MAPA DEL DOLOR

Professionals de Can Ruti a Badalona creen una eina per controlar i reduir el dolor dels pacients

El Mapa del dolor permet veure tots els registres de dolor de les persones hospitalitzades de manera simultània i optimitzar-ne el tractament analgèsic

foto 3384965

foto 3384965

1
Es llegeix en minuts
ACN

Professionals del’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona han ideat i desenvolupat una nova eina per gestionar millor i reduir el dolor dels pacients hospitalitzats. Es tracta del Mapa del dolor, una tecnologia que permet veure els registres de dolor dels pacients de manera simultània en una mateixa pantalla.

Com si es tractés d’un mapa, aquesta eina permet donar una resposta ràpida per poder suavitzar i controlar la progressió del dolor de cada pacient, a partir de dades obtingudes tres vegades al dia pel personal d’infermeria del centre mitjançant l’escala visual analògica (EVA), que mesura la percepció de dolor dels pacients.

Aquestes dades permeten generar una imatge amb tots els llits d’hospitalització i mostrar en una pantalla inicial les mitjanes del dia i la màxima de tots els pacients ingressats. Gràcies a un semàfor de colors, el mapa permet identificar fàcilment els pacients segons el seu nivell de dolor: lleu-verd, moderat-taronja, intens-vermell. 

D’aquesta manera, la infermera clínica del dolor, que revisa diàriament el mapa i té la visió global de tot l’hospital, pot detectar fàcilment els pics de dolor dels pacients, és a dir, dels que presenten un EVA igual o superior a 7.

En els casos de dolor més agut, s’optimitzarà el tractament analgèsic i, a l’hora en què s’hagi produït el pic de dolor, es tornarà a fer l’escala EVA per saber si la nova analgèsia administrada ha sigut efectiva i ha aconseguit alleugerir el dolor.

El Mapa del dolor identificarà també d’una manera especial els pacients operats el dia anterior, que són els més susceptibles a tenir el dolor, i facilitarà el seu control durant les primeres 24 hores. A més, mostrarà els nivells de dolor per plantes i per servei.

Notícies relacionades

Patricia Barroso, infermera clínica del dolor, assegura que el mapa no és una eina per comparar pacients, sinó per veure com evoluciona cada un, ja que cadascun percep el dolor a la seva manera.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA