Frau municipal

Badalona detecta mig centenar de serveis que s'estaven prestant sense contracte

El govern municipal denuncia "mala praxi" dels anteriors executius i assegura que treballa per regularitzar la majoria de casos

badalona

badalona

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’Ajuntament de Badalona compta actualment amb una sèrie de serveis i subministrament que diverses empreses estan prestant sense contracte. En la majoria de casos es tracta de concessions en què els contractes han caducat i el servei s’ha continuat prestant en règim de "continuïtat" sense que s’hagin tornat a licitar. El ple de l’Ajuntament n’ha explicat mig centenar de casos, una trentena dels quals, diu el govern municipal, són quantificables.

Aquests casos són serveis per valor de 42,1 milions d’euros. El 70% d’aquests sembla que ja estan en fase d’una nova licitació per regularitzar la situació. El nou govern municipal del PSC i Units per Avançar acusa els governs anteriors de "mala praxi" i lamenta que una situació que hauria de ser "excepcional" es converteixi en "regla general", tot i que significa "l’incompliment reiterat de la normativa legal vigent en matèria de contractació pública".

Diversos contractes amb FCC

Els casos són molt variats. La neteja dels edificis municipals, per exemple, es va adjudicar a FCC el 2008. El contracte va caducar el 2012 i per intentar regularitzar la situació es van incloure aquests serveis en un altre contracte de la mateixa empresa. El procediment, no obstant, va ser desestimat posteriorment, tot i que es va continuar prestant el servei fora del marc contractual.

També amb FCC, l’Ajuntament de Badalona va contractar el 2004 el servei de neteja de clavegueram. El 2012, el consistori no va executar una de les pròrrogues previstes per "replantejar el servei", però actualment encara és FCC qui ho fa, com en l’anterior cas, també sense contracte.

Pel que fa a la conservació i reparació de l’enllumenat viari, el servei es va concedir a SECE el 2007. El 2009, no obstant, es decideix com en l’anterior cas no executar la pròrroga prevista, però l’empresa continua fent-se càrrec d’aquestes tasques sense cobertura contractual i a l’espera d’un nou concurs d’adjudicació.

En la mateixa línia s’actua amb el manteniment dels semàfors de la ciutat, que es concedeix a l’empresa ACISA el 2006. Contractualment, el servei s’hauria d’haver acabat el 2009, ja que no es va renovar una de les pròrrogues previstes, però com en els altres casos l’empresa va continuar treballant per a l’Ajuntament.

Tampoc hi ha contracte de diversos serveis de manteniment, com el d’ascensors en edificis i carrers, rampes mecàniques en carrers o les calderes de calefacció i de seguretat de l’edifici d’oficines municipals del Viver. Altres casos són el del manteniment del programa de gestió de la Guàrdia Urbana o el del calibratge dels alcoholímetres de la policia.

Creu Roja i diverses entitats

La relació de casos segueix i n’hi ha de tots els tipus, com els serveis sanitaris de la Creu Roja de les festes del maig o els dels mesos de juny i agost d’aquell mateix any; els serveis de salvament de ProActiva, factures d’impremta o del manteniment dels aparells de detecció de metalls de l’Ajuntament.

La falta de contractes arriba també enl’àrea de Joventut, on s’han detectat fins a cinc casos d’entitats que presten serveis municipals als quals es va acabar l’última pròrroga el mes de maig passat, sense que s’hagin fet actualitzacions contractuals. Totes, no obstant, continuen treballant per a l’administració.

Tampoc hi ha contractes del servei de repartiment de la correspondència externa de l’Ajuntament, finalitzat a començaments d’any; del lloguer de fotocopiadores i impressores, o del manteniment de zones verdes de Montigalà i Pomar. Un altre cas és el del contracte de llum i gas de les instal·lacions municipals, també caducat amb Gas Natural.

Notícies relacionades

A l’àrea de Cultura els casos detectats són quatre i una vintena més a Comunicació. Un cas en via de solució és el de la gestió de fins a cinc escoles bressol municipals, que estan en fase de prorrogar el servei per a aquest curs escolar i que en principi només quedaran 'descobertes’ els mesos de setembre i octubre.

Més notícies de Badalona