LA PRÈVIA DE LA SUPERCOPA

Piqué admet que va mentir quan va dir que Neymar es quedava

El defensa diu que els companys sabien que el brasiler volia marxar des del casament de Messi (30 de juny)

ecarrasco39661136 sant joan despi   12 08 2017     deportes     rueda de prens170812185539

ecarrasco39661136 sant joan despi 12 08 2017 deportes rueda de prens170812185539 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Barcelona

Aquesta nit arriba el Madrid al Camp Nou i sembla que vingui el Leganés. Per com és de subreptícia i ignorada la seva visita, tractant-se del màxim rival del Barça i del primer episodi del primer títol espanyol que es disputa. El culer està tan distret com el club, embrancat en diversos fronts d’atenció i cap enfocat a l’assumpte purament futbolístic. D’això se n’ha d’encarregar Ernesto Valverde en la tancada de Sant Joan Despí, on ha preparat el segon clàssic en dues setmanes després de l’amistós disputat a Miami amb victòria blaugrana (3-2).

Precisament el dia que es va acomiadar Neymar, cosa que molts sabien i tots van ocultar, començant pel protagonista. Dues setmanes després, el Barça no ha trobat substitut; la veritat és que els ha elegit (Coutinho, del Liverpool, i Dembélé, del Borussia Dortmund), però no ha pogut adquirir-los perquè els dos clubs saben que té 222 milions d’euros i burxen en la necessitat barcelonista per emportar-se’n més de cent cadascun.

De Neymar se n’ha parlat cada dia des que va arribar pel seu polèmic contracte –i per les excel·lències futbolístiques que atresora– i es parla d’ell després del seu adeu. Gerard Piqué va tornar a fer-ho, inquirit pel paper que va representar quan es gestava la marxa del brasiler, i va revelar la col·lecció de mentides sobre el serial. De Paulinho, un altre brasiler, se’n parlarà els pròxims dies per la imminència del seu fitxatge, amb totes les condicions ja pactades i a falta que el Barça li doni oficialitat.

MIAMI, UNA REFERÈNCIA 

Mentre el Madrid especula sobre la possible reaparició de Cristiano, la identitat del relleu del sancionat Modric i les possibles rotacions que faci Zidane, el barcelonisme no mira al camp. Se suposa que jugarà l’onze habitual amb Luis Enrique, sense Semedo, i que Deulofeu ocuparà el lloc de Neymar. «El partit de Miami és una referència, però no la referència», va dir Valverde.

«Ens agradaria que es veiés un equip que enganxés la gent i la idea clara de dominar el partit, quan tinguem la pilota i quan no», va exposar Valverde, que va prioritzar la importància de l’estil per sobre de l’esquema tàctic «i si juguem amb tres, quatre o cinc defenses». Valverde va confessar que va saber que Neymar marxava «quan va venir a dir-m’ho al despatx». L’escena devia ser el dimecres 2 d’agost. «Es parlava i s’intuïa i algun jugador ho havia comentat, però segur del tot no ho vaig saber fins a l’últim dia».

MALA JUGADA 

Però Piqué ho sabia des del 30 de juny. Des del casament de Leo Messi a Rosario (Argentina). Neymar ho va avançar a diversos companys, fins i tot va convèncer Dani Alves, que estava al Juventus i negociava amb el Manchester City, que fitxés pel PSG.

Piqué va admetre ahir que va mentir deliberadament al tuit que va escriure el 23 de juliol quan va dir «es queda», adjuntant una foto d’ell i «Neymar. «Sabia al cent per cent que se n’anava», va confessar ahir. En vigília de la Supercopa, creia arribat el moment d’«explicar-ho tot».

NI MITJÀ NI PORTAVEU 

Notícies relacionades

«No va sortir bé la jugada. Va ser com quan et marques un farol en una mà de pòquer i no surt bé», va dir Piqué, mirant d’eludir responsabilitats: «Jo no soc un mitjà de comunicació, no he de donar notícies ni ser portaveu de ningú». De passada, va censurar que els mitjans se’l creguessin.

El defensa va dir desconèixer si el president, la directiva o la secretaria tècnica estaven al corrent de les intencions del brasiler. Ell no va avisar a ningú. «No és la meva feina, estem aquí per jugar a futbol», va replicar Piqué que, en canvi, a l’escriure el tuit, pretenia «ajudar el Barça» perquè la pressió de l’opinió pública» convencés Neymar de quedar-se. «Era la meva última bala», va esgrimir, abans de defensar l’entrega del seu ja excompany durant els partits de la gira, quan va ser el màxim golejador de l’equip i la llibertat d’elegir un canvi de club. Encara que sigui per diners.