EN UNA DENÚNCIA DAVANT INSPECCIÓ DE TREBALL

Un informe va alertar de deficiències proclius al contagi en la Guàrdia Urbana de Badalona un mes abans del brot

badalona

badalona

6
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Un informe del sindicat SFP-FEPOL de Badalona (Barcelonès) va alertar de possibles contagis per deficiències a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Badalona un mes abans del brot de Covid-19 que ja suma 23 agents contagiats, als quals cal afegir una cinquantena de membres del cos en quarantena o de baixa per altres motius.

A mitjans de setembre, el sindicat SFP va presentar una denúncia a Inspecció de Treball i va traslladar un informe al govern de Badalona alertant, entre altres qüestions, de les carències d’alguns espais per complir les mesures de seguretat pel coronavirus. Per exemple, s’assenyalava que eren necessàries mampares de separació entre operadors i garantir el distanciament personal a la sala de comandaments a causa de l’«aglomeració de treballadors en poc espai».

Tot i que la denúncia referida a l’esmentat informe va entrar en el Registre de l’Ajuntament de Badalona el 16 de setembre a les 9.49 h, segons consta al justificant de registre de la mateixa, el Govern local, liderat per l’alcalde Xavier García Albiol (PP), assegura a preguntes d’aquest diari «no tenir-ne constància», malgrat que Badalona Comunicació i el mateix sindicat el van fer públic el 22 de setembre. Així mateix, en el seu relat dels fets el sindicat recorda que fa més de dos anys, el setembre del 2018, va entregar un primer informe sobre incompliments de salut laboral a la comissaria a l’exalcalde Álex Pastor (PSC).

Des del consistori defensen que el mes d’agost «es va fer una supervisió, per part de riscos laboral, sanitat i protecció civil de l’Ajuntament, de totes les instal·lacions de la policia municipal per revisar els aforaments de les dependències de la Guàrdia Urbana».

De fet, a finals d’agost també es va detectar un positiu de Covid-19 entre els agents. Tot i que en aquest cas es va poder controlar i els contagis no van anar a més, des dels sindicats van començar a reclamar més controls i mesures de seguretat. D’aquesta manera, es van sol·licitar ja proves PCR periòdiques, la desinfecció del departament i dels vehicles, més mascaretes FFP2 i establir protocols als vestidors per evitar que coincidissin els agents de torns diferents.

Per la seva banda, els sindicats PSU i SPL, en la mateixa línia que l’informe del SFP –més pròxim a grups de l’oposició–, ja van alertar el juliol de les dificultats per prevenir brots en dependències com la sala de comandaments. Així, s’apuntava, per exemple, a la falta de «distàncies mínimes de seguretat» i de mampares divisòries entre els operadors. No obstant, des del PSU –més pròxim al govern– remarquen: «No estem contents amb les actuacions que està fent aquest govern, però això ve de lluny». «Aquí el que no volem és que es culpin els uns als altres, el que volem és que aportin solucions», afegeixen.

Pel que fa al brot, aquest 28 d’octubre, l’alcalde de Badalona va traslladar al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, la situació en què es trobava el cos de la Guàrdia Urbana de la ciutat i va explicar que aquest diumenge 1 de novembre s’incorporaven a la plantilla 15 agents que estaven de vacances i que «a mitjans de la setmana vinent podran tornar a la feina molts dels agents que s’han hagut de confinar preventivament».

Com a mesures per controlar el brot, Albiol va explicar també que s’està procedint a la contractació d’una empresa especialitzada perquè desinfecti les instal·lacions policials, no obstant, la regidora de Seguretat, Irene González, va afirmar aquest dilluns en una entrevista concedida a Ràdio 4 que encara estaven «mirant pressupostos». En la mateixa entrevista, també va assenyalar que des del govern local «es va sol·licitar un cribratge massiu a tota la plantilla» que acabarà «aquest dimecres o dijous».

