Messi ho va canviar tot en només 142 segons contra el Betis

• El Barça no havia xutat a porteria en els primers 45 minuts

• Messi va fer l’1-1 en la seva primera rematada després d’espantar el Betis

3
Marcos López

El partit estava sent aspre després del gol de Borja Iglesias. El Barça perdia, però ni així Koeman va modificar el seu pla inicial en el qual prioritzava la Copa a la Lliga. Volia donar descans a Messi. Una hora, més o menys. No va fer el canvi tot just acabar la primera part depriment del seu equip, que ni tan sols va xutar a la porteria de Joel Robles, el porter del Betis. El tècnic es va prendre el seu temps, amb Messi ja escalfant-se en l’inici de la segona meitat. Fins que li va dir i li va indicar les notes que havia pres.

Messi va sortir a la gespa (minut 56 i 31 segons), cansat ja d’estar a la grada del Benito Villamarín, i en tot just 142 segons va modificar el paisatge d’una nit apagada i trista per al Barça. Va substituir Riqui Puig i va desfermar la bogeria.

I això que va estar els primers 82 segons sense tocar ni tan sols la pilota. Va deixar en aquest breu espai de temps dues pressions defensives que delataven el seu compromís amb un equip que perdia, assumint, en aquell moment, el seu comiat definitiu de la Lliga.

Es va recolzar a la banda dreta per connectar amb Dembélé, l’únic, junt amb Busquets, amb qui va interactuar en aquells decisius 142 segons. Sempre inclinat cap al carril del davanter francès, el seu nou soci. Tres controls i una passada a Ousmane per dibuixar el que després seria la jugada de l’1-1. Amb Alba, a l’altra punta, a l’esquerra, ja recuperaria el manual de passades telemètriques en l’1-2.

El Betis va tremolar al veure Messi al camp. Va fer diversos passos cap enrere, intimidat només amb la presència del ‘10.’ Sense que hagués tocat la pilota. Fins que l’impacte real va arribar amb una altra jugada per aquesta mateixa banda, per la dreta.

El Barça, en una altra decisió molt cruyffista de Koeman, ja estava jugant amb quatre davanters, ja que Griezmann i Dembélé, els titulars, estaven acompanyats per Trincão i el mateix Messi. Al darrere, Busquets i Pedri com a únics interiors, en un equip que tenia una defensa d’emergència.

Mingueza, central reconvertit a lateral dret, i De Jong, interior d’arribada transformat en central d’urgència per la lesió d’Araujo, completaven la defensa amb Lenglet i Alba, els únics que sí que eren al seu lloc. El Betis es va espantar al veure Messi. I més encara quan el capità va robar una pilota a Mandi.

El defensa de Pellegrini encara no sap per on va sortir. Ni com li va treure la pilota al mig del camp per dissenyar, ara sí, la jugada de l’empat. ¿Amb qui va connectar Messi? Amb els de sempre.

És a dir, va donar primer la pilota a Dembélé. Després aquest va detectar la solitud de Busquets. I el triangle va quedar tancat amb el passada de ‘Busi’ a l’argentí, mentre Ousmane corria a l’esquena de la defensa del Betis. Pilota de Messi al francès. I la trama perfecta desencadenada en tot just 19 segons. L’empat (minut 58 i 53 segons).

Descansat com estava, després que Koeman pactés la suplència amb ell (segona en la Lliga, totes dues davant el Betis), va protagonitzar una aparició enlluernadora. «Vaig parlar amb el Leo per donar-li un descans i posar-lo després si el partit no estava bé», va admetre el tècnic.

El partit no feia bona pinta. Fins que va sortir Messi. «Un Barça amb el Leo és un millor equip. És el millor jugador del món, sobretot per la seva creativitat i efectivitat. Ho està demostrant des de fa molts anys. En 35 minuts va canviar el partit», va recordar Koeman retratant una evidència.

Amb 33 anys, i just després que es filtrés el seu contracte, firmat el novembre del 2017, Messi encadena tres partits superbs com a resposta: Athletic, amb una falta monumental; Granada, el líder de la remuntada copera sense marcar ni un dels cinc gols, i Betis. De la grada al camp. Tot just 142 segons d’explosió messiànica.