SALUT PÚBLICA I MEDI AMBIENT

La història darrere dels perillosos pous abandonats a Badalona

En una parcel·la privada del parc de la Mediterrània situada en una zona de pas, hi ha dos clots profunds i descurats en un estat precari

El terreny, ocupat per diversos llogaters en els últims anys, és un punt calent de delictes contra la salut pública, maltractament animal i tràfic de drogues

zentauroepp46782026 pozo badalona ricard cugat190204130325

zentauroepp46782026 pozo badalona ricard cugat190204130325 / RICARD CUGAT

7
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Al parc de la Mediterrània de Badalona hi ha una parcel·la de terreny privat situada en un enclavament privilegiat amb vista al mar. Es tracta d’un petit turó, envoltat pel cementiri i la gossera municipal al nord i a l’est, respectivament, i pel Centre de Convencions i Negocis de la ciutat a l’oest. 

Sota el promontori es troben les cotxeres de Les Guixeres, on aparquen els autobusos municipals i, més enllà, el mar Mediterrani s’estén fins a l’horitzó. La parcel·la privada es troba en un terreny de pas de senderistes; persones que passegen els seus gossos o parelletes que venen des de la zona de lleure buscant un lloc tranquil i apartat. 

No obstant, malgrat que podria semblar idíl·lic , aquest lloc comporta diversos perills mortals potencials, tal com ha pogut comprovar EL PERIÓDICO. No és només que el terreny contingui dos pous abandonats i un sens fi d’esquerdes que travessen profundament la terra –on qualsevol podria caure i produir-se així una desgràcia com la que va tenir lloc recentment a Màlaga–, sinó que a més aquest lloc és un punt calent d’activitats delictives relatives a la salut pública, el maltractament animal i el tràfic de drogues. 

"La gent que sol anar a aquesta parcel·la no va per fer-hi coses bones", afirma una agent de la Guàrdia Urbana de Badalona que prefereix mantenir l’anonimat i que, sentencia, "aquest és un lloc conflictiu".

La barraca principal de la parcel·la privada al parc de la Mediterrània. / RICARD CUGAT

La barraca

Un dels pous potencialment perillosos es troba dins de l’única edificació que encara es manté dreta de la parcel·la, just al centre del terreny privat, a prop del precipici del promontori. La barraca es troba en un estat deplorable i podria esfondrar-se en qualsevol moment. 

No obstant, l’amenaça que comporta la casa no ha impedit que hagi sigut ocupada per diversos llogaters durant els dos últims anys, segons ratifiquen des del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Badalona, fonts de la Guàrdia Urbana i l’associació Vigilància Solidària. Des del 2014, els membres d’aquesta entitat es dediquen a investigar delictes contra els animals, i va ser precisament aquesta voluntat la que els va portar fins aquesta barraca del parc de la Mediterrània i a descobrir el forat al seu interior.

El pou es troba en el que havia sigut l’antiga cuina de la finca, a una altura aproximada d’1,50 metres. “Però no sobresurt, està arran de paret, com si fos una finestra, amb un buit d’uns 40 per 30 centímetres”, explica l’agent de la Guàrdia Urbana. No obstant, aquest diari no ha pogut accedir a l’interior de la cuina, ja que la barraca està ocupada per un veí del barri de la Morera –que prefereix no identificar-se–, que ha tapiat l’entrada exterior de l’habitació i ha bloquejat l’accés interior amb una prestatgeria. “No vull saber res del pou”, apunta el llogater.

Però les fonts que sí que van arribar a veure el forat en el seu moment i amb les quals ha contactat aquest diari, entre elles l’agent de l’esmentada Guàrdia Urbana, expliquen que és “petit però extremadament profund”. “Una persona podria cabre-hi perfectament; fins i tot mirant amb llanterna no veus el fons”, comenten des de Vigilància Solidària. “Si algú volgués tirar-hi un cos, l’olor que pujaria el delataria de seguida –afegeix l’agent–, però sí que és veritat que és un lloc perfecte per desfer-se del que un vulgui”.

L’altre pou

El camí de terra que porta fins al promontori és un bon indicador del que un pot trobar-se en aquest terreny. A pocs metres de la barraca, algú ha abandonat les deixalles de la poda d’un centenar de plantes de marihuana. Dins d’un munt de bosses d’escombraries hi ha restes de l’herba, guants de plàstic i ampolles. El substrat de terra circumdant conté unes boletes que serveixen com a fertilitzant per nodrir les plantes. La mateixa terra que el veí de la Morera està utilitzant per abonar l’hort improvisat de “la seva vivenda”.

