El trident ja descansa

Luis Enrique ha substituït les tres estrelles més vegades en set mesos que en tota la temporada passada

marcosl37178851 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva  messi  s170205200349

marcosl37178851 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva messi s170205200349 / MIGUEL RUIZ

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Luis Suárez es va quedar a la banqueta, Leo Messi va ser substituït i Neymar descansarà per segona vegada, forçat per una sanció, demà contra l’Atlètic en la semifinal copera. Al trident li ha arribat el moment d’asseure’s una estona després del frenètic inici d’any en què havia disputat tots els partits. Luis Enrique no va voler fer rotacions entre els davanters pel desavantatge a la Lliga i la complicació de la Copa (Athletic, Reial Societat i Atlètic) però va trobar l’oportunitat de donar-los un descans. 

No és freqüent, gens, encara que ja els ha substituït més vegades en set mesos que en tota la temporada passada. Retirar Messi sense que s’hagués lesionat, per exemple, només tenia un precedent: el 21 d’octubre del 2014 contra l’Ajax. L’astre ha sigut suplent un parell de vegades per temporada, però sempre va acabar jugant per arreglar algun estrall. L’únic partit que no havia completat aquest exercici va ser contra l’Atlètic i va ser perquè es va produir un trencament a l’adductor dret.

CANVIS AMB GOLEJADA

Suárez i Neymar, en canvi, han sigut substituïts amb més freqüència: quatre el brasiler i sis l’uruguaià; en cinc ocasions, amb el marcador pintant una golejada i després d’haver marcat. L’excepció va ser contra el Granada (1-0) abans de la visita al Borussia i amb Messi lesionat. Els dos amics es van reunir a la banqueta contra l’Alabès, abans de l’imminent debut a la Champions, però tots dos van aparèixer per intentar guanyar un partit que es va perdre. Leo no havia tornat a asseure’s des d’aleshores.

Ni falta que fa. Ha fet 31 gols en 30 partits. No mostra cap símptoma de flaquesa el futbolista que més bé sap dosificar-se i mesurar els esforços per quan realment val la pena: per córrer cap a la porteria contrària. Davant l’Athletic, inusualment, Messi va enfilar el camí cap al vestidor abans d’hora. Luis Enrique no va voler admetre després que fos una decisió pactada.

L'altre trident

ALEIX, un lateral desfermat. En els dos últims partits de Lliga (Betis i Athletic), Aleix Vidal ha acabat d'extrem arribant amb perill a l'àrea rival. A Sevilla, va generar les dues jugades que van provocar els gols fantasma (el primer va entrar; el segon, no). Contra l'Athletic, si fa no fa, després de la sortida de Messi i l'entrada de Sergi Roberto. En tan sols 27 minuts, Aleix es va prodigar com a davanter: tres remats, dos a porta i un gol. Suma dos gols (un al Las Palmas i un a l'Athletic).

L’AMO DEL CONTROL 

«No comentaré les coses que dic o deixo de dir. Vosaltres sempre busqueu tres peus al gat. I jo, que tinc el control, no vull que els hi trobeu, de manera que aquí es queda», va contestar l’entrenador. «A mi el que m’interessa clarament, i és pel que soc aquí, és ajudar l’equip, ajudar els meus jugadors i que estiguin en les millors condicions possibles. Després, la resta, és el morbo que us agrada a vosaltres», va afegir.

Luis Enrique podria argüir la falta de recanvis per alleugerir la càrrega del trident, encara que té una segona unitat amb Rafinha, Alcácer i Arda. Ningú negaria a l’entrenador del Barça que els substituts no estan al mateix nivell que els titulars. No obstant, a Messi, Suárez i Neymar ja els ha substituït més vegades. 

Els números emparen el tècnic per mantenir les estrelles sobre el terreny de joc. L’equip no va gens sobrat de resultats amplis que li permetin rellevar-los fàcilment. El grau de dependència és força eloqüent. El Barça és el primer dels grans clubs europeus que arriba als 100 gols aquesta temporada. Entre Messi (31), Suárez (22) i Neymar (9) sumen 62 dianes. Arda Turan, que serà el substitut del brasiler, és més eficaç que ell amb els 13 gols que ha aportat. Per darrere, a prop, hi ha el Madrid (98) i el Mònaco (97); l’Arsenal (83) està més lluny.

SET DE LLIGA

Neymar està una mica acomplexat a causa de la seva falta d’eficàcia. «És complicat quan no estàs marcant gols, especialment si jugues al davant, on les expectatives són les més altes. És dolent, és molest, però no és el que em preocupa més. Em concentro a guanyar el partit, no importa si soc jo o un company qui marca», va apuntar en una entrevista promocional el dia en què feia 25 anys.

Notícies relacionades

Neymar encara aspira al títol de Lliga. «No hi ha res impossible. L’any passat, estàvem 12 punts per sobre del segon i vam guanyar per un o dos, si no m’equivoco. Encara hi ha molts partits, pot passar qualsevol cosa i estem molt concentrats, tenim set del títol i hi anirem al darrere».

Arda intentarà evitar que els culers el trobin a faltar. El turc ha fet dos triplets (al Borussia i a l’Hèrcules). No serà l’única novetat. Busquets i Iniesta podrien reaparèixer després de les seves lesions.