BALANÇ DE LES PRIMERES SETMANES DE MANDAT

L''estil Albiol' marca ja la gestió de Badalona

L'alcalde de Badalona advoca per combatre els conflictes de seguretat amb més policies mentre que des de l'oposició demanen anar a «l'arrel» dels conflictes

zentauroepp54079362 albiol200711173612

zentauroepp54079362 albiol200711173612

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Aquest diumenge es compleixen dos mesos des que la manca d’entesa entre els grups d’esquerra va cedir la vara de comandament de Badalona a Xavier García Albiol (PP), que ara governa en minoria amb 11 regidors. El popular defineix aquestes setmanes com a «molt tenses», tot i que en fa un balanç «positiu». Destaca com a primer front obert del govern municipal «reorientar els serveis bàsics que afecten als veïns», com la neteja i la Guàrdia Urbana, unes prioritats que ja va deixar clares des dels primers dies de govern.

De fet, al matí següent de ser investit alcalde ja va manifestar la seva intenció de recuperar la Unitat Omega, un equip d’agents antiavalots de la Guàrdia Urbana que va dissoldre el govern de Guanyem. Albiol ha tornat fidel al seu estil, aquest que tant li retreu l’oposició i que ja en la seva primera etapa li va valer les acusacions de populisme i xenofòbia per eslògans com el de Netejar Badalona.

Aquesta tornada del dirigent popular (ja va governar de juny del 2011 a juny del 2015) ha coincidit amb un repunt de la delinqüència en alguns barris i municipis metropolitans i del Maresme, principalment furts i ocupacions. El popular s’ha trobat així amb un terreny de joc en el qual es mou còmode, en el qual es veu excusat per presumir de les diferents actuacions de la Guàrdia Urbana i altres cossos policials a Badalona a través sempre del seu perfil personal de Twitter.

Expulsar els «il·legals»

Tot i que ha moderat el discurs, no ha abandonat la seva lluita contra la «immigració il·legal» i repeteix el mantra que el migrant que cometi un delicte hauria de ser expulsat del país. Divendres passat, l’alcalde felicitava la Guàrdia Urbana de Badalona per la detenció de quatre homes que «estaven creant problemes d’inseguretat: «Aquell estranger que cometi un delicte i sigui condemnat ha de ser expulsat d’Espanya».

Com abans, l’oposició critica aquest tipus de missatges que «criminalitzen a col·lectius». Fa una setmana, Albiol també va tenir una topada a Twitter amb SOS Racisme –amb qui ja va tenir problemes en el passat– i va acabar afirmant que per a ell l’associació no té «cap» credibilitat.

Anuncis i comentaris d’aquest tipus són qualificats com a «fum» pels seus rivals, que apunten que està focalitzat en «una campanya de màrqueting de cara a les eleccions del 2023». «L’estat de paràlisi de Badalona no ens permet distreure’ns amb criteris electorals», defensa per la seva banda Albiol.

Confrontació en el model de seguretat per a la ciutat

«Badalona i l’àrea metropolitana han d’afrontar el repte de decidir quin model policial hauríem de tenir», assenyala David Torrents (JxCat). Per a l’alcalde de Badalona, el debat sobre què fer en matèria de seguretat ciutadana està clar: «Davant els problemes d’inseguretat el que es necessita és invertir en més recursos i això significa més agents de Guàrdia Urbana, més vehicles i un millor servei», sentencia. «Albiol ha rescatat un discurs sobre la seguretat molt antic, molt caduc», valora l’exalcaldessa Dolors Sabater (Guanyem Badalona En Comú).

El passat 6 de juliol va tenir lloc la Junta Local de Seguretat, presidida pel mateix Albiol i el conseller d’Interior, Miquel Buch. L’alcalde de Badalona hi va explicar que el govern local planeja la creació d’una nova comissaria de la Guàrdia Urbana al barri de Sant Roc. Una comissaria que donaria servei en exclusiva als barris «conflictius» de la zona sud, segons Albiol.

Els partits de l’oposició i entitats socials del barri assenyalen que el model d’Albiol es queda a la superfície i que no arriba a «l’arrel» dels conflictes que acaben desembocant en episodis d’inseguretat. «L’origen dels problemes d’inseguretat venen derivats de la situació socioeconòmica de molta gent, que ara s’ha agreujat amb la crisi de la Covid. No li coneixem cap mesura per atacar l’origen de les desigualtats», explica Carles Sagués, secretari de la Plataforma Sant Roc Som Badalona.

Tot i que el model de seguretat que planteja Albiol i el que proposa de bona part de l’oposició disten de coincidir, hi ha una mesura en la qual sí que s’aproximen més: la policia de proximitat. «Cal introduir alguns serveis que poden ajudar a millorar la percepció de seguretat i que donin resultats. Això passa per crear una unitat de policies patrullant a peu», assenyala Albiol en declaracions a aquest diari. Partits de l’oposició com Guanyem o ERC demanen a l’alcalde prioritzar aquesta policia de proximitat que patrulli pels barris abans que serveis com la Unitat Omega.

Recuperació socioeconòmica

Si en alguna cosa coincideixen des dels grups de l’oposició és en reclamar un pacte de ciutat entre grups i sectors econòmics i socials de Badalona per superar les conseqüències derivades de la Covid i en la falta de diàleg amb el govern municipal. «No hi ha cap mesura per a la reactivació social en marxa i encara s’escuda en la gestió del govern anterior», assevera Rubén Guijarro (PSC). «Només ha demanat mesures concretes als grups de l’oposició i no ha presentat pròpies», assenyala Aïda Llauradó (A Comú Podem) en la mateixa línia que Guijarro.

Tot i que remarquen que encara és aviat per valorar els dos primers mesos de govern del PP, des de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB) demanden que es convoqui als grups municipals i als agents socials i econòmics per tractar la situació i «poder fer un pacte de ciutat».

Albiol té una visió oposada a la dels seus rivals sobre la seva relació amb els altres grups del consistori: «L’oposició està fent d’oposició, però en termes generals, molts dels grups estan actuant amb responsabilitat i el valoro positivament».

Sobre les mesures socioeconòmiques a implementar a la ciutat, l’alcalde de Badalona defensa que tots els partits estan treballant per «elaborar el pla d’ajuts socials i de la reactivació econòmica, més ambiciós que s’ha fet a la ciutat» i assenyala que es presentarà en el Ple d’aquest mes, no obstant, explica que prefereix no revelar les mesures amb què treballa el govern perquè li semblaria ser «deslleial» amb l’oposició si anunciés mesures del pla.

Notícies relacionades

Així, els dos mesos de mandat d’Albiol coincideixen també amb una citació per declarar com investigat el pròxim 14 de juliol per un suposat cas de malversació. L’alcalde està investigat per la instal·lació sense llicència d’antenes de telèfon durant el seu primer mandat a Badalona. Des del PPC neguen que l’actual alcalde tingués «cap tracte» amb les companyies de telecomunicacions i afirmen que la «complexitat» d’un Ajuntament com el de Badalona «fa impossible i inexigible» que el responsable del consistori «controli i fiscalitzi» tots aquests tipus de tràmits.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA