8 PARTITS, 2 TÍTOLS

Valverde, tornar a començar

La terrible caiguda europea fa tornar el tècnic del Barça als "dies durs" de l'agost quan va iniciar el seu projecte

marcosl42871197 soccer football   champions league quarter final second leg 180412181918

marcosl42871197 soccer football champions league quarter final second leg 180412181918 / TONY GENTILE

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Sembla mentida, però és real. Ernesto Valverde torna, i molt a desgrat seu, a la casella de sortida. Torna al mes d’agost, per més que hagi fet tant de camí, i tan bé, que té dos títols (Lliga i Copa del Rei) a l’abast de la mà. Tot just vuit partits per celebrar un doblet, sota l’impacte, per descomptat, d’una altra eliminació europea, una caiguda tan dolorosa que ha fet tornar el tècnic al quilòmetre zero. «Seran dies durs», va admetre Valverde al mateix estadi olímpic romà, conscient que desaprofitar una àmplia renda (4-1) l’acabaria condemnant a retornar al tumultuós estiu.

Aquí tenim, un altre cop, el Txingurri com si la reconstrucció que va anar teixint amb paciència després de la pallissa que van rebre a la Supercopa contra el Madrid esclatés a les mans de tots a Roma. Per començar, les seves. Va voler ser més Valverde que mai, protegint l’equip, com ja havia fet a l’anada amb el doble lateral dret (Semedo i Sergi Roberto) recolzat en aquell 4-4-2 que li ha permès imposar a la Lliga un ritme inabastable per a la resta.

Però l’equip va quedar nu i va encaixat en 82 minuts els mateixos gols (3) que en els nou partits anteriors de la Champions (3). Ell no va tenir respostes; els jugadors, tampoc. Com que el Barça és reincident (tercera eliminació consecutiva a quarts de la Champions, quarta en els últims cinc anys), ningú queda lliure de culpa.

Derrota amb seqüeles

«Ha sigut un cop molt dur», va reconèixer ahir el president Josep Maria Bartomeu a l’Ajuntament de Barcelona durant la presentació de l’acord sobre l’Espai Barça (més informació a la pàgina 45). El dirigent encara estava impactat per l’estrèpit del fracàs a Europa. Bartomeu va utilitzar la mateixa paraula que Valverde, obligats ara tots dos a reactivar l’equip per no caure en el mateix error a la Lliga, per més que els 11 punts de renda sobre l’Atlètic siguin un més que confortable coixí a falta de set jornades per al final: 21 punts en joc. Però demà arriba el València, el tercer classificat, al Camp Nou. I d’aquí una setmana toca disputar al Wanda Metropolitano la final de la Copa del Rei contra el Sevilla.

El club no pot tornar a fallar en la reconstrucció de la plantilla per no desaprofitar els últims anys de Messi

La derrota de Roma tindrà seqüeles. Més enllà de les econòmiques (la quantitat que el club deixa d’ingressar per no anar a les semifinals i els diners que s’estalvia de les variables de fitxatges fets i primes als jugadors) hi ha les esportives. La junta de Bartomeu no pot tornar a fallar en la reconstrucció d’un Barça, que continua tenint com a columna vertebral la de Berlín 2015. Aquell triplet pertany al record i el trident que el va impulsar (Messi-Neymar-Suárez) va deixar d’existir fa un any. Per això, la necessitat d’encertar les peces estratègiques (Griezmann Arthur figuren en les llistes) en la refundació de l’equip, que pot veure marxar Iniesta, el seu capità, camí de la Xina.

Ter Stegen, després d'encaixar un dels gols del Roma / EfE / RICARDO ANTIMANI

La pitjor ratxa

Notícies relacionades

Es tracta, per tant, d’un últim esforç perquè el Barça es juga dos títols en cinc setmanes. Amb aquesta Lliga i la Copa, la imprescindible renovació serà molt més calmada, encara que ni Valverde ni el club obliden (ni poden oblidar) la verdadera magnitud del desastre de Roma. Un desastre perquè una de les grans senyes d’identitat de l’obra de Valverde –la fiabilitat defensiva– va quedar destrossada en una infausta nit. No tan sols perquè va encaixar tres gols que li faran veure les semifinals de la Champions per la televisió sinó perquè va certificar la pitjor ratxa defensiva del Barça aquesta temporada.

El segell de Valverde, la fiabilitat defensiva, es va esfumar a l'encaixar en els 4 últims partits el 25% dels gols

Ter Stegen va encadenar el quart partit consecutiu rebent gols (dos del Sevilla, un del Roma, un altre del Leganés, tres del Roma), una cosa que no havia passat aquest primer any del Txingurri. Set dianes en tot just quatre partits, gairebé el 25% de tot el curs, cosa que delata la inesperada debilitat en un moment transcendental en què Valverde va abandonar una rotació massiva en el seu equip. Amb els millors no en va tenir prou a Roma, per la qual cosa ara l’abril sembla l’agost.