LA CRISI BLAUGRANA

Messi se'n va irremeiablement, el Barça encara intenta resistir-se

El club blaugrana es nega a donar per perdut Messi malgrat la seva insolència via burofax i els seus contactes amb el Manchester City

zentauroepp54647610 files  in this file photo taken on august 4  2019 barcelona 200827101657

zentauroepp54647610 files in this file photo taken on august 4 2019 barcelona 200827101657 / JOSEP LAGO

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch

Josep Maria Bartomeu es va retratar ahir al costat de Trincao després de la firma del contracte del portuguès, però el seu cap devia estar en un altre lloc, en un altre jugador, amb el qual costa imaginar que es torni a fotografiar amistosament. Leo Messi té decidit anar-se’n del Barça. Vol fer-ho gratis. I el club i el seu president busquen impedir tant una cosa com l’altra. Com per pensar en Trincao.

Des de les oficines s’assegura que Bartomeu repeteix que s’ha d’aconseguir que es quedi com sigui i que no vol judicialitzar el conflicte. Fa la sensació que va tard, que ni un cara a cara entre tots dos evitaria el que ahir i avui sembla inevitable.

Bartomeu es nega a vendre al jugador, i menys a deixar-lo anar gratis, i tampoc vol judicialitzar el conflicte

 L’argentí s’ha posat en contacte amb el Manchester City de Pep Guardiola, l’entrenador que millor partit li ha tret. Un retrobament brutal cridat a sacsejar la indústria del futbol. Seria el projecte guanyador que busca als 33 anys, en la lliga amb més ressonància del planeta i en un equip en el qual, a sobre, coincidiria amb un altre amic. El Kun Agüero seria el nou compare, relleu íntim i de mate de Luis Suárez.

Aval de la FIFA

Les seves negociacions amb el City haurien començat i poden ser fluïdes, però l’acord global no s’ha de concebre com a ràpid. El Barça pretén lluitar per Messi al·legant la vigència d’un contracte que, pel que sembla, es pot interpretar de forma oposada en funció dels interessos.

Messi hauria assegurat als responsables del City que la clàusula de sortida, en virtut de la temporada inusual i prolongada, li permetria anar-se’n a les bones de l’entitat blaugrana. La FIFA empararia el jugador i li concediria el trànsfer si el club de Manchester ho sol·licités. Falta veure si els anglesos volen entrar en el xoc amb el Barça, que entén que la clàusula és clara, tenia de marge màxim fins al 10 de juny per anar-se’n lliurement, i només es pot interpretar el burofax com una forma de pressió. 

Guardiola i Messi celebren el famós gol d’Iniesta a Stamford Bridge. / JORDI COTRINA

Això sembla abocar el conflicte cap a dues direccions: o Barça i Messi se’n van als tribunals i a veure quina indemnització decideix un dia un jutge, amb el desgast per a tots dos que això suposaria, a part de trist després de tants anys, o bé s’asseuen a parlar, amb el City al telèfon, sobre quin tipus d’operació permetria que l’argentí marxés deixant uns milions a la malmesa caixa barcelonista i de passada alguns jugadors d’intercanvi.

Aparença de normalitat

 Bartomeu, en el dia d’avui, es resisteix a donar per perdut el millor futbolista de la història. No vol ser el president que deixi escapar el de Rosario, insisteix. No el vol vendre i creu tenir la llei, a la qual no vol apel·lar en un tribunal, de la seva part. Però Messi és inflexible en la seva determinació d’abandonar la seva base de Castelldefels. I quan una estrella se’n vol anar, la història –Neymar a banda– demostra que sol sortir-se amb la seva.

En aparença, el club ahir va fer veure que res anormal passava a les seves remogudes entranyes. La crisi institucional que suposa la insolència de Messi va ser tractada com a crisi esportiva amb l’aparició de Ramon Planes, el nou secretari tècnic i el primer a obrir oficialment la boca al club des que esclatés la guerra del burofax.

L’argentí creu que pot anar-se’n lliurement, però dilluns té intenció d’acudir al primer entrenament de Koeman

«No contemplem cap sortida de Messi contractualment. Volem que es quedi. La nostra idea és construir un cicle guanyador al voltant del millor jugador del món», va dir. Ho va fer després d’una xerrada informal amb el president, el CEO Òscar Grau i Javier Bordas, directiu del primer equip durant l’acte amb Trincao.

La convulsió per la marxa de Messi es produeix en un escenari electoral en què els precandidats competeixen en qui castiga verbalment més fort la gestió de Bartomeu i reclama la seva dimissió, que, per cert, el mandatari continua sense contemplar malgrat l’eixordadora cridòria al seu voltant. Un d’aquests aspirants al tron del club, Jordi Farré, va capitalitzar la indignació amb veloços tràmits per posar en marxa la moció de censura.

A les ordres de Koeman

Notícies relacionades

Messi s’ha convertit en arma llancívola electoral però no en un futbolista díscol, per això, segons va revelar el seu entorn, està disposat a presentar-se a les proves mèdiques de diumenge i entrenar-se a les ordres de Koeman a partir de dilluns per no caure en cap indisciplina.

Allà es veurà les cares amb Busquets Ansu Fati, que ahir van avançar la seva tornada als entrenaments, i la resta de companys de vestidor. També, per força, amb d’altres descartats per l’entrenador. Els uns apareixeran, doncs, estimulats pel caràcter exigent de Koeman i uns altres, com el mateix Messi, amb el cap en una altra part. Just com Bartomeu ahir amb Trincao.