Les claus tàctiques del Barça-Deportivo: Rafinha pressiona i marca

Camuflat de fals extrem dret, el brasiler es reivindica amb dos gols en una brillant actuació

marcosl35919256 barcelona      15 10 2016      deportes       unzue da instr161015191412

marcosl35919256 barcelona 15 10 2016 deportes unzue da instr161015191412 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

DAVANTER, MIGCENTRE I EFICAÇ

Just ell, en la jugada prèvia al l’1-0, havia comès un error en la passada que havia embrutat la jugada d’atac del Barça. Però just ell, obstinat com és Rafinha, va iniciar la pressió per prendre-li la pilota a Fernando Navarro. En aquell moment va trobar el seu tresor el polivalent jugador del Barça, capaç d’actuar davant el Deportivo fins en tres posicions. Va començar camuflat de fals extrem dret, tot i que per la seva condició d’esquerrà absolut, acabava orientant la pilota cap a l’interior de l’àrea. A partir d’allà, li tocava a Arda Turan pujar el carril perquè Mascherano, almenys a la primera part, no es va atrevir. A la segona meitat, sí que va aprofundir.

DOS REMATS, DOS GOLS

Amb la pressió de Rafinha, el Barça va tombar el Depor. Així va arribar l’1-0, un fort xut que va tenir la col·laboració de Lux. En el 2-0, Rafinha va semblar un vell davanter centre caçant el rebuig del porter després d’un cop de cap de Piqué a l’àrea petita. Dos remats, lluny tots dos de la banda, dos gols. I va acabar de migcentre amb Rakitic després de ser substituït Busquets, iniciant la jugada del 4-0. Després, l’estadi va corejar Rafinha.

SENSE EL 2, JUGUEN TRES CENTRALS RÀPIDS

Ja no hi ha dubte. Quan no juga Sergi Roberto, sigui per decisió tàctica (Leganés) o lesió (Deportivo), Luis Enrique ni mira Aleix Vidal, a qui té confinat a la grada de manera permanent. Llavors, el tècnic agafa el guix i canvia tota l’estructura de l’equip, alineant tres centrals: Mascherano, encarregat del flanc dret; Piqué, convertit en el cap de la defensa, i Mathieu, assumint idèntic rol per la banda esquerra. D’aquesta manera, el Barça va tenir velocitat per desarticular els mínims problemes ofensius que va plantejar un tímid Deportivo.

DOBLE PIVOT

Amb aquesta línia de tres, Luis Enrique va empènyer Arda (dreta) i Digne (esquerra) per omplir les bandes mentre atorgava a Busquets i Rakitic una inusual cohabitació en l’eix. Del migcentre únic (Busi gairebé tota la vida) al doble pivot per permetre que els davanters (Ra-finha i Neymar) anessin per dins. I Suárez va envair l’espai a l’esquena de la defensa, mentre Luis Enrique somreia feliç.

LLAMINADURES DE 'NEY' PER A LUIS I LEO

A la primera part, Nemar es va inventar un espai on abans no hi havia res. Suárez, agraït ell, l’hi va premiar amb una fantàstica rematada que va retratar la capacitat associativa del davanter brasiler. Ney no en va quedar content. Necessitava fer una cosa similar a la segona part quan va aparèixer Messi a la gespa. Paio generós justament la tarda que menys encertat se’l va veure en el remat. Fins a quatre xuts va firmar Neymar i cap va anar a porta: tres se’n van anar desviats i un va ser blocat per la defensa del Depor. Més tard, i després d’un irregular inici, el brasiler es va convertir en el millor soci de Suárez i Messi. En realitat, van ser dues assistències idèntiques. Pràcticament calcades.

Notícies relacionades

NO ÉS SUBSTITUÏT

A Suárez li va regalar la primera llaminadura; a Messi, la segona. Tampoc eren gens fàcils els gols de Luis i Leo. Però Neymar, l’únic davanter del trident que no ha sigut substituït aquesta temporada, es va redimir amb aquella generositat que va desprendre el seu futbol. Li va faltar el gol, però va entendre que no hi ha millor camí per arribar al duel amb el City que regalar-lo als seus amics.