SEMIFINALS DE LA CHAMPIONS

L’hora de la veritat per al Barça femení

  • L’equip blaugrana afronta la quarta semifinal de Champions en cinc anys davant el PSG

  • L’equip de Lluís Cortés compta amb la baixa sensible de Patri Guijarro al mig del camp

L’hora de la veritat per al Barça femení
5
Es llegeix en minuts

«No hi ha distància, ja no n’hi ha», repetia davant la premsa Alexia Putellas després de la derrota del FC Barcelona a la passada semifinal de la Lliga de Campions. Insistia amb el mateix missatge la capitana del París Saint-Germain, pròximament blaugrana, Irene Paredes, després de veure com l’Olympique de Lió les deixava sense la final de Donostia. Un any després, el missatge ha pres forma per deixar de ser simples paraules de consol. Un any més tard, el futbol femení ja no és l’esport en què sempre guanya el Lió. «Ja havíem anticipat que hi havia un canvi d’era. I això és positiu perquè obre les opcions de guanyar la Champions a altres equips, però encara dificulta més aixecar l’orelluda perquè no només hi ha un rival a batre», analitza el tècnic blaugrana, Lluís Cortés.

Després de derrotar el gran favorit de la competició i arrabassar-li també la primera plaça de la lliga francesa, el conjunt parisenc s’enfronta ara (diumenge, 15.00 hores, Esport3) a un dels rodets del Vell Continent, el Barcelona, que busca fer el salt definitiu i presentar la seva candidatura al tron europeu.

Un campió inèdit

Perquè la competició tindrà un guanyador inèdit i es pot dir que les parisenques, capaces d’eliminar el conjunt campió de les últimes cinc edicions, porten penjat el cartell de favorites. No obstant, davant seu es presenta una mena de mirall, un conjunt que també ha fet dels desenganys la seva millor arma i que camina per la seva lliga amb el mateix pas ferm que elles. I és que, si alguna cosa tenen en comú els dos conjunts és que les ensopegades els han fet millors i que ara que han deixat enrere l’ombra de Lió estan disposats a dominar el món.

Les catalanes ja no són l’equip que va caure dues temporades consecutives davant el conjunt parisenc. Així ho creu una de les seves principals cartes al mig del camp. Kheira Hamraoui formava part del conjunt francès quan el 2016 i el 2017 el Barça es va acomiadar de la Lliga de Campions de forma prematura amb sengles derrotes davant el PSG. Ara té clar que tot s’ha igualat. «No estem parlant del Barça de fa quatre anys. Ara noto que el meu equip està preparat».

Està preparat i ho està demostrant. Perquè les blaugranes van camí de la seva segona lliga consecutiva i amb aquesta, sumaran la quarta semifinal de Champions en cinc anys. Però també arriba en el millor moment el conjunt de la capital francesa. Les parisenques, liderades per Irene Paredes, Sara Däbritz, Marie-Antoinette Katoto i Christiane Endler són líders invictes de la seva lliga i han arribat a la segona semifinal europea consecutiva. Les dades parlen per si sols.

Piconadora culer

24 victòries en 24 partits. 125 gols a favor i només 5 d’encaixats són els números del rodet de Lluís Cortés a la Primera Iberdrola. Un rodet al que no obstant sempre se li ha resistit el gol en les grans cites. Va passar l’any passat davant el Wolfsburg a les semifinals i a punt va estar de repetir-se davant el Manchester City als quarts. Tot i que si alguna cosa té aquest equip és que aprèn dels errors. 

Van convertir la final perduda davant el Lió en el millor dels impulsos. I ja ha demostrat que la seva promesa de millora tenia fonaments. «Tenim la qualitat tècnica i física per superar qualsevol rival, al final es tracta de com estiguem mentalment. Som un grup de guanyadores», explica una de les seves líders sobre la gespa, Caroline Graham Hansen.

Per això, ara que tenen davant seu un os dur de rosegar tornen a insistir en el joc. «El més important és defensar amb la pilota. Si tenim la pilota i disfrutem de llargues possessions és difícil que ens marquin. També és important tenir l’esfèric en les posicions del camp on podem fer mal i estar ordenades davant les pèrdues», assegura el preparador culer. Amb l’ADN Barça per bandera i el tiqui-taca més genuí volen establir les bases de la que seria la segona final de la història del club, la segona en tres anys.

Tot i que són conscients de les barreres. «El PSG és un equip físic, molt atlètic, ràpid i agressiu. Hem de ser agressives en la pressió i estar concentrades defensivament», sintetitza Hamraoui. Cortés afegeix: «Serà important que cada jugadora guanyi les petites batalles davant la seva marca. L’eliminatòria es decidirà per detalls». Perquè el París Saint Germain tampoc sap el que és perdre aquesta temporada i només ha encaixat dos gols a la competició domèstica. I perquè afronten el repte amb la sensible baixa de Patri Guijarro al mig del camp per sanció.

Notícies relacionades

Això sí, arriben llançades, amb Jennifer Hermoso en ‘mode pitxitxi’ i amb la consciència que la història és a les seves mans. «Estem tranquils, contents i il·lusionats perquè el repte arriba en el millor moment de la temporada. A més, si en alguna cosa som millors que el PSG és en el fons d’armari. Tindrem en tot moment jugadores a la banqueta disposades a marcar les diferències». Europa ja sap a què juguen, ara vol saber si també són contundents.

Per això, Lluís Cortés confia en una plantilla que a Anglaterra va demostrar saber patir. Amb un equip que quan no va trobar el camí del gol va saber defensar. I que quan les coses anaven mal dades va mirar cap a la porteria i es va trobar amb una Sandra Paños decisiva. El Parc dels Prínceps les espera. Davant seu, tres batalles per a la glòria europea.