L'ALCALDIA, EN JOC

Guanyem, ERC i JxCat exigeixen al PSC que recolzi la investidura de Sabater a Badalona

Els socialistes insisteixen a mantenir el govern local i asseguren que treballaran per «buscar consensos»

L'alcaldessa accidental, Aïda Llauradó, no descarta postular-se com a alcaldessa de consens més endavant

badalona

badalona

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo / Agencias

Guanyem Badalona en ComúERC JxCat han exigit al PSC que negociï la formació d’un nou govern «democràtic i progressista» a l’Ajuntament de Badalona liderat per l’exalcaldessa Dolors Sabater, després que les tres formacions acabessin donant suport al socialista Álex Pastor en els comicis del 26-M.

En un comunicat conjunt, Guanyem, ERC i JxCat han instat el PSC a permetre que torni a l’alcaldia Sabater, de la qual va ser desallotjada pels mateixos socialistes el 2018 a través d’una moció de censura avalada llavors pel PP i Cs.

D’acord amb les tres formacions, el pròxim govern municipal ha de ser «de majoria, cohesionat, fort i estable per superar l’actual crisi política de la ciutat» i amb capacitat per «teixir una xarxa de sinergies amb altres administracions municipals, nacionals i estatals».

Aposten també per un executiu que treballi conjuntament amb entitats per «reforçar el teixit associatiu» del municipi, que pugui fer front a l’emergència de la Covid-19 i que «acompanyi la ciutadania i doni resposta a les seves necessitats i problemàtiques».

L’alcaldia, en l’aire

Després de la dimissió de Pastor, que va ser arrestat pels Mossos d’Esquadra per haver agredit els agents, que el van aturar conduint ebri en ple confinament, el futur de Badalona ha quedat en l’aire, ateses les reticències entre forces polítiques, que obliguen a renegociar els acords per a la investidura.

El nomenament del nou alcalde requereix un total de 14 vots i Guanyem, ERC i JxCat units només en sumen vuit, de manera que, fins i tot amb el recolzament dels dos regidors dels comuns, seria necessari el PSC per permetre a sabater tornar a governar.

En cas que finalment no hi hagués acord progressista, el també exalcalde de Badalona Xavier García Albiol (PP) recuperaria la vara al ser el seu grup la llista més votada en les últimes eleccions municipals.

«Que es posin d’acord el PSC i Guanyem»

Aïda Llauradó, alcaldessa accidental en substitució de Pastor i líder de Badalona en Comú-Podem, ha volgut fer una crida a la responsabilitat en aquest nou període de negociacions polítiques: «El que no podem fer és un espectacle en una situació com aquesta», ha afirmat Llauradó en roda de premsa referint-se a la doble crisi que viu la ciutat: política i sanitària. 

«El que plantegem és un govern ampli d’esquerres, que tingui una majoria. Ja havíem defensat que el que fa falta és un govern estable a l’inici del mandat, tot i que no el vam aconseguir», ha expressat l’alcaldessa accidental.

Sobre qui hauria d’assumir l’alcaldia, Llauradó ha descarregat les responsabilitats en els socialistes i Guanyem: «No hem fet cap posicionament a favor o en contra de cap candidat o candidata, sinó que volem tenir un paper facilitador. Toca que es posin d’acord el PSC i Guanyem, que són els dos partits d’esquerres que es volen disputar l’alcaldia».

Llauradó també ha explicat que no es postularà com a alcaldessa de consens «inicialment», tot i que no descarta aquesta possibilitat.

Els socialistes no renuncien a l’alcaldia

Per la seva banda, Rubén Guijarro (PSC), quart tinent d’alcalde en l’últim mandat de Pastor, ha assenyalat el seu interès a mantenir un govern socialista a Badalona. «Si l’organització i la ciutadania fan que pugui sortir investit, no m’hi oposaré», ha afirmat Guijarro a RAC-1, i continuació ha afegit que fins ara no ha tingut «ambició» per ocupar l’alcaldia.

Notícies relacionades

El portaveu socialista ha defensat que el PSC ha de continuar al capdavant del nou govern i assegura que treballarà per «buscar consensos» perquè així sigui.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA