ELS NENS, PROTAGONISTES

La Fundació Barça posa en marxa la campanya 'Canviem les regles'

Nenes i nens de Catalunya i de tots els racons del món proposen, en un vídeo entendridor, un canvi en les regles del joc

Històries d'esperança, superació personal, coratge i determinació serveixen per defensar la inclusió i la integració arreu del món

bara-noves-regles / periodico

2
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

La Fundació Barça, curiosament (o no tan curiosament), acaba de posar en marxa avui, el cap de setmana del derbi català, que es jugarà demà al camp de l’Espanyol de Barcelona –48 hores abans que es disputi, potser, un dels enfrontaments més calents que es pot presenciar en el futbol actual, el River-Boca, partit de tornada de la final de la Copa Libertadores–, una campanya, un vídeo, en el qual nens catalans i de diversos racons del món proposen canviar les regles del joc. Canviar les regles del joc per aconseguir que cap nena o nen quedi fora de joc, és l’objectiu de la nova campanya de sensibilització de la Fundació Barça. La campanya ens mostra un grup de nens i nois que fan sentir la seva veu explicant-nos unes noves regles de joc.

A través d’aquests nens que viuen en contextos de vulnerabilitat, tant a Catalunya com a la resta del món, es donaran a conèixer les seves realitats i problemàtiques. Però alhora ens proposen una revisió d’unes regles de l’esport perquè no siguin excloents sinó inclusives, un canvi que afavoreixi la inclusió, la igualtat, el respecte i el treball en equip, entre d’altres. La intenció és canviar els objectius del joc, els límits del terreny, la dinàmica dels equips, les condicions dels jugadors. Un desafiament al mateix concepte de joc.

Regles per a la vida diària

Es canviaran les regles perquè el més important no sigui només guanyar, sinó també divertir-se. Es van canviar les regles perquè tots els nens tinguin els mateixos drets. També serveixen per a casa, al carrer, a l’escola i en la vida. Sempre.

Hi ha certes situacions en el joc que estableixen paral·lelismes amb el nostre dia a dia. L’esport és, literalment, vida. El que milers de nens i nenes fan al camp té repercussió directa sobre ells i elles. En la seva formació, en el seu caràcter, en les relacions que tenen amb els altres, en el seu estat d’ànim, i les seves il·lusions. El camp de joc també és fonamental per aprendre valors i humanitat.

La societat actual es caracteritza per la globalitat i els moviments de persones que ens fa conviure amb gent de diferents països i ètnies. Una situació que es reflecteix en els esportistes, ciutadans globals que viuen o competeixen en diferents llocs amb gent diversa. Ara més que mai, és necessari posar el focus sobre la situació dels nens i nenes més desfavorits, donar a conèixer els drets i conscienciar les persones de la importància de treballar diàriament per al seu benestar i desenvolupament.

Els drets dels nens

Notícies relacionades

Els nens són el futur, però també el present de la societat. Cal centrar-se en els més desfavorits, com els 151 milions de nens i nenes al món que pateixen desnutrició crònica. Les dades són alarmants: cada 24 hores 8.500 nens moren de gana. L’objectiu d’aquesta campanya és recordar que tots els nens i nenes tenen dret a la salut, l’educació i la protecció, independentment del lloc del món on hagin nascut.

Des de la Fundació Barça s’entén l’esport com un llenguatge universal i molt poderós per educar en valors i transmetre emocions positives. Contribuint al desenvolupament de les capacitats individuals i de grup.