Reequilibri territorial

El Barcelonès Nord s’uneix per reclamar més recursos i redefinir el seu model econòmic

  • Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià situen com projectes tractors les Tres Xemeneies, els campus universitaris i el projecte feminista de la CIBA

  • Albiol, Parlon i Callau es comprometen a desplegar un pla estratègic amb horitzó 2030 que, asseguren, inclourà un pla de xoc contra la vulnerabilitat social

tres-xemeneis

tres-xemeneis

2
Es llegeix en minuts

Els alcaldes de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) s’han aliat per reclamar més recursos que permetin impulsar el territori i redirigir el seu model econòmic. En un acte conjunt aquest dimarts, Xavier García Albiol, Núria Parlon i Joan Callau han criticat la falta d’un ens que vertebri les polítiques socials, educatives i econòmiques al Barcelonès Nord des que es va dissoldre el Consell Comarcal, i han demanat remeiar-ho a través del Consorci del Besòs o d’un nou organisme propi.

També han instat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a fomentar l’equilibri territorial. Els alcaldes han assenyalat les Tres Xemeneies, els campus universitaris de les tres ciutats i el projecte feminista CIBA com filons principals a reforçar.

A través del manifest ‘Aliança per a la recuperació de la comarca Barcelonès Nord-Besòs’, els tres alcaldes lamenten que la desaparició del Consell Comarcal del Barcelonès a finals del 2019 deixés els seus municipis sense una estructura institucional que els coordini i faci de paraigua a l’hora de dirigir-se a la Generalitat o altres administracions. Una carència a la qual, diuen, se sumen les dificultats a l’hora de gestionar serveis o recursos comarcals.

Si bé admeten que el Consorci del Besòs actua com a ens comunitari, també assenyalen que està especialment enfocat a polítiques relacionades amb la planificació urbanística i qüestions mediambientals. Alhora, asseguren que hi ha una «paràlisi en la planificació estratègica» que no facilita el disseny de polítiques conjuntes en matèria social, educativa i econòmica.

Per això, Albiol, Parlon i Callau afirmen que és «absolutament necessari» crear un ens per dissenyar les polítiques públiques supramunicipals o bé reformular els estatuts del Consorci del Besòs. En paral·lel, demanen a l’AMB que impulsi un model conjunt basat en el reequilibri territorial dels recursos. Volen que es prioritzin programes estratègics que fomentin l’equitat entre municipis i no només la igualtat».

Pla de xoc

Arran de la crisi de la Covid-19, els tres alcaldes lamenten que el Barcelonès Nord és un territori «empobrit» i «greument castigat». Asseguren que, ara com ara, hi ha «escasses perspectives» de poder revertir el creixement de la pobresa en alguns sectors, per la qual cosa exigeixen inversions estratègiques que resolguin aquest escenari. Unes actuacions que, remarquen, han de passar per la reindustrialització i l’atracció d’inversions.

En aquest sentit, reclamen aprofitar els fons europeus Next Generation. Els veuen com una «oportunitat» per dotar el territori d’infraestructures que atreguin indústries vinculades a l’economia verda, «lluny de les fàbriques del segle XX». Millorar la connectivitat i invertir en xarxes 5G i 6G són algunes de les peticions que fan les tres ciutats per poder competir al mercat econòmic del futur, mentre també reivindiquen inversions que evitin la fractura digital.

Notícies relacionades

«Per fer-ho possible, ens plantegem un lideratge compartit, estabilitat política en els acords estratègics i un compromís ferm amb la represa de les nostres ciutats, sense deixar ningú enrere», afirmen els tres alcaldes en el manifest presentat aquest dimarts des de Sant Adrià. Així, Albiol, Parlon i Callau es comprometen a desplegar un pla estratègic amb horitzó 2030 que, asseguren, inclourà un pla de xoc contra la vulnerabilitat social

Més notícies de Badalona i Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO