LA CRISI BLAUGRANA

Messi es queda per no acabar als tribunals amb el Barça

El capità blaugrana vol evitar la batalla judicial contra el club, però no renova com demanava Bartomeu

El president reté el davanter, que se'n volia anar cansat de l'erràtica gestió de la directiva

messi-bayern

messi-bayern

6
Es llegeix en minuts
Marcos López / Joan Domènech

Leo Messi ha pres la decisió. Se’n vol anar, però no pot. Es queda. En contra de la seva voluntat, i al no tenir cap sortida per deixar el club on porta 20 anys de la seva carrera, es queda. Tampoc volia anar a la via judicial per marxar del Barça per no entrar en més conflictes, tot i que afirma que tenia la raó legal.

Així ho ha comunicat a la Lliga de Futbol Professional (LFP), segur que aquesta clàusula de sortida de 700 milions d’euros no té validesa. Però no es volia enfrontar amb el Barça als tribunals. I al final, continuarà al Camp Nou, posant-se a les ordres de Ronald Koeman la setmana que ve.

Atrapat com estava, després d’un desconcertant i erroni pla, Messi ha escollit la via de la continuïtat, tot i que l’ha volgut criticar, en un comunicat emès per Goal. «Mai aniria a judici contra el club de la meva vida, per això em quedaré al Barcelona», ha argumentat  

El capità no anirà a judici contra el Barça per evitar el desgast, tant del club com seu

Deu dies després d’enviar un burofax a les oficines del Barça al·legant que rescindia, i de manera unilateral, el seu contracte, i quatre hores després de replicar LaLiga, Messi ha decidit esgotar l’any de contracte que li queda, conscient de les dificultats jurídiques que suposava la seva sortida.

El City l’esperava lliure. Però no volia entrar en una batalla legal amb el Barcelona, que fins i tot es podria allargar uns quants anys. Davant aquest enrevessat panorama, Messi no se’n va del Barça, tot i que abans va voler dir que se’n podia anar lliure.

S’ho ha pensat millor i no se’n va, com era la seva intenció inicial. Es queda, però no renova com pretenia el president Josep Maria Bartomeu perquè vol ser l’amo del destí a partir del pròxim 1 de gener. Ha tornat al Barça, ja se n’havia anat des de feia gairebé dues setmanes sense anar als entrenaments amb Koeman, en contra de la seva voluntat. 

Messi celebra un gol al Camp Nou. / JORDI COTRINA

Com va fer dues vegades amb l’Argentina, canvia d’opinió i es veu obligat a seguir al Camp Nou

El capità ha repetit el que al seu dia ja va fer amb la selecció argentina. Va abandonar en dues ocasions (2016 i 2018) la samarreta ‘albicelete’ i, al final, sempre va tornar.

Se’n va anar del Barça durant gairebé 15 dies, marcats per la tensió i els desacords. Però a última hora, torna per posar-se a les ordres de Ronald Koeman, que l’espera amb els braços oberts a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

Davant l’enorme complexitat de sortir gratis com ell entenia que es contemplava en la seva relació contractual amb el club blaugrana i al comprovar que cap club (el City de Guardiola era el més ben col·locat) es volia exposar a un litigi judicial, Messi ha decidit seguir al Barça. 

 Ho fa, no obstant, després d’emetre un primer comunicat de protesta a Javier Tebas,  firmat pel seu pare i representant, Jorge Messi, en què s’al·legava que és lliure de decidir el seu futur i que no hi ha cap clàusula de 700 milions que valgui.

Messi a punt de llançar un córner al Camp Nou. / JORDI COTRINA

Nou escenari al març

Segueix un altre any com li exigeix el contracte per, a partir del gener vinent, ser l’amo absolut del seu futur. D’aquí a quatre mesos, el capità blaugrana podrà negociar amb qui vulgui i com vulgui. I al març sabrà, a més, qui serà el nou president del Barça perquè estan convocades les eleccions.

Esgota l’any i s’espera al panorama de club que l’espera amb el nou president

El nou panorama resultarà molt més aclaridor per a Messi que l’actual, malgrat que havia insistit a anar-se’n aquest mateix estiu, cansat dels llargs desacords amb Josep Maria Bartomeu, el mandat del qual expira a final d’aquesta temporada.

El president ha aconseguit retenir l’astre argentí, aprofitant l’erràtic full de ruta que aquest ha dissenyat. Messi se’n va voler anar sense tenir-ho tot controlat per aconseguir marxar. Per això es queda.

Messi, al Camp Nou. / JORDI COTRINA

L’astre es podria incorporar dilluns als entrenaments amb Koeman

Això li correspondrà, o no, al pròxim dirigent que s’assegui a la llotja del Camp Nou. D’aquesta manera, Bartomeu ofereix a Koeman el líder que necessitava per iniciar la reconstrucció esportiva (va sumar 25 gols i 21 assistències a la Lliga), desproveït, això sí, de Luis Suárez, per qui s’ha interessat el Juventus, entre altres equips, i Arturo Vidal, a punt de tancar la seva sortida a l’Inter.

Koeman ha de seduir Leo

El tècnic té el jugador «que et guanya partits», com ell mateix va dir, però l’equip haurà de jugar de forma diferent. Koeman li toca seduir-lo en el pla esportiu dissenyant un nou pla tàctic en què pot incloure fins i tot Coutinho, acabat d’aterrar a la ciutat esportiva. Havia de ser-hi el 8 de setembre i ha arribat quatre dies després per seduir ell a Koeman.

Un pla amb Messi com a punt final d’un futbol molt més col·lectiu i no entregat a l’argentí com havia passat els tres últims anys, anant perdent continuïtat a cada temporada que passava, sobretot a Europa.

Bartomeu i Messi, en l’última renovació de l’astre el novembre del 2017. / JORDI COTRINA

El 2-8 no serà el seu últim partit

Es va passar del 3-0 de la Roma al 4-0 del Liverpool fins a acabar amb el 2-8 del Bayern, que va ser un escarni per als jugadors, els tècnics i la directiva. El final de tot va tenir lloc a Lisboa. Fins i tot Leo considerava que era el seu final. Se’n volia anar. Però necessitava anar-se’n bé del Camp Nou, que ha sigut la seva casa els tres últims lustres.

Al no aconseguir-ho, el capità esgota el seu any de contracte. La seva continuïtat suposa un matalàs a nivell comercial per al Barça, que li permet resistir en temps de pandèmia. Tot i que, alhora, la seva elevada fitxa (110 milions d’euros bruts) suposa un problema perquè el pressupost del club per a la temporada vinent baixarà fins als 800 milions, segons els primers càlculs de la directiva.

Thiago, Mateo i Ciro al costat del seu pare Leo Messi. / JORDI COTRINA

Segueix a Casteldefels

Pel coronavirus, el Barça deixarà d’ingressar 500 milions d’euros en un any i mig. Però Bartomeu, un president que viu enmig d’una profunda crisi en els seus finals del seu mandat, no veurà anar-se’n Messi.

Notícies relacionades

Que es queda al Camp Nou per anar-se’n com vulgui. I si pot sortir bé del Camp Nou, una cosa que no era l’opció d’aquest estiu, gaire millor. La força de la seva família, completament arrelada a Barcelona, també ha exercit un factor fonamental en aquest gir de la decisió de Messi.

Antonella, la seva dona, juntament amb Thiago, Mateo i Ciro, els seus tres fills, estan completament integrats a la vida de Casteldefels. I amb 33 anys, tot i que sigui en contra de la seva voluntat, Leo ha decidit tornar al Barça. Torna perquè ja se n’havia anat.