Reforma urbanística al Besòs

La Generalitat redueix encara més el nombre de pisos al costat de les Tres Xemeneies

  • El pla aprovat preveu 1.783 domicilis, 176 menys que la previsió que va causar recel als ajuntaments de Badalona i Sant Adrià

La Generalitat redueix encara més el nombre de pisos al costat de les Tres Xemeneies

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al final no seran ni 1.959 pisos ni 1.844, sinó 1.783, els que s’edificaran en una franja de terreny deshabitat entre Badalona i Sant Adrià de Besòs, l’última parcel·la davant la costa a l’entorn de Barcelona que queda per edificar. La comissió d’urbanisme de la Generalitat ha aprovat aquest dijous el Pla director urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies, la central tèrmica clausurada que se situa al centre d’una operació urbanística que inclou 32 hectàrees i en la qual, al final, el Departament de Vicepresidència i Territori redueix encara més el nombre de domicilis que permet que s’erigeixin davant l’antiga planta. Al setembre, el Govern ja va fer marxa enrere en la idea d’augmentar la dotació a prop de 2.000 pisos, una quantitat que causava reticències als ajuntaments de les dues ciutats que acolliran el nou barri. 

L’enèsim retoc al projecte és conseqüència d’un acord recent pel qual Endesa i Metrovacesa –els dos propietaris amb més superfície a la zona– han acceptat abonar cinc milions d’euros per al trasllat d’una subestació elèctrica situada al mig dels terrenys que s’han de remodelar. Al seu torn, renuncien a gairebé 10.000 metres quadrats de sostre edificable. A canvi, els propietaris es garanteixen que la reforma tiri endavant, amb els rèdits econòmics que la venda de les construccions els generarà.

Notícies relacionades

En tot cas, la Generalitat surt al pas de les acusacions dels detractors del PDU, que qualifiquen de ‘pelotazo’ favorable a Endesa i Metrovacesa, units en la societat Front Marítim del Besòs davant la pròxima reforma urbanística dels seus solars. Fonts de Vicepresidència neguen que els beneficis que obtindran siguin majúsculs. En aquest sentit, asseguren que la viabilitat econòmica de l’operació està «en el límit». Front Marítim del Besòs va presentar al·legacions en les quals reclamava compensacions i augmentar la xifra de domicilis que s’alcin per garantir la rendibilitat. La majoria de les peticions dels propietaris s’han rebutjat, excepte l’augment del sostre edificable que sol·licitaven per a l’hotel que es planifica.  

La Generalitat afegeix que els costos d’urbanització de l’entorn –que inclou l’obertura de carrers, la construcció de túnels i ponts i un parc– aniran a càrrec dels ingressos que els promotors de les construccions obtinguin. La despesa per condicionar el pròxim barri voreja els 80 milions d’euros.