La segona jornada de Lliga

Un Barça amb més urgències que davanters

La baixa de Messi deixa Griezmann com l'únic atacant de l'equip blaugrana davant el Betis de Rubi

zentauroepp49547619 barcelona  24 08 2019 deportes ernesto valverde junto a sus 190824212942

zentauroepp49547619 barcelona 24 08 2019 deportes ernesto valverde junto a sus 190824212942 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les temporades van passant i en el sistema planetari del Barça tot continua orbitant al voltant de Lionel Messi Cuccitini. Des dels intents de repatriar Neymar Jr fins a la preparació del partit d’aquest diumenge davant el Betis de Rubi (Camp Nou, 21 hores), es diria que tots els moviments en la constel·lació blaugrana estan d’alguna manera sotmesos per força gravitatòria de l’astre argentí. És la seva una influència tan gegantina que ni el pas del temps ni les noves incorporacions han pogut menyscabar-la. Com passa amb el Sol, la seva presència o la seva absència al cel barcelonista determina el dia o la nit.

Per això la desaparició de Messi de la llista de convocats per al partit del Betis genera un fatalisme desmesurat en una afició que només ha tardat una jornada de Lliga a assumir que també aquest any, que s’anunciava com la temporada de Griezmann i De Jong (i veurem si Neymar), les opcions d’aconseguir un èxit esportiu important passaran pels peus del de sempre.

Sense entrenaments 

Messi va patir una lesió al soli de la cama dreta el passat 5 d’agost, just el dia en què s’incorporava als entrenaments, i no ha participat en ni un sol dels partits de pretemporada. De fet, es va començar a exercitar amb l’equip dimecres passat a la tarda i tot just ha pogut completar dues sessions de preparació al costat dels seus companys. Sembla molt poc bagatge per afrontar un partit de Lliga, i només la calamitosa situació en què es troba la línia de davanters blaugrana (amb Suárez i Dembélé a la infermeria i Coutinho cedit a Munic) explica per què es va especular fins a l’últim moment amb la possible presència del capità a la llista.

Però al final no hi va haver cas. Ja al partir que va mantenir amb la premsa abans de l’entrenament Ernesto Valverde havia advertit que si el jugador no estava “al cent per cent” es quedaria fora. “En situacions així no hem d’arriscar perquè es pot fer un pas enrere [en la recuperació]”, va assenyalar el tècnic. Dit i fet: en la convocatòria que es va fer pública a última hora de la tarda no figurava el dorsal número 10. Un problema majúscul. “Dels quatre jugadors que van sumar més minuts en la davantera l’any passat ara mateix no tenim a cap”, va remarcar el 'Txingurri'.

El tercer home

La baixa de Messi deixa Griezmann com l’únic atacant del primer equip disponible. Gairebé amb seguretat l’acompanyarà Rafinha, que ja s’ha recuperat de la gastroenteritis que li va afectar a mitjans de setmana i ahir va poder entrenar amb normalitat, i per a qui Valverde va tenir paraules de reconeixement (“és un jugador que ho dona tot al camp, que se significa sempre jugant”). La gran incògnita, com en la novel·la de Graham Greene, és qui serà el tercer home.

Notícies relacionades

L’opció més natural és recórrer a un davanter del filial, i aquí l’entrenador sí té on escollir, perquè ha inclòs en la llista no a un sinó a dos atacants dels equips inferiors: Carles Pérez (21 anys) del Barça B, i Ansu Fati (16 anys), del Juvenil A, que s’estrena en una convocatòria dels ‘grans’.

Si la inexperiència dels joves suposa un problema per a Valverde, sempre té l’alternativa d’alinear un altre centrecampista d’aquests dels quals es diu que tenen vocació ofensiva. Algú com Sergi Roberto o Arturo Vidal (però no Aleñá, que s’ha quedat fora de la llista). El mateix tècnic va apuntar en aquesta direcció: “Està clar que si ens falten jugadors de davant necessitarem futbolistes que tinguin la capacitat d’arribar a l’àrea i d’aconseguir gols”.