ENTREVISTA A BARÇA TV

Valverde: "Hem canviat el pessimisme del començament per l'optimisme d'ara"

El tècnic del Barça es mostra "encantat" al club i confia que l'equip mantingui "la fe" fins a final de temporada

rpaniagua41395124 graf663  sant joan d esp   barcelona   22 12 2017   el entre180101183327

rpaniagua41395124 graf663 sant joan d esp barcelona 22 12 2017 el entre180101183327 / Alejandro Garcia

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua

La vida del Barça ha canviat molt des de l’agost. Llavors, l’equip blaugrana havia estrenat el projecte d’Ernesto Valverde amb un fiasco a la Supercopa contra el Madrid i les sensacions no eren bones. Cinc mesos després, aquell estiu preocupant s’ha convertit en un hivern d’alegria i esperança. El Barça és l’incontestable líder a la Lliga, encara no ha perdut i va tancar l’any assaltant el Bernabéu. 

L’arquitecte d’aquesta mutació és un tècnic que té com a principals virtuts la serenitat, el coneixement i el sentit comú. No necessita muntar espectacles ni fer-se notar més del compte amb decisions extravagants. Els resultats i la imatge de l’equip ja l’avalen. Ningú com Valverde sap la transformació viscuda en l’entorn culer des de l’inici de temporada. «Als equips moltes vegades se’ls analitza en l’adversitat. Hem canviat el pessimisme del començament per l’optimisme d’ara», va proclamar el Txingurri en una entrevista a Barça TV.

"Messi és el millor jugador con el que et pots trobar en el món. Fa extraordinària qualsevol pilota que toca. Tenim una sort increïble de comptar amb ell. El seu nivell de compromís amb l'equip i el club és exemplar"

Com si portés la seva estimada càmera fotogràfica, Valverde va fer una extensa mirada per tota la panoràmica blaugrana abans de tornar a la competició aquesta setmana a la Copa. «La desconnexió és per oblidar-se del futbol, però tenint tan recent el partit del Madrid és difícil. Tots te’l recorden. Això és bo perquè vam guanyar. Hem passat un bon Nadal, he de veure alguna vegada més el partit del Bernabéu», va comentar en la seva primera reflexió.

El record del clàssic

«Ara mirem enrere i veiem com han anat les coses, però també cap endavant. El gener serà un mes molt intens amb la Lliga i la Copa», va valorar Valverde, orgullós del triomf del seu equip a casa del campió d’Europa. «Tots recordem el clàssic perquè també vam començar la temporada amb dos partits contra ells». 

Valverde, en una roda de premsa / LLUÍS GENÉ (AFP)

L’extremeny de cor basc va reconèixer que els seus inicis no van ser fàcils. «T’has d’adaptar als jugadors, els sistemes d’entrenament... Em va costar una mica al principi però ho vam anar solucionant a poc a poc. La primera diferència amb qualsevol club són els jugadors. Aquí hi ha un nivell de qualitat i estil que s’ha de  fomentar permanentment. A vegades en el joc de posició ells veuen les coses abans que jo», va afirmar amb la seva habitual sinceritat. 

Valverde es va parar en diversos noms, començant per Neymar, que va marxar d’una manera una mica  traumàtica. «Va ser un moment difícil. En la gira dels EUA ja s’especulava que marxaria i es va concretar a la tornada. Va ser complicat perquè vaig notar que va afectar l’entorn, la gent. Amb la Supercopa tot es va fer encara més negatiu. Es va generar una sensació de pessimisme, però ens en vam anar refent».

En aquesta escalada ha sigut vital Leo Messi, que està molt a gust amb els plantejaments de Valverde. «És el millor jugador amb qui et pots trobar al món. Fa extraordinària qualsevol pilota que toca. Tenim una sort increïble de comptar amb ell. El seu nivell de compromís amb l’equip i el club és exemplar». També va tenir paraules per a Luis Suárez. «Aquelles crítiques eren ganes de parlar, de buscar una notícia on no n’hi havia. Jo li dono importància als davanters que no paren de tenir ocasions. L’encert tard o d’hora arriba». 

El patiment de Dembélé

Notícies relacionades

La tercera via del gol es diu Paulinho, un jugador diferent que està convencent amb números. «Va arribar en aquell moment de pessimisme. Semblava que hi havia dubtes sobre ell. No és un especialista en el joc de posició. Es descol·loca més que altres, però arriba per sorpresa. Té molta fe i la seva efectivitat és increïble». L’aportació del brasiler potser es veurà reduïda amb el retorn de Dembélé. Valverde va deixar anar que podria recuperar el 4-3-3 amb el francès. «És un gran jugador d’un perfil que ens faltava. Va ser un cop dur la seva lesió, però sobretot per a ell, que és molt jove. Potser la tensió del traspàs hi va influir. Aviat el veurem de tornada». L’expreparador de l’Athletic va destacar, finalment, Vermaelen: «Ha convençut més la gent que a mi. Jo ja n’estava convençut. Ha brillat en partits compromesos», va destacar. 

"Paulinho va arribar en aquell moment de pessimisme. Semblava que hi havia dubtes sobre ell. No és un especialista en el joc de posició. Es descol·loca més que altres companys, però arriba per sorpresa. Té molta fe i la seva efectivitat és increïble"

Sense fer soroll, Valverde s’ha guanyat l’afició culer. El tècnic es va mostrar «encantat amb tot» al Barça i va apuntar la seva recepta per al futur. «Només vull que l’equip jugui bé i hi hagi un equilibri. Ara no podem especular amb l’avantatge. No podem mirar si sumem 14 punts més que el segon o si són 11, 7 o 9. Hem de continuar amb la mateixa fe i la mateixa mentalitat per seguir sent millors», va assegurar el tècnic que ha retornat al Barça les il·lusions de recuperar el cim.