POLÍTICA MUNICIPAL

El PP ofereix l'alcaldia de Badalona al PSC

Xavier García Albiol renuncia a encapçalar la moció de censura per facilitar l'expulsió de Dolors Sabater de l'alcaldia

Segons fonts del PSC, que ha vist acceptades les seves condicions per sorpresa, "ara cal veure la lletra petita"

ealos43218172 badalona 07 05 2018 sesi n extraordinaria para aprobar el pr180507210727 / FERRAN NADEU

ealos43218172 badalona 07 05 2018 sesi n extraordinaria para aprobar el pr180507210727
jcarbo43458184 albiol180523162122

/

3
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

Xavier García Albiol ha renunciat a encapçalar la moció de censura contra l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Badalona en Comú, coalició de la CUP i Podem), i ha ofert els seus vots al candidat del PSC, Àlex Pastor, per aconseguir el relleu en el govern de la quarta ciutat de Catalunya, segons acaba d’anunciar en una roda de premsa. Després d’aquest moviment, la substitució de l’actual govern municipal per un pacte PP-PSC-Ciutadans amb el candidat socialista com a alcalde és totalment factible.

Segons García Albiol, el PP prefereix "que per un any governi Pastor que continuï governant la CUP" per la qual cosa ofereix els vots del seu partit "sense cap tipus de condició" perquè es presenti aquest divendres o dilluns vinent la moció de censura amb un únic candidat i el suport de 14 regidors. Segons Albiol, la resposta del PSC no pot ser una altra que acceptar l’oferta, ja que la condició que va posar va ser un programa de xoc, “i ja es va aprovar divendres passat" i l’alcaldia per a Pastor. Això sí, el PP no renuncia a formar part de l’equip de govern resultant de la moció. "Només demanem un govern fort, a partir d’allà ja discutirem quines àrees liderarem", ha afegit. Segons fonts del grup municipal del PSC, que ha vist acceptades les seves condicions per sorpresa, "ara cal veure la lletra petita". El partit, que aquest dijous té convocada una assemblea de la seva agrupació local, estudiarà la proposta si abans es tanca un acord programàtic per a l’any que queda de mandat.  Divendres es reunirà per segona vegada la comissió tècnica del PSC, PP i Ciutadans per elaborar propostes programàtiques.

En la seva compareixença, el líder dels populars ha insistit que ell hauria de ser l’alcalde, ja que "en les eleccions els veïns van parlar de manera molt clara sobre qui havia de dirigir la ciutat", però s’ha ofert a declinar la seva aspiració per fer possible el derrocament de Sabater, ja que "sota la direcció de la CUP, la ciutat està patint un deteriorament important, en qualitat de vida, i pateix les conseqüències d’un govern que gira l’esquena als veïns i posa l’Ajuntament al servei del procés independentista". Argument, aquest últim, que ha estat utilitzat pel PSC per impulsar la moció de censura. Albiol ha felicitat per això el PSC i Ciutadans, per "saber acceptar el pensament majoritari dels ciutadans de Badalona". 

Per la seva banda, ha ofert que el PP "renunciï al que li correspon legítimament" per facilitar "un govern de transició" que "s’ocupi del problema dels barris i dels veïns" i s’ha mostrat disposat a "ser generós" i "prendre decisions que no són normals".

El procés 

L’alcaldessa va perdre el 7 de maig passat una qüestió de confiança, lligada a l’aprovació dels pressupostos, degut al front comú opositor del PPel PSC Cs. Fa mesos que ja planegen com desbancar-la i ara estan immersos en negociacions a tres bandes per presentar un candidat alternatiu a Sabater abans del 7 de juny. Comptador en marxa, coincideixen en la voluntat de formar un govern alternatiu, però fins avui discrepaven sobre qui l’ha de liderar. Mentre Pastor es proposava com a candidat i descartava el retorn d’Albiol a la cadira d’alcalde, aquest reivindicava la seva tornada com a candidat més votat. Però finalment, ha fet un pas al costat.

Duel pel lideratge

El popular va iniciar les converses argumentant que el resultat de les últimes eleccions municipals, en les quals va aconseguir ser per segona vegada el candidat més votat amb 10 regidors i arrasant a 30 dels 34 barris gràcies als 30.559 vots que li van donar suport, 3.669 més que el 2011, l’avalava. La remuntada no li va servir per tornar a liderar l’Ajuntament a causa de l’acord entre Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV, que van sumar la majoria, per destronar-lo. 

Però el socialista Àlex Pastor, que rebutja que Sabater finalitzi el mandat, tampoc no està disposat a aplanar el camí del popular perquè repeteixi al capdavant de l’alcaldia, i va proposar el seu cap de grup com a candidat. Ciutadans només compta amb un seient, el de Juan Miguel López.

Notícies relacionades

Les tres forces necessiten reunir els seus 14 vots per consolidar l’assalt i forjar un govern municipal de transició fins a les eleccions municipals del 2019. Tots tres sumen una majoria suficient de regidors enfront dels 11 vots de Guanyem Badalona en Comú (format per Podem i la CUP), d’ERC, ICV-EUiA i el PDECat.

El PSC va facilitar el 2015 la investidura de Sabater, i fins a l’any passat va votar a favor dels pressupostos del govern tripartit.