Restes de la poda de plantes de marihuana. / RICARD CUGAT

Caminar per aquest turó del parc de la Mediterrània és com caminar per sobre d’un mar d’escombraries. Muntanyes de runa, matalassos podrits, trossos de plàstic, vidre i fusta, xeringues, roba i fragments de ciment... el pas del temps ha originat un sens fi d’esquerdes que travessen la terra, i van a parar directament al penya-segat, on seria fàcil estimbar-se si no es va amb molt de compte. Afortunadament, les grans roques i la terra solta de la parcel·la no han pogut arribar fins a la carretera de baix perquè les arrels de l’escassa vegetació les estan subjectant provisionalment.

Al mig d’aquest abocador es troba un segon pou que l’actual llogater de la barraca ha tapat amb dues taules de fusta i un parell de totxos “per evitar que hi caigui algú”, explica. El forat té 50 centímetres de diàmetre i és ple d’aigua. És poc profund però, dins, la cavitat és molt més ampla, ja que podria tractar-se d’una antiga bassa coberta de runa.

El pou exterior de la parcel·la privada del parc de la Mediterrània, tan sols cobert per uns taulons de fusta. / RICARD CUGAT

“Tot i que tingui poca profunditat, continua sent molt perillós i ens preocupa molt”, comenta l’agent. “No obstant això, és un terreny privat i qui ha de fer-se’n càrrec és el propietari”, lamenta. Un titular que, malgrat el greu estat de degradació de la seva parcel·la i de les activitats il·lícites que s’han comès en la seva propietat, mai ha respost davant de les denúncies de les autoritats i de particulars, segons informen ajuntament i policia.

Un punt calent

Segons expliquen fonts municipals de Salut Pública, el parc de la Mediterrània és propietat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona excepte aquesta parcel·la de terreny, on es troben els pous i la barraca, que és de titularitat privada. Concretament, pertany a la família Arnús, coneguda a Badalona per cedir un gran parc, Ca l’Arnús, al consistori local.

Durant més de 15 anys, la parcel·la dels Arnús va ser utilitzada per una associació de caçadors que van construir unes instal·lacions il·legals per albergar més de 400 gossos. “Els animals es trobaven en unes condicions insalubres i el terreny no es podia urbanitzar, així que el 2015 l’ajuntament va fer caure les casetes i va fer fora els caçadors”, expliquen des de Vigilància Solidària.  

Restes de les antigues casetes dels gossos dels caçadors, totalment abandonades. / RICARD CUGAT

La barraca principal on es troba el pou no es va poder enderrocar a causa d’una sentència judicial i, durant els següents anys, ha sigut ocupada per persones amb antecedents penals que han comès diverses irregularitats al lloc, des de la cria i venda de gossos de raça potencialment perillosa fins a robatoris i tràfic de drogues.

Animals de granja i gossos lligats

L’any passat, l’associació Vigilància Solidària va alertar la Guàrdia Urbana d’uns sorolls sospitosos al barracó. Quan va entrar la policia, es va descobrir que el llogater, que ja havia sigut detingut diverses vegades, tenia animals de granja i gossos potencialment perillosos lligats amb llargues corretges. “Un dels gossos s’havia escapat i havia matat diverses gallines i una ovella”, explica l’agent. 

Dins de la casa també es van trobar coloms de competició robats de les federacions catalana, espanyola, balear i canària. “En vam trobar 33 en total i pollets que els estaven fent criar”, continua la Guàrdia Urbana. “A Badalona tenim la problemàtica que diverses persones es dediquen a robar coloms a les federacions i a extorsionar els amos perquè hi ha ocells que poden arribar a valer fins a 35.000 euros”, afirma. A més, al moure les gàbies, la policia també va trobar un quilo d’haixix i diverses maletes robades.

L’ajuntament va enderrocar les casetes dels caçadors però la zona continua plena de runa des del 2015. / RICARD CUGAT

El llogater actual de la barraca ha explicat a aquest diari que té "el permís de l’administració de la parcel·la per viure-hi", una cosa que resulta poc plausible, ja que ni la policia ni l’ajuntament han aconseguit posar-se en contacte amb el propietari. El veí de la Morera diu que utilitza la “vivenda” com a “segona residència per venir a passar els caps de setmana” amb la seva dona i els seus nets, i que deixa la ràdio encesa perquè se sàpiga que hi ha algú.

Notícies relacionades

No obstant, segons afirmen fonts de la Guàrdia Urbana, que ha anunciat que iniciarà una investigació, en aquesta parcel·la és il·legal viure-hi i construir-hi. “La propietat és privada i, si el titular sap que allà hi ha il·lícits penals, ha de fer-se’n responsable, perquè si passa una desgràcia en serà còmplice,” conclou l’agent.

Més notícies de Badalona 

Temes:

Ajuntaments