FUTBOL

Bartomeu remodela l'àrea esportiva del Barça en ple mercat de fitxatges

L'ascens de Pep Segura com a mànager general limita la figura de Robert i el club confia en Amor i Bakero per al futbol formatiu

zentauroepp39249219 combo segura  amor  bakero170710181049

zentauroepp39249219 combo segura amor bakero170710181049

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No hi ha, de moment, cromos nous de jugadors al Camp Nou. Però sí, en canvi, d’executius. Cromos nous als despatxos, tot i que, en realitat, són figures que ja han pertangut al Barça en diferents èpoques, entestat com està Josep Maria Bartomeu a sacsejar l’estructura esportiva del club. Just ara, en un moment extremadament delicat, on es configuren les plantilles professionals i les del planter, el president ha capgirat radicalment l’organigrama, preocupat per la fugida dels joves talents de La Masia (Mboula al Mònaco i Eric García al City), unit també a l’erràtica política de fitxatges de la passada temporada.

Primer va ascendir Pep Segura a un càrrec de nova creació (mànager esportiu de l’àrea de futbol), semblant al que va ocupar Andoni Zubizarreta. Però amb matisos diferents, almenys en el nom. Zubi era director esportiu; Segura és mànager general. Ara, el Barça, amb l’anunci que José Mari Bakero i Guillermo Amor dirigiran el futbol formatiu professional (Barça B, juvenil A i juvenil B), completa aquest nou dibuix a mig juliol.

ROBERT, DEBILITAT 

Bartomeu no ha explicat oficialment les claus d’aquesta profunda remodelació en una àrea tan estratègica, coincidint, a més a més, amb el decisiu mercat estiuenc. En menys d’una setmana, Segura ha ascendit fins a la cúpula, només situat jeràrquicament per sota d’Albert Soler, el director d’esports professionals del club, amb la qual cosa ha deixat un espai que ha sigut omplert per dos símbols del Dream Team: Bakero i Amor. Aquesta ascensió debilita, sobretot, la figura de Robert Fernández, per més que el club recalqués que no l’afectava. Però resulta obvi que ara totes les decisions de calat esportiu queden supeditades a l’opinió final de Segura, una persona fitxada, precisament, per Albert Soler.

Ni el nou mànager general, una figura que no existia ni tampoc havia sigut coberta des que Bartomeu va acomiadar Zubi el gener del 2015 arran de la derrota a Anoeta, ni l’actual secretari tècnic blaugrana han donat la seva versió sobre els canvis. De moment, Segura i Robert guarden silenci. I el club només va informar d’aquesta reorganització a través de dos comunicats.

TERCERA ETAPA D’AMOR 

Curiosament, la funció que desenvolupava l’ara nou mànager ha sigut repartida en dues persones. Bakero, que va exercir de comissionat dels actes del 25 aniversari del Dream Team a Wembley-92, torna ara en un càrrec nou després d’haver sigut ajudant de Van Gaal i Serra Ferrer. Amor, per exemple, una vegada finalitzada la seva aventura australiana a l’Ade-laide, retorna en la seva tercera etapa després d’haver assumit la direcció del planter amb l’entrada de Joan Laporta (2003-2007) al club. Després, quan Sandro Rosell va arribar a la presidència el 2010, va realitzar idèntica funció amb Albert Puig. Quatre anys més tard (2014), coincidint amb els primers mesos de president de Josep Maria Bartomeu, va ser acomiadat.

Notícies relacionades

L’esclat del cas FIFA, que va sancionar el Barça sense fitxar per irregularitats en la contractació de futbolistes menors d’edat, va fer saltar Amor. Va ser Bartomeu qui va segellar la seva marxa. Ara, és el mateix Bartomeu qui desfà el camí i confia, una altra vegada, en l’extècnic de l’Adelaide per pilotar l’àrea professional de La Masia.  En dos anys, dos canvis en el lideratge del model esportiu. Del Soler-Robert-Segura-Roura-Altimira (2015) al Soler-Segura-Robert-Amor-Bakero-Roura-Altimira (2017).

Quan Valverde va venir a Barcelona per ser presentat oficialment (1 de juny), Segura era el responsable del futbol formatiu. Quan el tècnic obri avui la porta del seu despatx a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí serà el seu nou cap, mentre Robert busca els fitxatges que necessita l’equip. Per ara, només han arribat Deulofeu i Ortolá.