SITUACIÓ D'INESTABILITAT

L'alcaldessa de Badalona perd la qüestió de confiança i depèn del PSC, el PP i C's

L'alcaldessa, Dolors Sabater, ha perdut la qüestió de confiança per provar els comptes municipals i l'oposició té un mes per assolir un acord

El PSC demana d'encapçalar un govern alternatiu i García Albiol crida a iniciar converses

badalona

badalona
ealos43218172 badalona 07 05 2018 sesi n extraordinaria para aprobar el pr180507210727

/

5
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Badalona Guanyem en Comú), ha perdut la qüestió de confiança a la qual s’havia sotmès per aconseguir l’aprovació dels pressupostos de la ciutat per la via Colau. Com era d’esperar, els vots en contra del PP, el PSC i C’s han fet que perdés el duel. Però a diferència del cas barceloní (en què la impossibilitat de formar una majoria alternativa per presentar una moció de censura en un mes portarà automàticament cap a l’aprovació dels comptes), en aquest cas Sabaté queda pendent de la possibilitat, aritmèticament possible, que el PSC, el PP i C’s es posin d’acord per formar majoria. Una cosa que havia estat inviable fins ara cada vegada que el líder del PP, Xavier García Albiol, s’havia proposat com a alcalde. Però en aquest ocasió ha estat el PSC que s’ha ofert per obtenir el suport de Ciutadans i populars. I García Albiol ha respost citant les tres forces per aproximar posicions. 

Fins a ara, i malgrat la inestabilitat política a Badalona –el Govern local està format per Guanyem (Podem i la CUP), ERC i ICV–, el PSC havia deixat el seu vot els anys anteriors per aprovar els comptes municipals de la corporació local. Aquest curs, tanmateix, s’ha arribat al maig sense que els socialistes hagin cedit el seu suport, a més de les negatives habituals del PP (10 regidors) i C’s (1), i el pressupost continua bloquejat.

En l’últim ple municipal del 24 d’abril, ja havia quedat palès que els únics suports del Govern (10 regidors) per aprovar els pressupostos d’aquest curs eren els del PDECat (1), Unió (1) i la regidora no adscrita Conxita Botey (ex-PSC). Suports que es van revelar insuficients perquè es requerien 14 vots a favor –hi ha un total de 27 regidors– i sense el d’almenys un regidor del PSC (3), imprescindible, l’aritmètica municipal no donava.

El procés independentista com a escull

L’argumentació socialista per negar el suport va girar entorn d’un "incompliment de l’acord d’investidura" per part del Govern municipal, al qual van donar suport al seu dia, per "utilitzar l’Ajuntament en favor de la causa independentista". Segons el portaveu del PSC, Àlex Pastor, "el principal problema del Govern per arribar a acords és el pes de la CUP dins de Guanyem". "Entre Badalona i el procés, sembla que [el Govern] elegirà el procés", sentenciava. A més, també va assenyalar una "mala gestió del Govern que ha portat a tenir els Serveis Socials col·lapsats".

En vista d’aquesta complexa situació, el Govern municipal de Badalona ha decidit presentar una qüestió de confiança, l’últim recurs pel qual va optar Colau a Barcelona també per buscar suports per als pressupostos. Tot i que l’escenari que s’ha obert va més enllà dels comptes d’aquest any.

Dolors Sabater, no obstant això, ha declarat hores abans del ple que veu "difícil" un acord entre el PSC, el PP i Cs per tirar endavant una moció de censura que permeti formar un nou govern municipal. "La moció de censura l’han pogut fer cada dia des del 2015 i no l’han feta. Ara haurien de sumar els tres partits. Una altra cosa és si els interessa fer-ho. És evident que tindria costos tant per als uns com per als altres, i a un any de les eleccions municipals sembla una mica difícil que passi", ha assenyalat.

Sobre els motius pels quals els socialistes han retirat el seu suport als pressupostos –mala gestió administrativa i, sobretot, falta de neutralitat davant el moviment independentista– l’alcaldessa ha destacat que es tracta d’"un relat fàcil" i ha considerat que els motius de la negativa "estan en un altre lloc".

Sabater ha fet referència a la seva participació en l’acte dels alcaldes a favor de la independència que es va dur a terme el 27 d’octubre al Parlament, el mateix dia de la declaració unilateral d’independència, i ha assenyalat que "si algú analitza la lectura" no trobaria motius pels quals el PSC hauria de deixar de donar-li suport.

Després de la qüestió de confiança

El mecanisme de la qüestió de confiança exigeix que, en un ple monogràfic, els pressupostos siguin votats nominalment per tots els regidors del ple municipal. En cas de no obtenir majoria, s’obrirà el termini d’un mes perquè l’oposició busqui una alternativa i aconsegueixi que prosperi una moció de censura contra l’alcaldessa Sabater. Si en l’esmentat termini això no passés, els pressupostos presentats quedaran aprovats automàticament. 

Un pacte que es trencarà

Tanmateix, encara que menys apressant, la majoria de govern de Badalona té un altre conflicte per solucionar. L’experiment que va suposar el 2015 que la CUP de Badalona i el cercle local de Podem es dissolguessin juntament amb una part d’Esquerra Unida i Alternativa i Procés Constituent en la confluència Guanyem Badalona en Comú no es repetirà. No es repetirà, com a mínim, en relació amb els podemistes, ja que, al llarg del mandat, les relacions entre el món de la CUP i el de Podem s’han anat refredant i en el moment present una font dels morats afirma que “no són bones, res a veure amb l’inici, perquè no han complert amb els acords pactats”.

De fet, l’únic regidor que va sortir elegit pertanyent a Podem, Javier López, va deixar el maig del 2016 l’acta de regidor per aquesta raó i el va substituir un altre de la CUP, Francesc Duran. Tot fa pensar que en les pròximes eleccions els dos blocs aniran per separat i que Podem s’integrarà, com en la resta de Catalunya, en una candidatura de Catalunya en Comú juntament amb ICV, EUiA i independents. Aquest fet no és menor, ja que Guanyem Badalona en Comú va obtenir cinc regidors i es van convertir en la peça principal per articular una aliança que fes fora Xavier García Albiol –guanyador de les eleccions amb deu regidors– de l’alcaldia que havia ostentat entre el 2011 i el 2015.

Notícies relacionades

De tota manera, això no significa que el 2019 no hi hagi una papereta amb el nom “Guanyem Badalona en Comú" als col·legis electorals. És més, segons responsables d’aquesta plataforma ciutadana, la voluntat és tornar a repetir l’experiment amb aquelles formacions que així ho vulguin, dissolent-se com el 2015 o conformant una coalició de partits de caire més clàssic. En realitat no és clar que el nom es mantingui, però si l’esperit de la proposta i, de fet, segons les fonts consultades, la idea és poder sumar encara més suports i conformar així un "front ampli" d’esquerres.  

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

notícies de Mataró