A Badalona

Can Ruti atén 75 pacients pediàtrics amb Covid persistent des del gener

La fatiga, els problemes cognitius i de salut emocional són els principals símptomes dels menors afectats pel virus

Can Ruti atén 75 pacients pediàtrics amb Covid persistent des del gener
3
Es llegeix en minuts

La unitat pediàtrica de Covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) ha atès ja més de setanta pacients des de la seva posada en marxa, el mes de gener passat. Tot i que l’evolució de tots és molt positiva, cap ha rebut encara l’alta. Alguns, de fet, fa poques setmanes que estan en tractament i encara els queden mesos. Majoritàriament són joves d’entre 12 i 18 anys, tot i que també hi ha en tractament nens de fins a 5 anys.

«Passaven les setmanes i em trobava igual. Em notava cansada i ningú m’entenia», explica Rut Garcia, una jove de l’Hospitalet de Llobregat respecte a la rehabilitació física a Can Ruti per vèncer la fatiga, un dels símptomes més comuns entre aquest tipus de pacients.

La noia, de disset anys, va haver de deixar a mitges l’actual curs escolar i renunciar també a les arts marcials, una de les seves aficions. «Em vaig haver de desapuntar de tot. Només anar de l’institut a casa, que està a cinc minuts, ja em feien mal les cames i m’ofegava. A classe tampoc em podia concentrar. Era tot una nebulosa», detalla.

Millora en pocs mesos

La seva metge de rehabilitació, Roser Coll, diu que la fatiga és predominant en els pacients pediàtrics amb Covid persistent. L’objectiu de l’entrenament és ara que la noia i altres joves en la seva situació retornin a la normalitat del seu dia a dia. El canvi, en la majoria de casos, es nota en pocs mesos, a excepció d’aquells pacients amb quadros més complexos.

«Des que he començat la rehabilitació tot ha anat molt bé. A poc a poc he anat millorant i em sento alleujada. A més, el fet que ara hi hagi menys restriccions fa que pugui sortir, intentar disfrutar com la resta i sortir endavant», explica Rut Garcia després de completar una de les sessions de rehabilitació a l’hospital badaloní.

Coll detalla que els pacients que els deriven presenten ofec i debilitat a les extremitats. A través de la rehabilitació es pretén corregir aquests «dèficits» amb programes basats en la rehabilitació que es feia ja abans de la Covid-19 a altres pacients amb descondicionament físic. «És un programa adaptat, però busquem el mateix objectiu».

Problemes cognitius i de salut emocional

A més de la fatiga, altres símptomes molt comuns entre els pacients pediàtrics amb Covid persistent són els problemes cognitius o alts i baixos en la salut emocional: «Si es troben malament durant molts mesos això els acaba afectant i necessiten el recolzament de psiquiatria», explica la cap de Pediatria de Can Ruti, Maria Méndez.

En aquest sentit, la doctora comenta que l’abordatge de la Covid persistent es fa de manera multidisciplinària i amb la implicació de totes les unitats de l’hospital. Fins i tot hi col·labora l’Institut Guttmann, on fan rehabilkitació neurocognitiva a aquells joves amb problemes de concentració o de memòria i que han vist trastornat el seu rendiment acadèmic.

Tot i que la unitat no arriba encara al mig any de funcionament, els metges asseguren que l’evolució dels pacients és molt positiva en la majoria de casos. N’hi ha uns quants, no obstant, on els símptomes són més persistents, com el cas de les cefalees, on és necessària la visita del neuròleg. Altres pacients també presenten quadros de problemes respiratoris o pèrdues sobtades de pes.

Notícies relacionades

La de Can Ruti és la primera unitat de Covid persistent pediàtrica de tot Catalunya i rep pacients de totes les regions sanitàries. És per això que després d’una primera exploració per part de tots els especialistes, la majoria de pacients que viuen lluny de Badalona fan bona part de la rehabilitació de forma telemàtica, per reduir al màxim els desplaçaments.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO