Coronavirus

Alcaldes metropolitans rebutgen que la responsabilitat de les restriccions es traslladi als ajuntaments

Els governants locals reclamen més recursos i mesures més clares per poder contenir el creixement dels contagis

Alcaldes metropolitans rebutgen que la responsabilitat de les restriccions es traslladi als ajuntaments

JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El coronavirus ja fa dies que està desbocat arreu de Catalunya, i arriba a xifres rècord diàriament. Davant aquesta situació, el Govern de la Generalitat va anunciar aquest dilluns 12 de juliol una primera sèrie de mesures per contenir l’augment de contagis de Covid-19. No obstant, algunes d’aquestes mesures, davant la falta d’un estat d’alarma, han pres el caràcter de recomanació i s’ha dipositat la responsabilitat del seu compliment als ajuntaments. Aquesta situació incomoda els consistoris, i alguns alcaldes metropolitans ja han mostrat la seva preocupació perquè veuen «complicat» portar-les a terme.

Entre les mesures anunciades, el Govern va demanar als diferents ajuntaments que impedeixin l’entrada dels veïns a parcs públics i platges des de les 00.30 fins a 6 de la matinada per evitar la interacció social i que evitin tots els «actes multitudinaris». «Si és un toc de queda informal, que ho diguin i que no en traspassin la responsabilitat als ajuntaments», ha protestat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista concedida a El matí de Catalunya Ràdio.

En la mateixa línia s’han manifestat altres alcaldes del Barcelonès, com el de Badalona, Xavier García Albiol, i la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. «Traslladar als alcaldes com fa el Govern la responsabilitat de tancar platges i parcs després de les 00.30 h em sembla una enorme irresponsabilitat. Demano valentia a la Generalitat i que decreti el toc de queda. En cas contrari la mesura és literalment impossible», ha declarat Albiol. De fet, Albiol ja va decretar algunes restriccions i va suspendre, el 6 de juliol i davant el creixement de la pandèmia a la ciutat i al conjunt de Catalunya, totes les activitats organitzades pel consistori que puguin suposar aglomeracions de persones.

«La responsabilitat d’impedir l’entrada a les platges o als parcs de nit no pot recaure només en les policies locals i ha de ser compartida amb els Mossos», ha afegit per la seva banda Parlon en declaracions aquest diari. Així, l’alcaldessa colomenca també ha insistit que les mesures restrictives són, ara mateix, «del tot necessàries per controlar el rebrot de la pandèmia».

L’Hospitalet demana confiança i Esplugues, sentit comú

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha mostrat una postura més pròxima al Govern que els seus veïns del Barcelonès i, tot i que remarca que la competència és de la Generalitat, ha afirmat que des del seu govern faran «el que hem fet sempre: col·laborar i ajudar». «No tot és perfecte, però hem de donar un marge de confiança al Govern. Jo voldria que em donessin aquest mateix marge si estigués en la seva posició», ha afegit Marín.

Així, Marín ha insistit en la importància que les administracions s’organitzin: «Sempre serà millor que si cada un va a la seva». L’alcaldessa de l’Hospitalet ha explicat que aquest dimarts ha vist «més gent amb la mascareta als carrers» malgrat que ja no és obligatòria i ha afirmat que té la sensació que només amb la recomanació «molta gent ja col·labora i és més prudent». Per la seva banda, l’alcaldessa d’Esplugues (Baix Llobregat), Pilar Díaz, ha recordat que «la pandèmia no ha acabat» i que això comporta que «hem de continuar mostrant responsabilitat i sentit comú», de manera que es respectin les normes bàsiques per evitar contagis.

A més, Díaz ha anunciat que aquesta mateixa setmana tornaran a activar-se dispositius policials especials en parcs i altres espais per: detectar ‘botellons’, dissoldre aglomeracions i imposar «les sancions que es considerin necessàries». L’alcaldessa ha demanat també recolzament a la Generalitat de Catalunya per poder portar a terme actuacions conjuntes amb els Mossos d’Esquadra.

Els municipis costaners del Baix demanen recolzament

A l’altre costat del litoral barceloní, la recentment estrenada alcaldessa de Gavà (Baix Llobregat), Gemma Badia, s’ha mostrat d’acord amb les restriccions aprovades i ha explicat que, com han fet des que va començar la pandèmia, «posarem tot el que estigui a les nostres mans perquè es compleixin». «A Gavà som conscients de la delicada situació en què ens trobem i la necessària col·laboració de tots i totes per frenar la propagació de la nova variant, molt més contagiosa», ha remarcat Badia.

Més crítica s’ha mostrat la seva homòloga i veïna Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels (Baix Llobregat), que, en una entrevista a Els matins de TV3 ha apuntat que aquest tipus de recomanacions «són bastant complicades de complir». «Un municipi com Castelldefels són 5 km de platja i aquesta mesura [tancar les platges] ja la vam prendre per la revetlla de Sant Joan i els efectius que necessitem per poder portar-la a terme són molt importants i, per a un dia com la revetlla, sí que ho vam poder fer, però fer-ho cada dia suposa una situació bastant complicada per a municipis com el nostre», ha asseverat Miranda, que ha qualificat les restriccions de Salut de «mesures toves».

Notícies relacionades

També el Baix Llobregat i en la mateixa línia que Colau, Albiol o Parlon, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha demanat «més claredat i menys recomanacions». Ruiz ha reconegut que Catalunya es troba en una situació crítica i ha abraçat la idea que es prenguin mesures, però incideix que la culpa «no és exclusiva dels joves» i ha reclamat que la responsabilitat no s’ubiqui als ajuntaments. També ha criticat que els consistoris carreguin amb la responsabilitat l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, que ha acusat la Generalitat de ser poc clara respecte a les restriccions: «Demanem concreció i que les mesures diguin el que es pot i no fer de forma clara i, a partir d’aquí, nosaltres actuarem», ha indicat.

Per la seva banda, l’alcalde de Viladecans, municipi que també disposa de platja, ha demanat un reforç policial, ja que considera que el nombre de Mossos d’Esquadra a la ciutat és «insuficient» i que la Policia Local «no té prou competències ni efectius» per poder complir les actuals recomanacions.

Mataró també demana concreció