EL BRASILER CONTINUA ENCONGIT

Coutinho, de penal i gràcies

El brasiler involuciona en el seu futbol tot i que firma un valuós gol gràcies a la gran jugada de Denis Suárez

marcosl46497075 barcelona forward philippe coutinho  center  celebrates afte190110235634

marcosl46497075 barcelona forward philippe coutinho center celebrates afte190110235634 / Alberto Saiz

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

No havien passat ni 20 minuts quan Murillo, un nouvingut al Barcelona, va descobrir que el seu ofici és radicalment diferent. Acostumat a jugar més protegit, el central colombià va patir els desajustos d’un equip, especialment en l’estructura defensiva, que el va fer patir el que no imaginava. No coneixia ningú al voltant seu. Tampoc darrere seu. Jugava Cillessen, el porter de la Copa, amb Semedo, Chumi i Miranda, la defensa de la Copa. En el seu debut no va tenir els millors socis ni tampoc ell, que estava concentrat, va poder evitar, per exemple, el 2-0 de Borja Mayoral. Però té la coartada que era la seva estrena oficial. A Coutinho, no obstant, ja no li queden coartades.

Fa just un any que va arribar al Camp Nou convertit en el fitxatge més car de la història del Barça: 120 milions d’euros més 40 en variables rebrà el Liverpool per aquest traspàs. I des d’aleshores, el rendiment del brasiler ha sigut decreixent. Estava molt millor a l’inici de la seva etapa blaugrana que ara. Mentre que Murillo treia el cap al camp del Llevant, on es va guanyar la primera targeta groga quan ni s’havia disputat la mitja hora del partit, Coutinho es feia transparent.

Com li va passar a Yerry Mina, Murillo va tenir un debut complex al ‘Ciutat de Valencia’

El Ciutat de València no és un escenari còmode ni confortable per als centrals del Barça. I si no que l’hi pregunti Murillo al seu compatriota Yerry Mina, que va viure una tortura en la penúltima jornada de Lliga de la passada temporada, en què l’equip de Valverde va encaixar la primera i única derrota, i va rebre fins a cinc gols. Amb Boateng convertit en l’estrella d’aquella nit ja que va firmar tres gols. Va ser un altre davanter del Llevant, el madridista Borja Mayoral, que va conquistar l’espai en l’àrea de Cillessen per rubricar el segon gol disparant, precisament, entre les cames, de Murillo.

“Ha sigut una sensació agredolça” (Murillo)

“Ha sigut una sensació agredolça”, ha comentat l’exdefensa del València, qui es va estrenar amb derrota, targeta groga i la sensació que ha d’aprendre, de nou, l’ofici de central. Jugar allà amb el Barça és radicalment diferent al que ha viscut fins ara.  No hi ha manera que els defenses colombians del Barça tinguin un partit tranquil a València. Tampoc hi ha manera que Coutinho sigui realment Coutinho. “No és al nivell de l’any passat”, va recalcar Jon Aspiazu, el segon entrenador blaugrana. “Dembélé està una miqueta per sobre, però ell serà un jugador important per a nosaltres”, va afegir l’ajudant de Valverde poc abans de començar el partit amb el Llevant. Semblava un comentari premonitori a més d’un avís seriós per al brasiler. “Simplement que vagi agafant el seu nivell”, va dir Aspiazu.

“Coutinho no és al nivell de l’any passat, però serà un jugador important per a nosaltres” (Aspiazu, ajudant de Valverde)

Notícies relacionades

Va quedar llançat el missatge des del cos tècnic. Però almenys, en els primers 45 minuts l’exjugador del Liverpool no es va donar per al·ludit. Semblava un jugador transparent. Tan sols un driblatge, escassíssima presència ofensiva, errors en el control, pilotes perdudes... Un paisatge descoratjador perquè s’anava encongint sobre la gespa de manera dramàtica per al Barça perquè necessitava la seva capacitat desequilibrant per trencar un partit amb un inici desastrós.

El Barça esperava que Coutinho arribés a temps. Valverde esperava que els seus jugadors es reconnectessin després de l’horrible inici. Però de tant esperar es van cansar tots, consumits per tanta ineficàcia. I això que el brasiler va intentar aparèixer amb els seus giravolts al caire de l’àrea a la segona part, però sense la precisió ni contundència necessària. Murillo, que va tenir la temptació de fer-li penal a Morales en l’ocasió que va errar el Comandant (hauria sigut el 3-0), i Coutinho van estar units per una nit per oblidar fins que Denis Suárez va fer cabrioles de meravella. “Hem de treure profit d’aquest gol de Philippe”, ha comentat Murillo.