On Catalunya

Contaminació

Badalona demana esforços conjunts per evitar els abocaments d’aigües residuals a la platja

Àlex Montornès demana la substitució urgent del col·lector que recull les aigües de pluja i fecals i les porta fins a la depuradora del Besòs

Un dia de tancament de platja provoca un impacte econòmic de 30.000 euros, uns 160.000 euros al llarg de tot l’any

zentauroepp2953817 badalona 12 05 2005 encuentran manchas de alquitran en las p190718121346

zentauroepp2953817 badalona 12 05 2005 encuentran manchas de alquitran en las p190718121346 / QUIM ROSER

2
Es llegeix en minuts
EFE

El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès), Àlex Montornès, ha demanat «una estratègia a nivell de país» que inclogui els municipis del Barcelonès Nord i la zona sud del Maresme contra el drenatge d’aigües residuals a la platja quan plou.

Segons ha explicat a Efe el tinent d’alcalde, un dia de tancament de platja provoca un impacte econòmic de 30.000 euros, uns 160.000 euros al llarg de tot l’any, i ha demanat als ajuntaments de la zona afectada i al departament d’Acció Climàtica fer front comú per revertir la situació.

«Fa falta un posicionament conjunt al territori amb el govern del país. Marcar uns objectius per resoldre la problemàtica, compromís i una agenda», ha defensat Montornès.

El tinent d’alcalde ha destacat que, segons el projecte BINGO, les afectacions sobre el total dels dies de la temporada d’estiu passaran d’un 4 a un 8% a finals de segle per episodis meteorològics severs, cosa que tindria un impacte econòmic de fins a 1,4 milions d’euros anuals a la ciutat.

Montornès ha demanat la substitució urgent del col·lector que recull les aigües de pluja i fecals i les porta fins a la depuradora del Besòs, que quan aquest no té capacitat per canalitzar tota l’aigua diversos sobreeixidors l’alliberen cap al mar.

El regidor ha assegurat que el deteriorament del litoral ha provocat que aquesta infraestructura tingui «els dies comptats», ja que ja va patir danys en un temporal el 2017 i amb el Glòria el 2020, malgrat que és una eina clau «perquè porta l’aigua bruta a la depuradora de Sant Adrià».

Netejar la contaminada platja de la Mora

El nou col·lector, que està previst que passi pel passeig marítim tot i que és una obra faraònica que depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), podria ser una «oportunitat també per trobar altres alternatives o dimensionar-ho de forma diferent si fos necessari».

Montornès també ha emplaçat el Govern d’Espanya a sumar-se a ajudar a trobar finançament per resoldre aquesta obra, i ha aprofitat per destacar la seva responsabilitat a netejar la zona de la Mora, limítrof amb Sant Adrià de Besòs, que està contaminada per arsènic per l’activitat industrial.

Notícies relacionades

El 5 d’agost passat, una pluja torrencial que va caure sobre Badalona va provocar un nou episodi d’aigües residuals abocades a la costa badalonina, que va obligar a tancar les platges per als banyistes davant la contaminació de les aigües.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona