SERVEI AFECTAT

Tensió als centres d'acolliment d'animals per la paralització de les adopcions

Les gosseres segueixen operatives com a activitat essencial, però estan tancades al públic pel confinament

El volum d'abandonaments al març agreuja la congestió habitual al Barcelonès i el Maresme

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas / Àlex Rebollo

Joan Barriga troba a faltar passejar els gossos del Centre Comarcal d’Atenció d’Animals de Companyia del Barcelonès (CCAAC), ubicat a Badalona però que acull animals, a més dels d’aquesta ciutat, de Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Aquest badaloní de 52 anys és un dels voluntaris que han vist paralitzada la seva tasca per les mesures del decret d’estat d’alarma del coronavirus, que també ha afectat els centres d’acolliment d’animals. Tot i que continuen operatius perquè se’ls considera activitat essencial, han deixat d’estar oberts al públic.

Als centres d’animals estan arribant també animals de companyia de persones encomanades que no disposen de ningú per cuidar-les

Tal com els ha ocorregut a altres serveis bàsics, la gestió d’animals als centres d’acolliment s’ha vist tensada aquestes setmanes arran de les normes de confinament. Tot i que els responsables dels centres no assenyalen que la situació sigui crítica encara, sí que reconeixen canvis notables que els obliguen a estar alerta per possibles col·lapses d’animals pròximament. Entre altres motius perquè, malgrat que les entrades d’animals recollits als carrers fins i tot s’han reduït, les adopcions –i sortides d’animals dels centres– han quedat paralitzades, cosa que agreuja la congestió habitual del servei.

«Els últims 15 dies de març ens vam espantar molt perquè vam percebre que la gent estava abandonant molt: ens van entrar al voltant d’una quarantena d’animals, entre gossos i gats, sense microxip i que ningú reclamava. Això, sumat a la paralització de les adopcions, ens va fer témer i alertar els nostres centres del risc de col·lapse», explica Sílvia Serra, presidenta de la Societat Protectora d’Animals de Mataró, a la qual pertany la Fundació per a la Defensa dels Animals i la Natura (Daina), que gestiona el CCAAC i el refugi de Cal Pilé a Mataró.

Per la seva banda, Anna Ortoves, responsable de Protecció Animal de l’Ajuntament de Barcelona, que gestiona el centre d’acolliment de Barcelona, no parla de col·lapse, però sí de «saturació». Ells també han paralitzat les adopcions i han aplicat «mesures de contenció», però Ortoves certifica que «no s’ha complicat la situació del centre».

Una altra de les situacions derivades de la pandèmia que han augmentat la pressió sobre els centres és la dels animals de persones encomanades. «Des dels Serveis Socials ens han començat a demanar ajuda i estem prioritzant aquests casos», afirma Sílvia Serra.

Entrada del CCAAC de Badalona / ROBERT RAMOS

Els casos excepcionals d’animals malalts i cadells

Des de Daina expliquen que, tot i que arran del confinament s’han reduït gairebé a la meitat –el març del 2019 n’hi va haver 121; aquest març, sobretot abans del tancament en van ser unes 70–, es continuen produint sortides d’animals dels seus centres en casos d’animals malalts o cadells que tinguin un informe veterinari i un document d’autoresponsabilitat de qui els acull.

La Fiscalia de Medi Ambient va advertir a finals de març sobre adopcions fraudulentes per saltar-se el tancament 

«El cap de setmana del 28 de març vam rebre una allau de sol·licituds d’acollida d’animals, unes 80, que nosaltres vam atribuir a la solidaritat. En general vam dir que no a totes, però en els casos justificats pels nostres veterinaris, per exemple, gossos abandonats que arriben desnodrits, filtrem telemàticament les sol·licituds i portem l’animal a casa de la persona, ja que aquest animal s’hi juga la vida», puntualitza Serra.

A finals de març, la Fiscalia de Medi Ambient va advertir sobre les adopcions i acollides fraudulentes per saltar-se el confinament; de fet, la Guàrdia Civil va anar al CCAAC per comprovar que estava tancat.

Des d’instàncies jurídiques com el Col·legi d’Advocats de Madrid, a través de María Girona, presidenta de la secció de dret dels animals, s’ha demanat a les protectores que «facin un exhaustiu seguiment de les acollides per si els animals han sigut acollits per eludir el confinament», avaluació que Daina assegura complir. «Des de l’ordre de fiscalia hem notat una baixada de les sol·licituds», afegeix Serra.

El recolzament dels ajuntaments del Barcelonès

L’acollida d’animals del Barcelonès té una singularitat: la Generalitat deu 110.190,76 euros a la Fundació Daina, responsable del servei; deute que, més d’un mes després que aquest diari la revelésencara no s’ha saldat. «Ens ha liquidat el nostre marge de maniobra i fa que el servei públic perilli», apunta Sílvia Serra, que al·ludeix al pagament puntual dels ajuntaments com a garant del servei.

Notícies relacionades

Els consistoris mantenen sobre el deute de la Generalitat el mateix posicionament que a finals de febrer, quan parlaven de «negligència». «Resulta injust», assenyalen fonts municipals de Badalona i Santa Coloma. I conclouen que, si la situació segueix així, «a part de provocar la fallida i enviar a l’atur els empleats [de la Fundació Daina], induirà la desprotecció dels animals».

Aquestes administracions estan recolzant Daina durant el confinament. «A Santa Coloma hem obert amb les protectores Daina Spam i Veu Animal línies de coordinació per superar aquesta crisi», sostenen fonts municipals de Santa Coloma, que afegeixen que la fundació rebrà una aportació addicional per al subministrament de pinso. A Badalona treballen «en un acord amb Help Guau i la xarxa de voluntaris de Protecció Civil per ajudar a qui no pugui treure a passejar el gos o portar a domicili menjar per a l’animal».

Un descans per a la fauna marina