la crisi blaugrana

L'impacte econòmic de la sortida de Messi

Els experts consultats assenyalen que és molt difícil quantificar que marxi, però coincideixen que afectaria enormement el valor de la marca Barça i la capacitat de negociació dels patrocinis

zentauroepp54500190 messi hotel200815152225

zentauroepp54500190 messi hotel200815152225 / LLUIS GENE

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch

 L’adeu de Leo Messi, més inevitable a mesura que passen els dies, està cridat a impactar enormement en els comptes del FC Barcelona i obligar a refer tots els números. Molts papers se n’aniran a la paperera. Amb Messi s’elimina una partida anual de 110 milions d’euros, que és el que li costa a l’entitat el salari de l’argentí, d’uns 50 nets. No cal dir que la Hisenda espanyola, tan estricta històricament amb el de Rosario, perd un destacat contribuent.

Amb la sortida de Messi el club s’estalvia la cinquena part de les despeses pel que fa a jugadors i entrenadors, de 492 milions en aquests moments. S’estalvia el 10% del pressupost total abans de pandèmia (ara aquest percentatge creix substancialment després dels 200 milions en caiguda dels ingressos). I s’estalvia el maldecap en què s’havia convertit per a la presidència cadascuna de les renovacions de l’argentí, la del 2021 si no hagués esclatat la guerra del burofax.

Però des del punt estrictament econòmic –aquí no fa falta insistir en el forat abismal del seu adeu sobre la gespa–, no tot són notícies per fregar-se les mans si s’és comptable del club. Potser només en el termini immediat, j que qualsevol retallada en les despeses en aquests temps d’aixeta tancada és una benedicció. Però no molt a la llarga la marca del Barça perd la seva referència indiscutible i se’n ressentirà a l’hora de negociar contractes amb patrocinadors.

Suárez, Neymar i Messi, el trident amb més projecció global. / JORDI COTRINA

D’aquella foto del trident –Messi, Suárez i Neymar– amb què els directius i executius viatjaven pel món per extreure petroli ja no en queda cap (presumiblement). I la marca anirà a la baixa. «La projecció universal del Barça canvia molt amb Messi o sense. Canviarà la capacitat de negociació del club. És indiscutible una repercussió en la part comercial, que és el que millor ha gestionat el Barça en els últims anys», valora a aquest diari l’economista Josep Maria Gay de Liébana.

El Barcelona ha començat a renegociar la pròrroga amb Rakuten, un dels seus acords estrella, amb 61 milions a l’any, perquè el vincle acaba a finals del 2021. El mateix amb Beko, que en paga 19. Mal moment per fer-ho. Si no n’hi hagués prou amb la pandèmia, que obligarà a acceptar acords a la baixa, s’hi uneix ara l’absència del millor jugador del món. Per sort, el vincle amb Nike (de 105 a 155 milions, segons variables) està lligat fins al 2026.

El valor de mercat

Cap dels experts consultats s’atreveix a quantificar o calcular el pes econòmic de la pèrdua del davanter argentí. És molt difícil de saber, i més en un context sense públic a l’Estadi, ni turistes a les botigues oficials de marxandatge. Però quan es recuperi la normalitat, resulta difícil creure que el FC Barcelona mantingui la segona posició a la llista Forbes dels clubs amb més valor de mercat. Es pot esperar, en canvi, que es propulsi el valor del Manchester City.

Per exemple, és difícil saber com afectarà la venda d’entrades. Anar al Camp Nou a veure el Barça i veure Messi era una peregrinació obligada per a molts turistes. «Afectarà el ‘ticketing’, l’eròtica culer es perdrà», apunta Gay de Liébana. O com ho farà en el fèrtil terreny digital, on el creixement ha sigut en els últims temps rellevant.

Impacte a Barcelona

L’impacte es notarà d’alguna manera a la ciutat de Barcelona i el seu atractiu mundial, consideren alguns experts. Messi s’havia convertit en icona de la ciutat. I d’això sembla conscient l’alcaldessa Ada Colau al demanar que «es faci tot el possible perquè no se’n vagi» i que «causaria tristesa a la ciutat». Un estudi recent avala en part aquesta declaració. El Barça, segons aquest informe de Price Waterhouse Coopers, contribueix en 1.191 milions a la capital catalana, l’1,46% del PIB. Resulta lògic estimar que una part es deu a Messi. Per aquesta condició de símbol global.

Notícies relacionades

Per descomptat, també hi perdria la Lliga de Javier Tebas. Ja sense Neymar, sense Cristiano Ronaldo, sense Suárez i sense Messi, la renegociació dels drets televisius pel món tampoc serà el mateix. No obstant, és evident, el valor de la Premier es dispararia encara més. L’arribada de Cristiano Ronaldo a la Serie A d’Itàlia va beneficiar el valor dels seus drets. ¿Quin aficionat al futbol del món no vol seguir el retrobament de Guardiola amb Messi? Una aventura fascinant. Digna d’una sèrie documental. ¿Quant valdria, per cert?