TEMOR A LES PROTESTES

El clàssic Barça-Madrid, ajornat

El Comitè de Competició ajorna el duel però falta consensuar una data alternativa

Els dos clubs accepten que mantenir el partit el 26 d'octubre comporta un risc de seguretat

aguasch29101527 barcelona      22 03 2015     espectacular mosaico  en el ca190430175505

aguasch29101527 barcelona 22 03 2015 espectacular mosaico en el ca190430175505

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch / Alejandro García

El Comitè de Competició va prendre ahir la decisió que el clàssic Barcelona-Reial Madrid, que s’havia de jugar dissabte 26 d’octubre al Camp Nou, s’ajorni a una altra data. Després de la petició accelerada que va tramitar LaLiga, Competició va deliberar i va denegar com a alternativa jugar al Santiago Bernabéu, però va acceptar l’ajornament davant els riscos de seguretat. El que no va poder concretar és la data alternativa, malgrat els esforços intensos fets durant tot el dia d’ahir.

Els dos clubs van presentar al matí les seves al·legacions, en què rebutjaven de ple l’intercanvi de seus i que hauria comportat desplaçar el primer clàssic de la temporada a l’estadi madridista. No obstant, ni Barça ni Madrid es van oposar a l’ajornament de la cita del Camp Nou.

Fonts del club blaugrana  van assegurar que ajornar el partit suposava un mal menor. Hi havia una preocupació evident a les oficines de l’entitat davant el que podia passar al Camp Nou i als voltants un dia en què hi ha convocada una gran manifestació de protesta contra la sentència del procés. S’entén que Tsunami Democràtic tenia pensada algun tipus d’acció sorollosa. 

El clima de tensió que es projecta dels carrers de Catalunya ha pesat decisivament en la decisió encara no oficial de Competició, dependent de la Federació Espanyola de Futbol. Hi ha una esperança no explicitada que una vegada passi el temps, l’hostilitat al carrer i a la societat s’hagi rebaixat. També s’hauran celebrat les eleccions generals a Espanya, un element gens menor que ennuvola totes les decisions, possiblement fins i tot aquesta sobre el clàssic.

Temor a les protestes

Però els tres jutges de Competició no van ser capaços de designar una altra data. Una vegada descartada l’opció d’invertir l’ordre dels clàssics, van consultar els clubs sobre la possibilitat de fixar una altra data. Es va bascular entre el 4 o el 18 de desembre. Els dos dies cauen en dimecres, factor que va suscitar l’oposició immediata de LaLiga que presideix Javier Tebas perquè hi ha Copa del Rei, però a ningú se li escapa que amb l’objecte del negoci i la projecció del partit prefereix que el partit disputi en cap de setmana. 

La proposta de LaLiga

«El 18 de desembre no es pot jugar perquè hi ha Copa», va assegurar Tebas des de Londres al conèixer la primera proposta. «Jo crec que si ja ha quedat desert el concurs televisiu de la Copa del Rei, si a sobre li posen el clàssic, em sembla que quedarà superdesert. Aquest dia no pot ser, caldrà seure i establir quina data», va explicar des de la perspectiva purament econòmica.

LaLiga va proposar a última hora de la nit que el partit es passés a jugar dissabte 7 de desembre. ¿El problema? Aquest dia està prevista la jornada 16 de Lliga. Al Barça li toca rebre el Mallorca i al Reial Madrid, l’Espanyol. Això implica, doncs, afegir dos protagonistes més al repte de trobar una alternativa.

Mentrestant, diversos dirigents polítics locals s’havien manifestat al matí en contra de la suspensió del partit. El conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, va assegurar a Catalunya Ràdio que «els Mossos d’Esquadra garantiran la seguretat del Barça-Madrid en cas que s’acabi jugant al Camp Nou». L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també es va mostrar favorable als micròfons de Rac1 que es disputi el partit el dia inicialment designat «si es pot garantir la seguretat».

Setmana estranya

El Govern central, a través del CSD, es va manifestar en sentit contrari, assegurant que per raons de seguretat «no veu raonable» la disputa del clàssic. I és l’opinió que ha prevalgut.

Notícies relacionades

Ernesto Valverde, tècnic del Barça, li va veure el costat positiu a l’ajornament a primera hora de la tarda en roda de pernsa. «Des del punt de vista del descans ens vindria bé», va dir sobre la idea de l’ajornament. «Jo prefereixo jugar-lo al nostre camp. I els meus jugadors també», va afegir, pensant en la tornada de Praga de la cita de Lliga de Campions i a evitar un desplaçament no desitjat a Madrid.

Valverde es va referir també a la situació viscuda a Catalunya els últims dies: «És veritat que aquesta setmana ha sigut estranya a Barcelona, però encara queden nou dies per al partit. És una bona oportunitat per demostrar que es pot jugar aquí. Estava programat al Camp Nou i el partit se celebraria sense problemes. El nostre públic respondrà», havia dit hores abans l’entrenador del FC Barcelona. Falta saber quin dia serà això.