L'ESTRENA EUROPEA

Valverde no oblida que «els errors es paguen» en la Champions

«S'ha de competir cada dia i cada hora, no pots despistar-te ni deu minuts», recorda el tècnic en vista de la visita a Dortmund

L'entrenador no es planteja una preparació «psicològica» especial per al torneig: «Només hem perdut dos partits en dos anys»

jdomenech49891930 barcelona s spanish coach ernesto valverde addresses a press190916210920

jdomenech49891930 barcelona s spanish coach ernesto valverde addresses a press190916210920 / SASCHA SCHUERMANN

2
Es llegeix en minuts
Rafa Tapounet (Enviado especial)

Ernesto Valverde li van preguntar si havia pensat en una preparació psicològica especial per als seus jugadors en la Lliga de Campions. «No, la veritat és que no», va respondre l’entrenador, a qui no se li escapa, ni de bon tros, l’impacte de les dues últimes eliminacions del Barça a Europa. Les ha patit ell mateix. Un 3-0 a Roma en els quarts de final 2017-18 i un 4-0 a Liverpool en la semifinal de la campanya passada, la 18-19.

«Només hem perdut dos partits en dos anys, però són els que ens han costat la classificació», va admetre Valverde qui, malgrat tot, va esgrimir la fredor dels bons números de l’equip. Al cap i a la fi, va dir el tècnic, la Champions és la competició més delicada perquè enfronta el Barça amb els millors equips d’Europa.

«A la Champions s’ha decompetir cada dia i cada hora, no pots despistar-te ni deu minuts. Un mal dia te’n fa fora. L’any passat només vam perdre un partit; segurament els dos finalistes van perdre més partits que nosaltres», va comentar Valverde.

Les derrotes dels finalistes

Els van perdre, en efecte: el Liverpool va sucumbir en els tres partits com a visitant de la fase de grups (2-1 contra el PSG, 1-0 a Nàpols i 2-0 a Belgrad davant de l’Estrella Roja) i la semifinal al Camp Nou (3-0). El Tottenham va caure en quatre partits abans de la final: el 2-4 davant del Barça a Wembley, 2-1 a Milà contra l’Inter, 4-3 al camp del City, i 0-1 amb l’Ajax, a casa.

«Els errors es paguen molt cars», insistia Valverde, i els del Barça a Anfield, com el de l’any anterior a l’Olímpic de Roma, van ser monumentals. Aïllats, i insuficients, al seu parer, per sotmetre la plantilla a una teràpia especial. La Champions tampoc es pot considerar com una obsessió. En tot cas, és una il·lusió que comparteixen tots els equips. També el Borussia Dortmund, que no figura al grup de principals favorits.

Messi, en el penúltim entrenament abans d’anar a Alemanya. / FCb

El debut permetrà al Barça assumir d’entrada les dificultats de la competició. Torna a patir un altre grup de la mort com el de l’any passat (Tottenham, Inter i PSV) que, al final, va resoldre amb facilitat. A més del Dortmud, acompanyen els blaugrana l’Inter una altra vegada i l’Slavia de Praga.

Messi i Ansu Fati

«Del Dortmund em quedo amb la comunió de l’equip i la seva gent. Té un munt de bons jugadors, però la química que es genera en aquest estadi els impulsa molt», va dir amb certa admiració Valverde. Al Barça qui podria impulsar-lo molt és Messi, preparat ja per entrar en competició després de la lesió al soli. El davanter ja és a la fase d’entrenar-se sense tenir la lesió al cap, va explicar l’entrenador.

Notícies relacionades

El capità va rebre l’alta abans d’anar cap a l’aeroport. Lesionat des del 5 d’agost, sembla improbable que comenci de titular. Ansu Fati ha ocupat el seu lloc. Si jugués a Dortmund, seria el futbolista del Barça més jove de la història en debutar a Europa. I seria el segon de la història si aconseguís marcar.

«Si juga, no serà per batre un rècord, sinó per necessitats de l’equip», va afirmar Valverde, que no ha volgut aclaparar molt el jove adolescent blaugrana amb l’impacte que està causant. «Soc més de donar aire als jugadors, no m’agrada aquesta història de donar consells», va explicar. Ell serà el primer a conduir el seu «excepcional» cas «amb normalitat».