L’origen del brot

Tot i que el sindicat SFP-FEPOL de Badalona va fer pública la primera xifra de contagiats (vuit positius) el dissabte 24 d’octubre, diferents fonts consultades per aquest diari coincideixen a assenyalar el dissabte 17, just una setmana abans, com el probable origen del brot. Aquell dia, una de les agents de la sala de comunicacions va començar a trobar-se malament i a presentar símptomes compatibles amb la Covid-19, així que se’n va anar a casa i es van aïllar els agents que havien mantingut un contacte estret i el seu marit, que també és policia de la Guàrdia Urbana de Badalona i treballa a la mateixa sala, tot i que en un altre torn. No obstant, això no va ser suficient i el que en un inici semblaven un parell de casos aïllats van desembocar en un brot que té de baixa al voltant d’una tercera part de la plantilla.

A la sala de comunicacions de la Guàrdia Urbana de Badalona sempre hi ha un mínim de cinc persones treballant: tres operadors, un cap i un sergent. No obstant, fonts policials expliquen que és una zona «per la qual passa molta gent». «Qualsevol comandament baixa i s’acosta a la sala de comunicacions per a qualsevol intervenció que vulguin mirar o qualsevol observació o consulta que vulguin fer», assevera tossint un dels agents infectats i que prefereix mantenir-se en l’anonimat. Així, entre el dimecres 28 i el dijous 29, moment en què ja s’havien confirmat els primers positius, les esperances que es tractés d’un parell de casos controlats van començar a dissoldre’s davant el degoteig de policies –comandaments i agents rasos– que afirmaven trobar-se malament i presentar símptomes.

Davant aquest escenari, amb els positius confirmats pujant dia a dia, l’oposició badalonina va demanar en bloc la setmana passada la dimissió o el cessament de la regidora de Seguretat per «negligència» i va anunciar que forçarà un ple extraordinari per votar la reprovació de l’alcalde Xavier García Albiol. Per la seva banda, els sindicats desaproven el paper que ha mantingut l’executiu local i denuncien la falta d’un protocol específic per a Guàrdia Urbana.

Un protocol específic

Segons assenyalen fonts policials, no va ser fins al dilluns 19 d’octubre –previ a confirmar-se el primer cas positiu– que el Coordinador de Guàrdia Urbana, Alberto Villagrasa, va traslladar un esborrany del protocol als sindicats i es va programar una reunió amb els sindicats per al dilluns 26 d’octubre. No obstant, aquesta reunió no es va arribar a produir. Des del govern municipal expliquen que es va suspendre perquè les dues persones que havien d’exposar els temes a tractar «no podien estar», «una per contagi Covid i l’altra persona per estar confinada», tot i que després va donar negatiu.

Malgrat que la taula sectorial no es va arribar a reunir, des dels sindicats denuncien que la regidora de Seguretat «va demanar a l’intendent de recursos humans de la Guàrdia Urbana aplicar aquest protocol –l’esborrany prèviament enviat als sindicats– per ordre del Coordinador Alberto Villagrasa i amb la indicació que la representació sindical estava d’acord».

Segons ha pogut saber aquest diari, després que els sindicats denunciessin que no havien aprovat ni firmat el protocol enviat, Villagrasa es va disculpar amb els sindicats per l’«error en la comunicació» i els va proposar enviar noves aportacions o modificacions sobre el protocol amb marge fins al dijous 29 d’octubre.

«El que va passar és que per un error de comunicació es va publicar una ordre de servei dient que estava acordat ja amb els sindicats, cosa que no era així», indiquen des de l’executiu local. «Va ser un malentès pel qual es va demanar disculpes als sindicats», afegeixen. Així, es va arribar a divendres amb 62 persones de baixa, al voltant d’un 25% de la plantilla, i sense un protocol aprovat encara pels sindicats.

Notícies relacionades

Per la seva banda, des de l’ajuntament insisteixen que protocol específic que impulsa el govern local «fa partícips els sindicats, però no és necessària la seva aprovació». «La revisió última la fa la direcció de la Guàrdia Urbana i el responsable de sanitat de l’Ajuntament de Badalona», afegeixen. Així, indiquen que, com a directrius per prevenir contagis, «s’estan aplicant les mesures de seguretat que s’indiquen i recomanen des dels tècnics de riscos laborals i sanitat».

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA