LA PREPARACIÓ A ANGLATERRA

Un 'stage', dos equips

Els tècnics i ajudants de confiança de Luis Enrique i la resta de l'expedició del club a Anglaterra conformen un grup més nombrós que el dels jugadors

Els membres del cos tècnic observen l’entrenament dels jugadors del Barça, aquesta setmana a Saint George’s Park.

Els membres del cos tècnic observen l’entrenament dels jugadors del Barça, aquesta setmana a Saint George’s Park. / JOSEP MARIA AROLAS

3
Es llegeix en minuts
J. T.
BURTON-UPON-TRENT ENVIAT ESPECIAL

És una imatge repetida diàriament en l'estada de Saint George's Park. Cada matí, minuts abans que surtin els jugadors al terreny de joc, una gran quantitat de persones, totes vestides de blau, ja fa estona  que deambulen per la gespa enllestint els preparatius de la sessió d'entrenament. Tot està calculat, mil·limetrat, tal és l'obsessió de l'entrenador perquè tot funcioni com un rellotge suís de precisió. Són molts, gairebé com una plantilla, però tots tenen la seva funció. És l'altre equip de Luis Enrique, un grup de professionals que no marcaran gols ni donaran assistències, però que ajuden els jugadors a rendir al màxim nivell.

D'entre tot l'equip tècnic, hi ha un nucli molt més pròxim a l'entrenador perquè treballa amb ell a peu de camp. És el cas de Juan Carlos Unzué (47 anys), mà dreta de l'asturià des que la temporada passada es va fer càrrec del Celta. Ara, al Barça, compta també amb un altre segon, Robert Moreno (36 anys), exentrenador del Juvenil B de la Damm i de la UE Castelldefels a la Lliga Nacional i que també va formar part del cos tècnic de l'asturià al Roma i el Celta. Joan Barbarà (47 anys), auxiliar tècnic, és un altre dels homes de confiança del tècnic des de la seva etapa al Barça B, una etapa en què va fer funcions de segon entrenador. No el va acompanyar en l'aventura italiana, però ara no ha dubtat gens a l'hora de repescar-lo.

Connexió a l'instant

Un cas especial és el del preparador físic, tasca que ara realitza el mallorquí Rafel Pol (27 anys), un prestigiós professional que va entusiasmar Luis Enrique pels seus mètodes. Fins al punt que no va dubtar a demanar-li que l'acompanyés quan se'n va anar a Roma. Des d'aleshores, aquest llicenciat de l'INEF en l'especialitat de futbol per la Universitat de Barcelona, autor de diversos llibres i articles científics, no s'ha separat ni un moment del tècnic. José Ramón de la Fuente, entrenador de porters, és dels pocs que han continuat després de començar la seva tasca en l'última etapa de Guardiola i continuar després amb Tito i Martino.

Un cas a part és el de Joaquín Valdés. «És el psicòleg, però tranquils que és per a mi, encara que si algun periodista necessita els seus serveis també li puc donar la targeta», va explicar irònicament el dia de la seva presentació Luis Enrique al parlar d'aquest professional, que ja va conèixer als Jocs Olímpics de Barcelona, quan l'ara tècnic formava part de la selecció olímpica que va guanyar l'or.

Luis Enrique sempre ha tingut psicòlegs als seus equips, però al final, després de moltes entrevistes, sempre acaba recorrent al mateix, Valdés, que també va estar en l'etapa del Barça B. «És un comodí per als jugadors i per al cos tècnic», diu l'entrenador d'aquest professional, de qui també se'n fum amb afecte: «És asturià, però d'Oviedo, no tot podia ser perfecte». I és que Lucho va néixer a Gijón.

Allunyats del terreny de joc, i situats sempre a les altures, s'entreveuen a Saint George's Park els tècnics del vídeo. Carlos Martínez, Jesús Casas (excercatalents del Barça a Andalusia i exentrenador del  Balón de Cadiz juvenil), Isidre Ramón i Jordi Melero (era col·laborador d'Eusebio al filial i especialista en l'estudi de porters) s'ubiquen dalt de tot d'una estructura metàl·lica i també sobre una de les teulades per gravar la sessió, que després és revisada meticulosament, sobretot durant els exercicis tàctics.

Notícies relacionades

Una vegada finalitzat l'entrenament, és el moment que entren en acció els fisioterapeutes. N'han vingut cinc fins a Anglaterra (Jordi Mesalles, Xavi López, Xavi Linde, Roger Gironès i Jaume Munill). Linde, que la temporada passada exercia al primer equip de l'Espanyol, arriba de la mà de Juanjo Brau, supervisor dels físios que s'ha quedat a Barcelona, igual que Paco Seirul·lo (preparador físic) i Francesc Cos (responsable del treball al gimnàs). Tampoc hi ha viatjat Pepe Costa, responsable de l'oficina d'atenció al jugador.

La resta de l'expedició la formen Carlos Naval, el delegat, els responsables de premsa, els del material i, també, un cuiner.