DESPRÉS DE TRES MESOS I MIG

Dembélé rep l'alta mèdica i pot reaparèixer a Vigo

El jove francès, que només va jugar tres partits, s'ha recuperat de la greu lesió muscular que es va fer a Getafe

marcosl41379504 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva  dembele180102180007

marcosl41379504 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva dembele180102180007 / A MIGUEL RUIZ

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

No va poder fer ni un xut a porta Ousmane Dembélé, el jugador més car en la història del Barça, en els seus primers minuts com a blaugrana. No va tenir ni temps per completar un partit. Tot just 121 minuts repartits de tal manera que conviden a pensar que ara Valverde traçarà la mateixa ruta per al retorn del jove francès, que va patir una greu lesió muscular a Getafe el 16 de setembre passat. Ahir, va rebre l’alta mèdica després d’estar tres mesos i mig mirant els seus nous companys des de la grada.

El tècnic, i el Barça, ha hagut de viure sense el desequilibri i el regat que garantia aquest futbolista, de tot just 20 anys, a qui se li va atorgar la descomunal missió d’ocupar la cadira buida de Neymar en el trident. Quan els seus socis d’atac, Messi i Suárez, començaven a conèixer-lo va donar un cop de taló al sud de Madrid i es va trencar el bíceps femoral de la cama esquerra. Després de ser operat a Finlàndia, Valverde ja té el primer fitxatge d’hivern: Dembélé. N’hi falten, això sí, dos més: Coutinho i el central que necessita per omplir el lloc que deixa Mascherano a la plantilla amb la seva marxa a la Xina. Dembélé feia més de dues setmanes que treballava amb normalitat amb el grup, desitjós com estava de trepitjar la gespa del Bernabéu encara que tan sols fos uns minuts. Però Valverde, prudent i caut, com acostuma a ser, no va voler córrer riscos amb ell, programant-li així un suau aterratge a l’equip.

El jugador més car de la història del Barça té l’alta i, a més a més, un substancial avantatge. L’halo depressiu i de pessimisme que inundava el club quan va arribar ha desaparegut completament. No se l’espera com a salvador de res. Ni tampoc com a substitut de Neymar perquè Valverde ha sabut trobar respostes tàctiques a la desaparició del trident. Articulat, és clar, sobre la figura de Messi, amb qui el tècnic ha establert una rapidíssima connexió. A Dembélé se l’espera, per tant, com un recurs més. Diferent del que té ara mateix el Txingurri, que ha demostrat una camaleònica capacitat per adaptar-se al territori. Sense ell, el Barça ha viscut feliç, tranquil i protegit per la força física (i els gols) de Paulinho. D’un problema –el Barça de Luis Enrique era, sobretot, el trident i el seu entorn– Valverde en va trobar una solució.

El Liverpool negocia

Amb Dembélé, a qui Valverde va usar al començament com a extrem dret, encara que, curiosament, es va lesionar a Getafe quan estava ocupant la banda esquerra, l’equip guanya una font de llum diferent per connectar-se amb Messi i Luis Suárez. Seria, per tant, una manera diferent d’atacar de la que ha utilitzat el Barça en aquests quatre mesos. No és gens dogmàtic el tècnic, que posseeix ara aquell confortable coixí de punts a la Lliga (nou sobre l’Atlètic, 11 al València i 14 al Madrid, que té un partit menys) per anar obrint-li la porta al francès. Pendent, això sí, Valverde que el Liverpool obri la porta a Coutinho, la mateixa que li va tancar a l’estiu.

Notícies relacionades

De moment, el centrecampista brasiler, de 25 anys, no va jugar en el triomf red sobre el Burnley (1-2) i ja està descartat per al duel de la tercera ronda de la FA Cup davant l’Everton de divendres vinent. Oficialment Coutinho pateix «unes molèsties musculars», però el rerefons de la seva marxa al Barça radica en aquestes dues absències consecutives que el jugador voldria que fossin ja definitives per arribar al Camp Nou aquest mateix hivern. 

El Barça, que ja li devia a l’agost aquell fitxatge a Valverde, accelera ara per donar-li la peça que necessita per completar la plantilla, assumint que convertiria l’exjugador de l’Espanyol en el més car de la història blaugrana perquè podria costar 110 milions més 40 en variables. Encara que no pugui jugar la Champions, seria un element fonamental per al tècnic, que confia en l’arribada del central (Yerry Mina és el gran candidat, però no l’únic) per ocupar el lloc de Mascherano. I demà arriba la Copa a Vigo.