatges. «No siguis l’entrenador holandès en la cultura espanyola i, al principi, has de construir una bona relació amb aquests jugadors. Llavors, gradualment, pots ser més crític», li va dir Ten Cate.

Dit i fet. Va venir feliç per formar un ‘staff’ nou al costat d’Henrik Larsson, exblaugrana i tercer entrenador, i Albert Roca, preparador físic que ja ho va ser al seu dia amb Rijkaard, entrant sigil·losament en un vestidor amb tantes estrelles que mai havia treballat. Si de cas, només els veia per la televisió. Però Alfred va entrar bé en aquest exigent món.

Larsson, Schreuder i Koeman, en un entrenament del Barça. / FCBARCELONA

Notícies relacionades

Alfred estudia castellà, idioma que xampurreja i li permet teixir complicitat amb la plantilla, que valora el seu coneixement del futbol modern. És modern també en l’ús de les tecnologies, herència del seu pas per Alemanya, a més de ser molt pròxim als jugadors, amb els quals ha connectat. Inquiet i curiós com és el tècnic, que intenta descobrir tot el que l’envolta. I no només de futbol.

Viu sol a la zona alta de Barcelona (té la família als Països Baixos) i li va canviar la vida la mort de la seva filla Anouk, de 6 anys, per un tumor cerebral. Schreuder és el ‘disc dur’ de Koeman, el tècnic que treballa a peu de camp, el que analitza i dissecciona tàcticament totes les variables. Però aquest diumenge Alfred també serà a Mestalla els ulls i la veu del sancionat Ronald.