TORNADA A DONOSTI

El Barça estrena la nova caldera d'Anoeta

La Reial Societat acosta la grada a la gespa després d'eliminar la pista d'atletisme

anoeta

anoeta

3
Es llegeix en minuts
Tito Irazusta

Després de tres jornades que la Lliga va permetre que es juguessin a domicili per les obres del seu camp, la Reial Societat estrena la temporada a casa i ho fa ni més ni menys que amb la visita del campió. El Barça es trobarà dissabte a la tarda (16.15 hores) amb un camp renovat i una afició que rep amb entusiasme les novetats d’un treball arquitectònic que crida l’atenció per la seva espectacularitat.

Anoeta es va fer estadi perquè els suports de les institucions arribaven sempre que s’utilitzés per a altres esdeveniments a més del futbol i es van instal·lar al voltant de la zona verda unes pistes d’atletisme que no han tingut gairebé utilitat i que van acabar amb la paciència de l’afició futbolística que veia el seu equip a massa distància. I aquest ha sigut el primer tema a esmenar, l’eliminació de les pistes que permeten més proximitat de les grades al terreny de joc, els vuit metres d’obligat compliment.

Un any d’obres i inauguració parcial

Anoeta va començar les seves obres just al final de la passada Lliga i no acabaran fins a d’aquí a un any, tot i que s’han accelerat els treballs per permetre aquesta reinauguració parcial per a aquesta mateixa tarda. Les presses han sigut obligades i han tingut fins a l’últim moment molt preocupat el president, Jokin Aperribay, al qual hem vist dia sí dia també amb el casc controlant cada pas de la gran remodelació que viu l’estadi.

Les presses i la necessitat de tenir l’escenari per a la disputa dels partits va fer que a la meitat de l’estiu es dupliqués el personal i s’autoritzés per part de l’ajuntament treballar dia i nit. Així, tres quartes parts de la part baixa d’Anoeta han pogut remodelar-se i només quedarà la grada nord, ara tapada amb un gran tendal per completar l’aforament de quaranta mil seients que tindrà al final el camp. Mentrestant, seran vint-i-vuit mil les persones que puguin acomodar-se a les seves grades. L’anell superior no s’ha modificat, cosa que allunyarà la vista del joc, ja que s’ha baixat el camp a gairebé dos metres i mig, per poder accedir a l’acostament de les grades laterals i del fons.

Nova gespa de quatre capes

La preocupació més gran, a més de la seguretat per als espectadors que aquesta tarda acudeixin al camp encara en obres, ha sigut l’arribada i la implantació de la nova gespa amb les capes que permetin arrelar el verd i evitar situacions com la que el mateix Barça va haver de patir a la seva anterior sortida a Zorrilla. Les proves realitzades i les revisions de la Lliga donen el seu vistiplau perquè Anoeta i la seva gespa no siguin obstacle pel bon futbol des d’avui mateix.

La Reial serà la que sufragui gairebé per complet la remodelació, pressupostat al principi en uns 50 milions d’euros, tot i que el camp continuarà sent de propietat municipal. L’única condició d’Anoeta Kiroldegía, entitat que l’explota, va ser la d’ampliar el verdperquè puguin jugar-se partits de rugbi internacional, una cosa que freqüenten els veïns del Biarritz Olympique i l’Aviron Bayonais per als seus xocs de competició europea.

En memòria d’Aitor Zabaleta

El camp tindrà una grada amb el nom d’Aitor Zabaleta, el seguidor de la Reial assassinat a les portes del Vicente Calderón, el desembre del 1998, i al qual es guarda sempre en el record. Aquesta grada ubicarà un nombrós grup de seguidors animosos que tindran a més l’autorització per presenciar els partits drets.

Notícies relacionades

El temor més gran de l’afició de la Reial avui dia, al marge de l’expectació per arribar a l’escenari remodelat, és el dubte de si a causa d’estar tan centrats en les obres del camp, els dirigents hagin pogut oblidar-se de la composició de la plantilla, que ha perdut a alguns dels que eren el seu barco insígnia i no hi han arribat fitxatges que generin gaire confiança.

La contractació de Mikel Merino per a la medul·lar i la cessió per un any de Theo del Reial Madrid per al lateral i Sandro per a l’atac són les úniques novetats per a un cos tècnic que el director de futbol del club, Roberto Olabe ha ampliat a 11 especialistes a les ordres d’Asier Garitano, entrenador que s’estrena a casa seva i que ja parla de dificultats per trobar el seu equip tipus.