EL 2018

Augmenten els delictes i baixen les detencions a Badalona

Les conclusions de la junta local de seguretat revelen un increment del 6,7% de les infraccions penals

La crítica de l'alcalde Pastor a l'anterior executiu ha suscitat un estira-i-arronsa entre ell i l'exalcaldessa Dolors Sabater

rjulve45088840 pla escor  de teresa cunillera  delegada del govern espanyol180918190901

rjulve45088840 pla escor de teresa cunillera delegada del govern espanyol180918190901 / Norma Vidal

2
Es llegeix en minuts
Maria Coll

Segons els resultats exposats a la Junta Local de Seguretat que s’ha celebrat avui, la delinqüència s’ha incrementat a Badalona durant aquest últim any un 6,7% en termes d’infraccions penals, mentre que s’han reduït les detencions. Aquesta tendència segueix la línia de les xifres de Barcelona, en el centre històric de la qual la delinqüència s’ha disparat en els últims mesos. 

D’entre les infraccions penals comeses a Badalona destaquen els 4.417 furts o robatoris sense violència, els delictes més habituals a la ciutat, ja que representen el 38% del total dels delictes contra el patrimoni. En segon lloc hi apareixen les estafes, que suposen un 13,4% del total dels delictes: durant aquest últim any se n’han denunciat 1.557 casos. 

També s’han incrementat un altre tipus de delictes, com ara els referents a la seguretat viària (36%) o aquells relacionats amb el consum de drogues (19%), si bé han disminuït els robatoris amb força en domicilis, els robatoris violents o amb intimidació a la via pública (18,9%) i el  nombre de contenidors cremats (16%) o cotxes incendiats (35%) per actes incívics.

Estira-i-arronsa entre Pastor i Sabater

Aquestes dades s’han detallat en la primera junta presidida pel nou alcalde, Àlex Pastor (PSC), que ha culpat el Govern local anterior: "Aquest pròxim mes d’octubre es farà una reorganització de treball del cos de la Guàrdia Urbana per poder millorar aquestes estadístiques heretades del govern de Dolors Sabater".

Per la seva part, el líder del PP a Badalona, Xavier García Albiol, ha aprofitat per arremetre contra l’anterior executiu: “Estic molt preocupat per l’augment de la inseguretat a Badalona en els últims tres anys. Resultat d’haver eliminat la policia de barri que vaig implantar sent alcalde el 2011-2015”.

La reacció de Dolors Sabater, líder de Guanyem Badalona en Comú i alcaldessa de Badalona fins al mes de juny passat, ha sigut immediata, lamentant que Pastor “no valori la bona feina” de la Guàrdia Urbana i defensant la política de seguretat durant la seva gestió.

Les necessitats de la Guàrdia Urbana de Badalona

Notícies relacionades

Aquesta polèmica ha sorgit just dos dies després que la Guàrdia Urbana de Badalona exigís al Govern municipal un Pla de Seguretat per a la comissaria i més efectius, ja que actualment el cos compta amb prop de 260 agents quan fa vuit anys disposava de 300 efectius.

També ha coincidit amb la visita de la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, a Badalona; visita que l’alcalde Pastor ha aprofitat per buscar el recolzament del nou executiu socialista espanyol i resoldre així temes com l’allargament del passeig marítim fins a Sant Adrià de Besòs o la recuperació per a l’ús de la ciutadania de la franja costanera del barri de la Mora.