Una Badalona de contrastos el dia de la Marxa per la Llibertat

El centre de la ciutat, marcadament catalanista i independentista, ha secundat la vaga del 18-O, mentre que a la perifèria, la majoria de centres i eixos comercials no ha tancat

El llançament d'objectes per part d'uns 200 veïns espanyolistes contra la manifestació independentista al seu pas per Sant Roc ha marcat una jornada fins aleshores pacífica

foto 3561100

foto 3561100

4
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Sota el lema «Autodeterminació i llibertat», i amb una capçalera formada per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabaté, la parella de Quim Torra, Carola Miró, i diversos familiars dels empresonats; la Marxa per la Llibertat ha omplert 4 km de carrer seguits a Badalona, plens de gent fins als límits.

La Columna de Girona –una de les cinc provinents de tot el territori català, i que aquest divendres a la tarda han confluït a Barcelona – ha arribat a la quarta ciutat més poblada de Catalunya, que no ha desaprofitat l’oportunitat per posar de manifest els seus forts contrastos ideològics.

En general, ha sigut una jornada marcada per un gran ambient de reivindicació festiva. No obstant, uns incidents han tingut lloc el migdia al barri de Sant Roc, quan un grup d’unes 200 persones han llançat pedres, ampolles i llaunes contra la manifestació independentista, al seu pas per la C-31. Uns fets que, per cert, han sigut els únics conflictes de la Columna de Girona durant tota la marxa pel Maresme i el Barcelonès, segons fonts policials.

El seguiment de la vaga també ha sigut desigual i ha tingut una incidència mínima a l’hostaleria de Badalona, amb la majoria dels eixos i centres comercials oberts. No obstant, algunes de les artèries més importants de la ciutat s’han tallat durant més de tres hores pels milers d’assistents a la Marxa per la Llibertat, igual que el tram de Rodalies entre Montgat i Badalona, que s’ha vist afectat per la invasió de les vies per part d’alguns manifestants. 

Els joves, els grans protagonistes

A les 11 del matí, a l’encreuament del carrer Via Augusta amb l’avinguda de Martí Pujol de Badalona, una gran multitud de manifestants badalonins esperava per afegir-se a la Marxa. 

Les ordres dels voluntaris eren clares: crear un passadís perquè pogués passar la comitiva i afegir-s’hi al final de tot. Però l’ambient era d’una expectació amb prou feines continguda, una barreja entre felicitat i adrenalina. 

I aquest sentiment tan contagiós l’han anat transmetent sobretot els joves al llarg de la jornada. Ells han sigut el veritable motor de la manifestació, animant els altres. No paraven de cantar, saltar, ballar i muntar sarau en general. També de ‘renovar’ a la seva manera el refranyer popular. En comptes de dir: «Setze jutges d’un jutjat, mengen fetge d’un penjat», xisclaven a plens pulmons: «¡Els set jutges del jutjat, me la mengen de costat!», fent referència als magistrats del judici al procés. 

«Aquests joves han perdut la por que tenim nosaltres», rematava una senyora, assenyalant uns adolescents, que portaven una tenda de campanya per passar la nit a la Gran Via. I és que, el més comentat pels adults mentre esperaven l’arribada de la Columna de Girona, eren els últims aldarulls de la nit passada, «amb aquests ultres campant al seu aire i els Mossos sense fer res», es lamentava una altra dona. 

«¡Si et dic que quedem a l’encreuament, és que quedem a l’encreuament, Bernat! ¿O vols que ens en anem a casa?», li xisclava un pare al seu fill a través del telèfon, tot i que de poc ha servit ja que, a l’arribar la capçalera de la marxa, hi ha hagut un moment àlgid de confusió i tothom ha acabat barrejant-se.

Badalona i els seus contrastos

Enmig de la voràgine una família de Salt (Girona) repartia galetes i suc als manifestants. «M’he lesionat i no puc fer la Marxa caminant, així que portem tres dies amb la furgoneta aprovisionant la gent», explicava l’Anna, la mare de la família. «L’ambient és fantàstic. Cada dia ploraria de l’emoció», resumeix.

Mentre la majoria dels adults previsors portava entrepans i beguda a la motxilla, els joves preferien entrar al Mercadona del carrer de Miquel Servet, sense (pel que sembla) tenir gaire en compte la crida dels sindicats a la vaga general. Però, igual que el centre comercial del Màgic, o supermercats com el Caprabo, el Mercadona ha decidit mantenir les seves portes obertes, «tenint sempre en compte que els treballadors que vulguin poden fer vaga», han comunicat fonts de l’empresa a aquest diari.

I és que els contrastos en el seguiment de la vaga s’han fet especialment notoris a mesura que la marxa s’ha anat allunyant del centre de Badalona. Mentre que al cor de la ciutat, marcadament catalanista i independentista, l’eix comercial del carrer del Mar era tancat majoritàriament (exceptuant l’hostaleria); a barris com la Salut o Sant Roc a penes s’han vist comerços tancats. Igual que les adhesions d’assistents a la marxa. A més, ha sigut precisament en aquest últim punt on s’han produït els incidents violents, que han tacat una jornada, fins aleshores pacífica.

Tal com ha informat EL PERIÓDICO, al voltant de la una del migdia, uns 200 manifestants d’ideologia espanyolista han llançat pedres, ampolles i llaunes als assistents de la marxa al crit de «Catalunya és Espanya!», «¡gossos!» i «¡catalufos!». 

Els Mossos, la Guàrdia Urbana i la Policia Local de Sant Adrià han hagut d’intervenir, fent servir l’ús de la força, tot i que no hi ha hagut detencions. Tampoc es té constància de cap ferit. No obstant, el nivell de tensió, entre esbroncades, insults i llançament d’objectes per les dues parts ha durat fins que l’últim tractor de la manifestació independentista ha desaparegut en direcció Barcelona.

Notícies relacionades

Els veïns que viuen en un dels últims blocs de Sant Roc, davant l’autopista C-31, han sigut els últims a deixar de xisclar. Als balcons d’aquestes vivendes, conviuen banderes d’Espanya, republicanes, senyeres i independentistes. Tota una mostra de contrastos a la Badalona d’avui dia.

Més notícies de Badalona