PACTE D'ESQUERRES

Una quinzena de confluències locals d'esquerres ultimen un pacte per frenar l'extrema dreta en les municipals

Liderats per Guanyem Badalona, Guanyem Cerdanyola i Decidim Ripollet, el moviment busca unir ERC, la CUP i els Comuns sota el paraigua 'Municipalistes per la república des de baix'

foto 3458425

foto 3458425

3
Es llegeix en minuts
EL periódico

Una quinzena de candidatures de confluència municipal d’esquerres s’han ajuntat per crear un nou espai polític que superi els mateixos municipis i tingui veu pròpia a nivell nacional.

Impulsats pels líders de Guanyem Badalona, Dolors Sabater; Guanyem Cerdanyola, Carles Escolà, i Decidim Ripollet, José M. Osuna, el nou espai es proposa "frenar l’avenç de l’extrema dreta" en les pròximes eleccions municipals superant la lògica dels partits tradicionals i fent fronts comuns d’esquerres per tot el territori. 

A més, a partir del 26 de maig es crearan grups propis en les Diputacions i Consells Comarcals. No obstant, asseguren que no s’imposarà a les candidatures la cessió dels vots en el nou espai, que s’acabaran repartint també entre ERC, comuns i CUP, en funció de les negociacions entre partits en cada municipi.

Objectius comuns

Garantir la justícia social, combatre la pobresa i la precarietat de les classes populars i donar sortida a l’anhel d’autodeterminació del poble català. Aquests són els grans objectius i trets distintius del nou espai polític de les confluències municipalistes, que s’han presentat en societat aquest dijous a Badalona.

L’espai triat no és casual i, segons han afirmat els seus impulsors, Badalona és un clar exemple de la "involució democràtica" que representa en aquesta ciutat el lideratge del PP, que "amenaça" el conjunt de Catalunya. És per això que des de 'Municipalistes per la república des de baix' criden a replicar experiències com la de Guanyem a tot el territori.

"Fan falta grans acords populars i interpel·lem a partits i moviments socials i polítics d’esquerres, demòcrates i republicans a construir grans confluències que facin de dic de contenció contra l’avenç de l’autoritarisme i el feixisme i que serveixin com a palanques per construir alternatives sòlides i valentes", ha exclamat l’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

Els impulsors del nou espai, veuen els ajuntaments com un últim "refugi" per "garantir drets i llibertats", com apunta la portaveu de Guanyem Girona, Carla Costa, però també són una institució amb "limitacions" que requereix de “nous passos” per portar les reivindicacions de les confluències a nivells superiors, detalla l’alcalde de Ripollet, José M. Osuna.

Dolors Sabater assegura que és justament per fer "més efectiu" la feina de les confluències municipalistes que es projecta el nou espai polític en "escales territorials superiors". Així, a partir dels resultats de les eleccions municipals, les confluències tindran l’opció de cedir els seus vots en el nou espai polític a les Diputacions o Consells comarcals, tot i que no serà obligatori.

Les confluències

Conscients de les diferents dinàmiques de cada municipi i de les negociacions entre partits a l’hora de confeccionar les confluències, en cada cas es decidirà si els vots als ajuntaments acaben en administracions supramunicipals als grups d’ERC, de la CUP, els comuns o els Municipalistes per la República.

"No som un nou partit, som l’experiència de les confluències que trenquen justament les costures dels partits per superar el partidisme de vol curt", ha assegurat Sabater. L’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà demana que "no es posin traves" a noves confluències de cara a les municipals del 2019 i demana "generositat" als partits a l’hora de buscar acords.

"Anteposem els interessos de la societat i no els de les estructures dels partits", destaca Escolà. Actualment, formen part del nou espai un total de quinze confluències, però la porta està oberta que s’afegeixin de noves o se n’incorporin d’altres ja existents que, ara com ara, no han fet encara aquest pas.

Notícies relacionades

Les quinze candidatures que avui s’arreceren en el nou espai són Guanyem Badalona en Comú, Guanyem Cerdanyola, Decidim Ripollet, Guanyem Girona, SOM Gramenet, Sant Adrià en  Comú, Assemblea Ciutadana de Sentmenat, Guanyem Sant Boi, Totes Fem Badia, Guanyem Sitges, Les Franqueses Imagina, Crida Premianenca, Acció Ciutadana de Santa Coloma de Cervelló i Unitat Argentona per la República.

Més notícies de Badalona