UNA SOCIETAT EFICAÇ

Alba i la seva telepatia amb Messi

El lateral esquerre s'ha convertit en el millor còmplice del geni argentí, al qual ha regalat quatre assistències de gol

marcosl41095939 graf1617  valencia  26 11 2017   los jugadores del fc barcel171127201532

marcosl41095939 graf1617 valencia 26 11 2017 los jugadores del fc barcel171127201532 / MANUEL BRUQUE

2
Es llegeix en minuts
Marcos López

Valverde no estava gens equivocat a Torí. El tècnic ja sabia a qui havia de donar descans a la Champions. Arribat el minut 82 d’un excel·lent partit a Mestalla –valent, ordenat i amb personalitat el Barça a la primera meitat, digne i atrevit el València a la segona– es va produir la connexió esperada. Jordi Alba corre i Leo Messi aixeca el cap. Els dos que van descansar a Itàlia es van activar amb una jugada que tots els rivals saben de memòria, però ningú és capaç de desactivar.

En si mateixa, l’acció és un tractat de futbol. Un tractat per la manera com el 10 és capaç d’esquivar amb una delicada i exquisida passada una doble barrera defensiva formada per fins a vuit jugadors del València. La passada és celestial per la paràbola que descriu allunyant-se d’un sorprès Martín Montoya alhora que s’acosta suaument i amb tota la precisió del món al veloç Alba. És telepatia pura. Un pensa i passa; l’altre corre i arriba. «Les passades que em fa Leo només les veu ell», va comentar el lateral, que ha regalat quatre assistències de gol a Messi.

Llenguatge singular

El València, segons va confessar Ruben Uría, l’ajudant de Marcelino, havia estudiat aquesta jugada. «És clar que l’havíem vist, l’havíem analitzat, l’havíem treballat...» Però no va servir de res. «Messi té molt aguant, l’hi posa al lloc adequat perquè Jordi marqui aquest golàs, són jugadors estratosfèrics», va dir resignat el tècnic, que va patir la telepatia entre dos esquerrans que han creat un llenguatge futbolístic singular. Quan Jordi galopa, Leo es camufla al centre del camp calculant la relació espai-temps necessària. Quan Alba assisteix, Messi envaeix l’àrea i remata sempre al primer toc. Així va ser el gol del 2-3 al Bernabéu de la temporada passada en l’últim minut. O aquest curs davant l’Alabès, l’Espanyol (dues vegades) i l’Athletic.

En plena maduresa

Després d’un any ple de problemes amb Luis Enrique, el va deixar de suplent en els quarts de final de la Champions davant la Juve, Alba disfruta de la maduresa després de descobrir, com va revelar ell mateix al diari italià Tuttosport, els avantatges que li proporciona una dieta equilibrada. «He renunciat a les begudes carbòniques com la Coca-Cola i la Fanta i també al menjar ràpid», va admetre el lateral, que està a punt de ser pare per primera vegada. Feliç com està, no para de dedicar-li gols a Romarey, la seva nòvia sevillana. Porta dos gols amb Espanya i un amb el Barça en tot just 15 dies. Se li acumulen les bones notícies a Alba, embadalit amb Chloe, la seva neboda que acaba de néixer.

Notícies relacionades

Aquesta maduresa es trasllada al camp revivint la seva gran eclosió el 2012. Se sent important i, sobretot, se sent estimat. Va ser Zubi, director esportiu blaugrana, qui el va fitxar, precisament, del València per 14 milions d’euros, la meitat del que va costar, per exemple, Semedo. «No demano que m’aplaudeixin, però sí, almenys, que em respectin. Vaig venir gratis i vaig deixar un munt de milions. No entenc el tracte», va dir dolgut el defensa amb aquest Mestalla que no li tolera res.

Valverde, en canvi, sí que li ha donat a Alba l’afecte i l’ecosistema tàctic adequat, obligat, això sí, per l’inesperat adeu de Neymar. Vola i, a més, té pausa quan detecta la figura de Messi. Hi ha un okupa feliç pel carril esquerre, que corre i marca gols.