El Barça s'emporta un gran botí

El magnífic gol de Rakitic certifica un triomf d'enorme valor que hauria pogut ser més gran davant un atrevit Athletic

En un emocionant partit, els blaugranes van exhibir maduresa i ofici per acabar sortint vius de Bilbao

jdomenech35312755 gra260  bilbao  28 08 2016   el centrocampista croata del f 160828230514

jdomenech35312755 gra260 bilbao 28 08 2016 el centrocampista croata del f 160828230514 / LUIS TEJIDO

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

A ningú li va tremolar el peu. Ni tan sols la mà. En una nit tensa, amb San Mamés empenyent un valent Athletic, el Barça va obtenir un valuós tresor. Més enllà dels tres punts, el campió va demostrar que té joves atrevits i, encara que sembli mentida, madurs. Ter Stegen, amb Bravo a punt de debutar amb el City, no va tremolar; Umtiti, acabat d'arribar a aquest arriscat ofici de central, tampoc. On altres s'espanten, el Barça, a pesar dels seus clamorosos errors en el remat que li van impedir un triomf més folgat, va tenir maduresa i presència per sobreviure.

Plovia a San Mamés, en un majestuós San Mamés, ple fins a l'últim racó, suportant molestes goteres en un temple modern. Va ploure bon futbol a Bilbao. Cadascun anava a la seva. ¿O no?

UN ERROR I UN ENCERT

L'Athletic va empènyer el Barcelona fins a la llar de Ter Stegen, envaint amb tres jugadors gairebé l'àrea petita. Això va forçar un error de l'alemany. Un clamorós error i un magnífic encert. Així és Marc. En el dolent, aquest punt de sobradesa tan necessari per exercir el seu ofici com a porter del Barcelona, i en el bo. Va fallar amb el peu, però va parar amb la cara. Ni es va immutar. Ni amb l'error ni amb la gran parada. Al Barça li costava sortir d'aquesta trampa ordida per Valverde. Va trigar, però va trobar l'escletxa necessària. ¿Com? A través de la pilota. Va atraure amb astúcia l'Athletic cap al seu camp per buscar-li l'espai a la seva esquena.

Al volcànic San Mamés,  de la pilota

Superada l'embranzida inicial dels bascos, Piqué i Ter Stegen van començar a teixir jugades, amb un més que evident risc, a l'àrea blaugrana, fins que, de sobte, Suárez es va disfressar d'assistent –el davanter estava a 40 metres de la porteria d'Iraizoz– generant-li la superioritat necessària a Arda Turan. Malgrat que faltava encara el més important. Una imponent centrada, enverinada, que portava escrit a la pilota el seu destí final. Esperava que algú aparegués a l'àrea per rubricar una jugada sensacional. Hi va arribar Rakitic volant amb una bonica estampa i va deixar desarmat un impotent Athletic.

LUIS-IVÁN ARDA

Luis-Iván-Arda. Un trident estrany, tenint en compte on es gesta especialment la jugada del 0-1 que va silenciar per uns minuts aquell San Mamés que no calla mai. Era un gol extraordinari perquè va connectar, amb la pilota volant a supersònica velocitat per la gespa i l'aire de Bilbao, tres blaugranes singulars. Aquella diana havia d'exercir un efecte balsàmic, però res resulta tranquil en un volcànic San Mamés.

Va tenir el partit a la seva mà, sobretot en la segona meitat. Llavors, l'Athletic, malgrat els canvis de Valverde, no trobava els registres adequats per posar nerviós Ter Stegen, un tipus amb el cor d'acer. Va tenir, això sí, la vida que li va donar en tot moment el Barcelona, incapaç de sentenciar. Per això, com ja és habitual, va acabar patint.

L'ÚLTIM ERROR

En l'última jugada, ja amb el temps afegit, en un fantàstic contraatac liderat per Messi i fallat, de manera incomprensible, per Suárez, va quedar retratat el verdader problema blaugrana. Tenia l'Athletic a la seva mà, però no va saber apoderar-se del partit.

Suárez va fallar potser una de les ocasions més clares de la seva vida i va acabar, ja amb la victòria a la butxaca, lamentant aquell error. No hi havia forma de treure-s'ho del cap, per més que els seus companys s'acostessin per consolar-lo. No hi havia consol per a un golejador de tan gran error, conscient de per allà es poden escapar punts.

En l'error final de Suárez,  En l'error final de Suárez, ja en el temps afegit, va quedar retratada la clemència de l'atac blaugrana

Notícies relacionades

No va succeir a Bilbao, on va construir el seu imperi sobre la solidesa defensiva, construint el contraatac en els pocs moments en què va poder hipnotitzar el conjunt de Valverde mimant la pilota. Però l'Athletic el va pressionar com si li anés la vida, i l'hi anava, incapaç, tot s'ha de dir, de doblegar l'energia d'un diabòlic Barcelona.

El campió, sense Iniesta i sense Neymar, va marxar de San Mamés amb un enorme botí. No tan sols pels tres punts, sinó perquè va entendre també que el desgovern li va arribar quan no tenia la pilota.

Athletic, 0 - Barcelona, 1

Camp: San Mamés (46.365 espectadors).