FOOTBALL LEAKS

Hisenda investiga els pagaments del Barcelona a la Fundació Messi

L'astre argentí va pagar 12 milions d'impuestos endarrerits al fisc el 2016

rpaniagua41561865 barcelona   11 01 2018     messi tras marcar el segundo   du180112180626

rpaniagua41561865 barcelona 11 01 2018 messi tras marcar el segundo du180112180626 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

Hisenda està investigant els pagaments del Barça a la Fundació Messi, segons es desprèn de la inspecció que va tenir lloc el 28 d'abril del 2016 a les oficines del club. Segons informa El Mundo, la inspecció general a l'entitat blaugrana, que havia començat al gener, va deixar clar l'interès pels pagaments del club a aquesta fundació entre el 2010 i el 2013. 

Els donatius eren part del salari de Leo Messi? El dubte, segons explica el diari, era raonable, ja que les aportacions estaven directament vinculades al jugador: hi havia un bonus si guanyava la Pilota d'Or i les retribucions s'acabaven si l'argentí deixava de formar part de la plantilla.

Deduccions fiscals

Aquest dubte, afegeixen, portava a un altre: ¿el club i la fundació havien complert amb les seves obligacions fiscals? Davant dels alts impostos que tant una empresa com un futbolista han de pagar per un salari milionari com el de Messi, les donacions es beneficien de considerables deduccions fiscals. Per a això, a més, és necessari que l'entitat que rep els diners estigui registrada. 

Encara que es va crear l'abril del 2007, la Fundació Leo Messi no es va registrar definitivament fins al juny del 2013. Tot i això, els documents de Football Leaks, obtinguts per Der Spiegel, mostren que durant aquests anys el Barcelona li va pagar, almenys, 5,3 milions.

Evasió fiscal

L'astre argentí, per una altra banda, va pagar el 2016 12 milions d'euros d'impostos endarrerits al fisc espanyol, segons assegura la revista Der Spiegel en la seva pròxima edició basant-se en informacions de la plataforma Football Leaks.

Una revisió fiscal dels comptes del Barcelona, segons la revista, va posar Messi sota pressió just quan responia davant els tribunals per l'acusació d'evasió fiscal entre el 2007 i el 2009.

El fisc espanyol va considerar que una sèrie de pagaments del Barcelona al pare de Messi per concepte d'honoraris i a la fundació del jugador havien de ser considerats com a part del seu sou.

Assessor extern

Enmig del procés, pel qual Messi al final va ser condemnat, els resultats de la revisió van generar intranquil·litat en el Barcelona, que, sempre segons la revista, va contractar un assessor extern perquè fes una anàlisi de riscos.

Notícies relacionades

L'assessor, assenyala la mateixa font, va arribar a la conclusió que la millor solució per evitar un segon procés penal era pagar el deute fiscal, cosa que Messi va fer.

No obstant, segons els documents de Football Leaks citats per Der Spiegel, el pagament no es va fer amb fons propis de Messi sinó amb fons del FC Barcelona.

L'astre cobra més de 100 milions bruts per any

Segons revela Football Leaks en una informació recollida pel portal francès Mediapart, la renovació de Leo Messi pel Barça ha trencat tots els rècords. L'astre argentí cobra 104 milions d'euros bruts per any després de firmar l'últim contracte, fins al 2021. El portal assegura que els emoluments de Messi s'han duplicat amb aquesta renovació. El Barça, per tant, pagarà més de 400 milions d'euros per les quatre pròximes temporades de la seva estrella. Els 104 'quilos' es desgranen així: un fix de 71 bruts com a fitxa, dels quals el 15% és en drets d'imatge, als quals s'afegeix una prima de renovació (63,5) i un bonus de lleialtat si no se'n va del Barça abans del final del seu contracte per una quantitat de 70 milions. En total, supera la barrera dels 100, fins als 104 milions (71x4=284+63,5+70=417,5 milions).