PISOS BUITS

El TS anul·la el recàrrec de Badalona a l'impost sobre les vivendes buides de bancs

El juliol del 2019 l'alt tribunal ja va anul·lar un impost similar aprovat per l'Ajuntament de Barcelona

jueces

jueces

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha anul·lat la taxa imposada per l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) a les vivendes buides propietat de bancs i ha atès el criteri de la Sareb, el banc dolent espanyol, que s’oposava a l’aplicació de l’esmentada taxa.

El ple de l’Ajuntament de Badalona va acordar per unanimitat gravar amb un recàrrec del 50% l’impost sobre béns immobles (IBI) de les vivendes propietat de bancs i fons d’inversió immobiliaris que estiguessin buides.

El juliol del 2019 l’alt tribunal ja va anul·lar un impost similar aprovat per l’Ajuntament de Barcelona, que també han aprovat a Sabadell i Lleida.

«Irregular, fins i tot arbitrària»

En aquesta ocasió, la sala contenciosa defineix la taxa com a «irregular, fins i tot arbitrària», ja que el seu objecte és «sufragar el cost d’un servei consistent en activitats de control o vigilància» sobre vivendes que poden portar a l’obertura d’un expedient o a una sanció.

De fet, prossegueix la sentència, «la sorprenent configuració de la quota s’assembla més a una sanció que a la remuneració d’un servei que s’obté en benefici del subjecte passiu», una quantitat fixa per la utilització anòmala de les vivenda, cosa que «ja permet sospitar que la naturalesa de la figura que ens ocupa s’allunya del règim legal de la taxa».

Notícies relacionades

La imposició d’aquest tipus de taxa no és competència dels ens locals, sinó, en el cas de Badalona, de la Generalitat de Catalunya. L’establiment de mesures de caràcter fiscal per incentivar l’ocupació o penalitzar la desocupació injustificada de les vivendes buides no recolza l’actuació de l’Ajuntament de Badalona.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA