MERCAT DE FITXATGES

Messi mana en els fitxatges del Barça: ¿veritat o llegenda?

Els seus elogis a Neymar reactiven un relat molt instaurat sobre el seu poder en els fitxatges del quadro barcelonista

Veus de la directiva, de l'àrea tècnica i del vestidor asseguren que l'argentí mai reclama jugadors concrets

aguasch45094411 soccer football   champions league   group stage   group b  190625180558

aguasch45094411 soccer football champions league group stage group b 190625180558 / ALBERT GEA

6
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Leo Messi li encantaria ajuntar-se de nou amb Neymar al Camp Nou. Ho ha deixat clar en diferents declaracions en el passat i hi ha insistit recentment des del Brasil, on disputa la Copa Amèrica. "És un fenomen", va dir en una emissora argentina sobre el brasiler del PSG. El Barça, en paral·lel, emet senyals que temptejarà l’operació de retorn més impensada i alambinada dels últims temps. El missatge que inevitablement cala en la consciència blaugrana és que Messi mana en el Barça i els seus desitjos són ordres per a la directiva.

Plou sobre mullat. És un lloc comú del relat barcelonista, el d’un Messi que fitxa, que demana jugadors i envia encàrrecs als gestors de l’entitat. No obstant, és un relat negat, a preguntes d’aquest diari, per l’entorn presidencial, la directiva, l’àrea esportiva i l’entorn del jugador, que es revolta particularment, conscient que al de Rosario l’utilitza tothom. "Però Messi no parla. No obre la boca. Va a la seva. De fet, ni li pregunten", asseguren. "No té ni idea dels fitxatges. A vegades se n’ha assabentat perquè li explica algú de l’equip", afegeixen, per la seva banda, fonts del vestidor.

"Jo porto cinc anys amb ell al Barcelona i li dol que es digui això. Fins al dia d’avui continuen dient que Leo vol a tal o tal, però ell no diu mai ni 'ai'"

Luis Suárez

Davanter del Barça

Fa uns dies el seu amic Luis Suárez va desarborar aquesta llegenda d’un Messi intervencionista en els assumptes de club. Ho va fer a la cadena FOX la setmana passada."Jo porto cinc anys al Barcelona amb ell i li dol que es digui això. Fins al dia d’avui continuen dient que Leo no vol tal o tal però ell no diu ni ‘ai’. Visc amb ell pràcticament tot el dia i no opina de tècnics ni de jugadors”, va afirmar. "I en la selecció és igual", va prosseguir Suárez. "Hi ha hagut entrenadors que li preguntaven coses i ell els responia: ‘A mi no em preguntis més. Pren tu la decisió’”.

Petició del Kun

Suárez sabrà bé el que diu, però la irrupció sobtada del nom de Neymar enrobusteix l’argument que Josep Maria Bartomeu i els seus executius es desviuen per complaure l’astre argentí. Des d’aquest entorn presidencial, no obstant, insisteixen que Messi no suggereix noms, ni estampa segells d’aprovació. “Mai ens ha demanat cap fitxatge. Mai. Només una vegada recordo que va transmetre que volia el Kun Agüero, i no li vam fer cas. Es va molestar una mica, però li vam portar a Luis (Suárez) i mira que amics que s’han fet”, rememoren des de la directiva.

L’argentí se l’utilitza de vegades com a escut per moltes parts, des de la directiva fins al mateix vestidor

Des del club s’assegura que Messi i les altres estrelles de l’equip volen guanyar i, per tant, en ocasions algun pot pressionar per incorporar determinat jugador que consideren necessari per competir millor. De vegades, amb declaracions des de qualsevol micròfon. Però la qüestió és si afecten les decisions d’aquesta directiva. ¿Estableix en aquest sentit el de Rosario un poder indirecte? “Els futbolistes pressionen però no convé fer-los cas”, asseguren de forma taxativa des de la directiva.

Es recorda que al seu dia Suárez, per exemple, preguntava amb freqüència i certa ansietat sobre com avançaven les negociacions amb Coutinho, amb qui va coincidir en el Liverpool i que creia un reforç de luxe. O com al principi de temporada Dembélé demanava directament a Bartomeu a través de missatges de WhatsApp el fitxatge de cert compatriota francès.

Els dirigents del club admeten que en una ocasió es va avisar Messi d’un fitxatge imminent. El de Paulinho. S’hi havia d’enfrontar en un duel entre seleccions i se'l va instar que s’hi fixés en el camp. Però mai se li ha arribat a consultar fitxatges, s’assegura. “Bartomeu i Messi de vegades parlen per WhatsApp, comenten d’una manera informal si coincideixen en algun lloc... Seria absurd no fer-ho tenint un jugador així. ¿Qui no ho faria?”, assenyala una font del club. “Però ja està, no hi ha cap consulta. Posaria la mà al foc”. 

"No es fica en els fitxatges però el que sí que fa és avaluar i radiografiar, gairebé jutjar, les noves incorporacions en els primers entrenaments i partits", diu un veterà tècnic de la Masia

Des del departament tècnic indiquen que Messi influeix en el sentit que es busca envoltar-lo de jugadors que ajudin a millorar el seu rendiment. Com va poder pensar-se de Dembélé en el seu moment. I hi ha en el club qui pensa el mateix ara respecte a Neymar, el qual fuig a Barcelona a la mínima que pot. “Els que vam treballar en l’àrea esportiva fa molt temps que vam aprendre que aquell suggeriment que va fer Pep Guardiola que a Leo se l’ha de tenir content forma part de l’èxit del Barça”, aporta un veterà tècnic de la Masia, que ratifica que Messi no suggereix cap fitxatge. Si així fos, indica, fa anys que el Kun seria en el Barça. O DiMaría. O algun altre argentí.

"Els futbolistes pressionen, volen els millor per guanyar, però no convé fer-los cas", afirmen des dels despatxos del Camp Nou

Sovint, assenyalen des de l’àrea esportiva, el problema és l’entorn. Tant des del vestidor com des de la directiva es recorre al nom de Messi de forma molt gratuïta, insisteix aquesta font. “Hi ha molta gent que li convé utilitzar el nom de Messi. I ho fa. I no només des de la directiva. O del seu entorn comercial. També els jugadors per transmetre qualsevol tipus de missatge. ‘Fins i tot Leo pensa això que dic’. O: 'Leo veuria amb bons ulls que es pensés en tal futbolista'. Però no és cert, Messi no vol res. No s’hi fica". Li toca a la directiva i la direcció esportiva filtrar.

Notícies relacionades

En aquest sentit, es considera que Messi serveix d’escut per a moltes decisions impopulars que es volen adoptar. Fa anys la contractació de Tata Martino, de Rosario, es va vincular a Messi, fins que no va tardar a saber-se que va ser iniciativa exclusiva de Sandro Rosell, president de llavors. Fins i tot ara algun directiu va tractar d’imposar a la reticent direcció tècnica el fitxatge d’Álvaro Morata  aquest passat mercat d’hivern apel·lant al nom del de Rosario, buscant alguna paraula de suport i complicitat del '10.' No hi va haver sort. Però va evidenciar que fins i tot algun directiu creu en el poder de persuasió de l’estendard del club. 

El que sí que fa Messi, segons totes les fonts consultades al si del Barça, és avaluar i radiografiar, gairebé jutjar, les noves incorporacions en els primers entrenaments i partits. Com tots els altres jugadors, és evident, tot i que la veu de l’argentí pesa més. Molt més. "M’ha sorprès molt, s’assembla a Xavi", va dir el '10' en una entrevista a Catalunya Ràdio sobre Arthur, transmetent el que ja havia dit. Avals com aquests permeten que l’'staff' tècnic del Barça respiri i visqui més tranquil. És el poder que indirectament exerceix el millor jugador del món.