Virus d’encriptació

L’AMB encara intenta recuperar-se de l’atac cibernètic sofert fa tres setmanes

  • Des de l’administració metropolitana assenyalen que els terminis dels tràmits s’ampliarien «tants dies com les aplicacions estiguin fora de servei»

  • Tot i que els serveis de l’AMB han continuat funcionant, l’atac va portar a suspendre la licitació del servei públic d’autobús urbà de Barcelona i altres municipis metropolitans

L’AMB encara intenta recuperar-se de l’atac cibernètic sofert fa tres setmanes
3
Es llegeix en minuts

Transcorregudes ja tres setmanes des que un atac cibernètic va paralitzar els serveis informàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’administració metropolitana encara treballa per recuperar el complet funcionament dels seus sistemes. Així, des de l’AMB expliquen que des de dijous, 25 de març, els treballadors de l’organisme «ja poden accedir als sistemes corporatius, amb accés remot», i que actualment s’està treballant a «deixar operatius tots els equips dels usuaris».

Com ja va avançar aquest diari, es tracta d’un atac molt similar al que va paralitzar els serveis informàtics del SEPE també a principis de març. En concret, la infecció a l’Àrea Metropolitana va ser causada per un programari segrestador anomenat Sodinokibi, un tipus de virus que s’infiltra en el sistema i encripta i segresta dades amb el posterior objectiu de demanar un rescat econòmic a la víctima. «Crida l’atenció la seva gran capacitat d’evasió i el gran nombre de mesures que pren per evitar que les detectin els motors antivirus», assenyalaven ja el 2020 des de companyia PandaSecurity sobre el Sodinokibi.

Fonts de l’AMB expliquen que, efectivament, també els va arribar una petició de rescat, però afirmen que desconeixen la quantitat exigida perquè no es van arribar a posar en contacte amb els autors de l’atac. Aquest tipus de programes solen infiltrar-se als equips a través del phishing, una tècnica d’enginyeria social per adquirir fraudulentament informació personal dels usuaris. «Mitjançant correus electrònics que aparenten ser fiables i que solen derivar en pàgines web falses, intenten enganyar els usuaris perquè facilitin dades de caràcter personal», explica un manual de seguretat del Centre Criptològic Nacional.

Amb tot, a data del 31 de març, la pàgina web de l’AMB continua indicant que, per causes externes, «els sistemes de l’AMB han quedat afectats i la tramitació electrònica, altres serveis digitals i l’actualització de la web no estan disponibles en aquests moments». Així, des de l’AMB ja van anunciar que els terminis dels tràmits administratius s’ampliarien tants dies com les aplicacions estiguin fora de servei.

Retard de la licitació del servei de bus

Tot i que des de l’AMB assenyalen que els serveis que presta l’administració metropolitana –com el transport, la recollida de residus o el cicle integral de l’aigua– no s’han vist afectats per l’atac cibernètic, aquest sí que ha suposat l’ajornament d’alguns punts que s’havien d’aprovar al ple del Consell Metropolità que va tenir lloc el 23 de març, com ja va informar també el diari TOT Barcelona.

Així, a causa dels problemes ocasionats pel ransomeware, es va suspendre la licitació del servei públic d’autobús urbà, diürn i nocturn, de Barcelona i altres municipis de l’àmbit metropolità nord, com Badalona o Santa Coloma de Gramenet, fins «que es pugui procedir a revisar tècnicament», ja que el virus havia impedit recuperar la informació necessària.

Problema de competència

D’altra banda, però sobre aquesta mateixa licitació, l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va requerir aquest dimarts, 30 de març, l’AMB «que retiri una licitació del servei de transport públic urbà col·lectiu de viatgers», per un valor de més de 1.000 milions d’euros, al considerar-la «altament restrictiva de la competència».

Notícies relacionades

Concretament, l’ACCO considera que algunes de les clàusules contingudes als plecs que regeixen la contractació de referència «limiten de manera greu la concurrència i la competència pel mercat conformat per aquesta licitació». Des de l’AMB indiquen que, si es considera oportú, arran de les preguntes tècniques que han quedat sense respondre per l’atac i del comunicat de l’ACCO es revisarà el concurs i «s’hi poden fer canvis», però que això no suposa que es refaci sencer.

Més notícies de Badalona i Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO