Plaza viu el seu dia gran al Tour

El veterà ciclista alacantí triomfa a Gap en una etapa de sobresalts en el descens de la Rochette

Plaza celebra la victòria d’etapa a Gap.

Plaza celebra la victòria d’etapa a Gap. / AFP / LIONEL BONAVENTURE

1
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / GAP (ENVIAT ESPECIAL)

Rubén Plaza, de 35 anys, explicava que a la seva edat els triomfs esportius es viuen amb una altra passió però amb el mateix entusiasme que els que s'aconsegueixen amb 20 anys, quan un ciclista somia ser corredor professional. Plaza ha viscut aquest dilluns, en la jornada prèvia al segon descans de la carrera, el dia gran al Tour, la recompensa a anys d'esforços, l'escapada perfecta, l'atac excepcional i la victòria esperada.

Ell, nascut un 29 de febrer, amb només set aniversaris oficials, pensant sempre en el seu fill Mario, de dos anys, i en la seva dona, Ana, anava per a contrarellotgista quan era jove, quan corria al Kelme i abans que Eusebio Unzué li donés l'oportunitat que altres tècnics li negaven per estar en el lloc incorrecte en els anys tèrbols.

El record de Beloki i Armstrong

Notícies relacionades

I de tot això se'n recordava quan s'ha col·locat en una escapada de 23 corredors, de les que guanyen minuts perquè no molesten per a la classificació general, en una jornada en què els favorits decideixen jugar-s'ho tot en els últims quilòmetres, en un descens per la ruta de la Rochette, marcada per a tota la vida per la caiguda de Joseba Beloki, el 2003, i el camp a través que va fer Lance Armstrong per salvar l'accident. Hi havia un monòlit que recordava l'incident, eliminat, com tot el que té a veure amb l'exciclista texà.

En la baixada  Plaza gairebé se'n va per terra, com més tard li ha passat a Geraint Thomas, l'últim gregari a la muntanya per a Chris Froome. Thomas se n'ha anat al precipici i, afortunadament, només s'ha fet uns talls i ha perdut menys d'un minut; en el que ha suposat un toc perquè els favorits disminuïssin la marxa en la baixada. Quan ells han arribat a Gap ja feia 18 minuts que Plaza havia creuat la línia d'arribada, després de salvar l'esbojarrada baixada de Peter Sagan que només li ha servit per tornar a ser segon, cosa que ja provoca bromes, dins i fora del gran grup.