La família Cruyff regala al Museu la Pilota d'Or del 1974 i una samarreta històrica del Johan

"És el lloc on han de ser, és el lloc adequat", assegura Jordi Cruyff

marcosl37812589 son of late dutch football star johan cruyff  jordi cruyff  170325190011

marcosl37812589 son of late dutch football star johan cruyff jordi cruyff 170325190011 / LLUIS GENE

1
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Abans de començar l’acte, Jordi Clemente, un empleat del Barça, vestit amb xandall, treia el cap per la part del darrere de l’Auditori 1899 del Camp Nou. S’anava posant, de manera extremadament acurada, un parell de guants blancs a les mans. Hi mimava aquells dos tresors que hi havien posat, col·locats al centre de l’escenari. Entre tants vestits i corbates sobresortia la seva figura, que tenia una missió realment molt especial.

No desenganxar-se ni un  segon d’aquella samarreta blaugrana històrica, amb el nou del Barça a l’esquena, que havia viscut durant 43 anys a casa del Johan. Ni perdre de vista tampoc la diminuta Pilota d’Or, que amb una brillantor preciosa atreia la mirada hipnòtica dels assistents. «El meu pare no era gaire de guardar coses», va dir Jordi Cruyff abans d’oferir un parell de tresors d’incalculable valor al Barça.

PATRIMONI DE TOTS

Aquella samarreta i aquella pilota daurada conquistada el 1974, quan acabava d’arribar al Camp Nou, ja no pertanyen a la família. Són patrimoni de tots. Des d’ahir mateix, estan col·locats al Museu del Barça perquè puguin ser observats pels gairebé dos milions de persones que passegen anualment per la memòria d’un club al qual Cruyff va dotar d’una idea futbolística que el va fer singular al món. «És el lloc on han de ser, el lloc adequat», va proclamar el fill de Cruyff mentre els guants blancs de Jordi Clemente acariciaven la Pilota d’Or guanyada gràcies als 116 vots que va rebre de la revista France Football, superant l’alemany Franz Beckenbauer del Bayern Munic (105) i el polonès Kazimierz Deyna, del Legia, amb tan sols 35.

A LA CAIXA DEL 1973

Notícies relacionades

Aquell 74, Alemanya i el Kaiser  Beckenbauer ho van guanyar tot, absolutament tot. Un Mundial, precisament a l’Holanda de Cruyff, la taronja mecànica, i la Copa d’Europa en el desempat a l’Atlètic de Luis. Però aquella pilota va acabar a casa del Johan. L’extècnic no era gaire ordenat guardant les coses. Per això, la pilota daurada que ja figura al Museu estava amagada en una caixa de la Pilota d’Or del 73, ja que Cruyff va perdre l’original.

«Hem volgut cedir aquesta samarreta, encara que tampoc en tenim moltes perquè el meu pare no era de guardar coses. Li tenim moltíssim carinyo. I volem deixar aquesta Pilota d’Or on ha de ser», va confessar Jordi