EL GRAN DUEL

Barça-Madrid, honor sense passadís

Zidane es nega a homenatjar el campió, però admet que "guanyar la Lliga és més difícil que la Champions"

marcosl43192954 sant joan despi   05 05 2018   deportes   ernesto valverde f180505193255

marcosl43192954 sant joan despi 05 05 2018 deportes ernesto valverde f180505193255 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López

Honor al campió, però sense passadís.Ni tan sols una concessió a Andrés Iniesta, mite blaugrana, mite d'Espanya, que viurà aquesta nit el seu últim clàssic.

Zinedine Zidane no vol que el Madrid surti amb distinció sobre la gespa del Camp Nou per tenir un gest de reconeixement cap al Barça, i assumeix, això sí, que «guanyar una Lliga és molt més complicat i difícil que la Champions». Tot i que aquesta afirmació del tècnic francès desautoritza el relat oficial madridista, que aboca tot el seu mèrit en aixecar la tercera corona europea consecutiva a Kíev el pròxim 26 de maig si guanya el Liverpool. Abans, però, el Barça té una penúltima missió per complir: vèncer el Madrid i lluitar per prolongar fins a l'última jornada aquesta etiquetad'invencible  que s'ha guanyat a la Lliga des de l'agost passat.

El menys clàssic

Avui es juga el clàssic menys clàssic dels últims temps ("ja m'agradaria que tots fossin així, descafeïnats sent nosaltres campions", va dir Valverde fent broma), amb moltes més coses en joc que un simple passadís. Un passadís que no es farà perquè Zidane, "i no els de dalt", com va revelar Jordi Alba, així ho va decidir.

"¿Descafeïnat, el clàssic? Ja m'agradaria a mi que tots fossin així, descafeïnats sent nosaltres campions". Ernesto Valverde 

"No li farem passadís al Barça perquè ells no ens el van fer", va afirmar l'entrenador blanc, com si fos una rebequeria infantil, recordant que el Barça va evitar honrar el guanyador del Mundial de clubs quan va visitar el Bernabéu el passat 23 de desembre. "Alguns diuen que ells no estaven en aquesta competició", va afirmar Zizou retraient el mal gest blaugrana, sense precisar que va ser Guillermo Amor, el director de relacions institucionals, que va exposar els motius de la negativa blaugrana: "En aquest club el passadís se sol fer quan participem en el torneig de l'equip campió... i ara no és el cas".

Zidane, a la sala de premsa madridista. / JUAN CARLOS HIDALGO (eFE)

"Això és mentida", insistia Zidane des de Valdebebas. "Has de guanyar la Champions per anar al Mundialet i allà hi som tots", va aclarir el tècnic del Madrid, assumint tota la responsabilitat per no retre homenatge a la gesta del Barça. Gesta perquè, segons Zidane, és "molt més complicat guanyar la Lliga que la Champions. Ho porto dient tota la vida", va assegurar davant dels periodistes madrilenys.

Passadís sense importància

"¿El passadís? Hi ha tant i tant soroll...", va dir Valverde, cansat que el qüestionin sobre aquest tema des de fa setmanes. "Ja hem parlat molt d'això. No té importància. No li donem cap importància a això", va afegir l'entrenador del Barça, recordant que hi ha coses més transcendents que el passadís (no passadís) del Madrid.

"Ens juguem bastant en el clàssic. Sabem el que significa per a tothom haver guanyat els dos partits al Madrid", va recordar Valverde en al·lusió al 0-3 del Bernabéu com a pròleg del que podria ser una Lliga gairebé perfecta. A més, un triomf blaugrana serviria per demostrar aquesta hegemonia a Espanya, que contrasta amb el declivi que ha viscut a Europa.  En realitat, el passadís l'ha fet el Madrid veient guanyar el Barça 7 de les 10 últimes Lligues i amb quatre entrenadors diferents: Guardiola (3), Tito (1), Luis Enrique (2) i Valverde (1).

Valverde i els seus col·laboradors, abans del clàssic a Sant Joan Despí. / JORDI COTRINA

"Nosaltres apreciem i valorem que el Madrid hagi arribat a una final de Champions perquè és difícil. I ells valoraran el que hem fet nosaltres perquè també és difícil i complicat", va remarcar Valverde, instant els seus jugadors fer un últim esforç, tant en el clàssic com en les tres jornades que faltaran per tancar la Lliga: El Vila-real (dimecres), el Llevant (diumenge, 13) i la Reial Societat (cap de setmana 19 i 20).

Acabar sense perdre

Notícies relacionades

"Només hi ha un parell d'equips que han aconseguit acabar la Lliga sense perdre. I va ser als anys 30", va recordar el tècnic del Barça en al·lusió als èxits del'Athletic Club (1929-30) i del Reial Madrid (1931-32). "Si s'aconsegueix ara en aquests temps em semblarà una cosa molt important", va emfatitzar Valverde, convençut que el clàssic no perdrà la seva essència: "No tinc cap dubte que veurem el millor equip possible del Madrid. I del Barça, esclar."

Abans que el temple blaugrana obri les seves portes, Valverde, home de club, però fidel sempre als seus principis, va voler recordarRobert Fernández, el secretari tècnic blaugrana, el futur del qual corre perill. Se li acaba contracte el 30 de juny i no ha renovat. "És la persona que va contactar amb mi per venir aquí. És una de les persones més properes que tinc, la nostra relació és estreta i és molt important per a mi, però no sé què en pensarà el club", va explicar Valverde per a qui vulgui sentir el seu missatge, sobretot als despatxos de la junta.